IĞDIR OTAĞI SOHBETLERİ “DEĞİŞEN IĞDIR’LA KAYBOLAN HAFIZAMIZ” KONUSU TARTIŞILDI

Tarih : 2022-11-10 / Kategori : Kültür & Sanat

IĞDIR OTAĞI SOHBETLERİ “DEĞİŞEN IĞDIR’LA  KAYBOLAN HAFIZAMIZ” KONUSU TARTIŞILDI

Haftalık “Iğdır Otağı Sohbetleri”nin geride bıraktığımız Cuma günkü oturumunda, “Değişen Iğdır’la Kaybolan Hafızamız” masaya yatırıldı. 

Iğdır Otağı’nın bu haftaki konuşmacısı, Tarihçi Öğretim Üyesi Arslantürk Akyıldız’ı takdiminde yazar Mahmut Aşkar, “Çok katlı beton bloklardan ibaret zannedilen bilinçsizce bir şehirleşme uğruna, düne dair mekân ve yapıların yok edilmesiyle kolektif hafıza kaybı arasındaki bağlantıyı dinlemek üzere sözü Sayın Akyıldız’a bırakıyorum” dedi. 
 
Konuya ilgi duyanlardan oluşan davetli halkasına hitap eden Akyıldız, tarih boyunca şehir ve şehirleşme süreci hakkında bilgi verdikten sonra, dünden bugüne Iğdır’ın şehirleşme yolunda geçirdiği değişimi anlattı:
 
“Mesela,  eski  Postahane binası,  şu anki  Belediye binasının yerinde olan eski bina, Kurtuluş İlkokulu‘nun eski taş yapılı binası, kısmen ahşap olan  Askerlik şubesi, eski Hükümet Konağı, eski Hastahane binası gibi daha birçok bina yok olup giderken, acı ve tatlı hatıralarıyla adeta şehrin hafızasını da alıp götürdüler. Bu kategoride sayacağımız ve günümüze kadar gelen belki de tek yapı, eski Iğdır Lisesi‘nin binasıdır.“ Arslantürk Akyıldız, konuşmasının devamında, özellikle Iğdır Lisesi’nin binasının korunmasına vurgu yaparak, “Iğdır’ı Iğdır yapan  değerlerin yaşandığı müstesna yerlerin başında gelmektedir Iğdır Lisesi.“ dedi.
 
Katılımcıların da görüş ve düşünceleriyle tartışmaya dahil oldukları toplantıda, Iğdır’ın kültürel değerlerinin sahipsizliğinden ve şehirleşme sürecinin yetersizliğinden yakındılar. Iğdır Otağı’nın bu doğrultuda yaptığı çalışmaların, Iğdır’ın kültürel hayatına önemli katkılar sağlayacağı dile getirildi.   Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.