POLONYA CUMHURİYETİ TÜRKİYE BÜYÜK ELÇİLİĞİ 81 İLİ GEZEREK EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ İÇİN ÇALIŞMA YAPIYOR

Tarih : 2009-03-24 / Kategori : Genel Haber

   Polonya Cumhuriyeti Türkiye büyük elçiliği Ticaret ve yatırım geliştirme bölümü yetkilisi Müsteşarı Mıchal Mıerzwa 81 ili gezerek Türkiye ile Polonya arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönünde ön çalışma yapıyor.
  

Iğdır’a gelen Müsteşar Mıchal Mıerzwa, Iğdır Ticaret ve Sanayi odası yönetim kurulu ile bir araya gelerek her iki ülke arasında ticaretin geliştirilmesi için neler yapılacağını görüştüler.
    Ticaret Odası Meclis toplantı salonunda yapılan görüşmede tercüman Rıza Metin aracılığı ile konuşan Müsteşar Mıchal Mıerzwa, Türkiye ile Polonya’nın kültürel ilişkileri yüksektir. Fakat ekonomik ilişkiler çok az ve sınırlıdır. Bu oran %1 gibi rakamdır. Bizim amacımız karşılıklı olarak ticareti geliştirmektir. Türkiye’de 22 bin yabancı şirket vardır. Polonyalı sayısı 115 tir.Türkiye ve Polonya AB nin en kala balık ülkesidir. Daha  çok iş birliği yapılabilir. Biz AB üyesiyiz. AB yolunda ticaret daha çok artabilir. AB giriş süreciniz daha çabuk gelişebilir. Polonya Türk iş adamları için cazip bir yerdir. Türk tekstil ürünlerini Polonya’ya ihraç ediyoruz. Diğer sektörlerden çok az ihracat var. Türkiye ve Polonya ekonomik küresel krizden en az etkilenen ülkelerden biri. 2009 yılında ekonomik kriz biter. Türkiye orta Asya ve Ortadoğu’ya açılan kapı bizse Avrupa ve Rusya’ya  iki ülkede stratejik önem sahip bir yer bundan faydalanmalıyız. Karşılıklı olarak iş adamlarımız ticaret yapmalıdır.” dedi.
    Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor musunuz sorusuna Müstaşar Mıchal Mıerzwa “evet destekliyoruz. AB üyesi olursanızsa ekonomik ve ticari ilişki daha da çok artacaktır. Bu nedenle ne kadar Polonyalı iş adamı Türkiye ile iş yaparsa süreç daha çok hızlanır. Ayrıca iş adamlarına vize kolaylığı da sağlıyoruz” cevabını verdi.
    Iğdır Ticaret ve Sanyi odası başkanı Kâmil Aslan’da, Yeni bir teşvik yasası Doğu da ki bazı iller için çıkacak. Polonyalı iş adamları bu teşvik yasasından faydalanabilir. Gelip yatırım yapabilir. Bir güven ortamı oluşabilir. Sizlerin buraya kadar gelmesi bizi mutlu etmiştir. Tarım ve hayvancılığa bağlı bir iliz. Üç ülkeye sınırız. Iğdır’dan Orta Asya‘ya yapılan 2008 yılı ihracat miktarı 87 mil yon dolardır. Biz AB ülkeleri ile ticaret yapmayı isteriz. Karşılıklı olarak iş adamlarımızı bir araya getirebiliriz.” şeklinde konuştu. Müsteşar Mıchal Mıerzwa, Iğdır’dan daha sonra Şırnak, Muş ve Bitlis illerine geçerek görüşmeler yapacağını belirtti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.