SERDAR ÜNSAL BAKÜ’DE YÜREĞİ İREVAN’DA KALANLARLA BULUŞTU

Tarih : 2023-10-16 / Kategori : Kültür & Sanat

SERDAR ÜNSAL BAKÜ’DE YÜREĞİ İREVAN’DA KALANLARLA BULUŞTU

           Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri federasyonu Genel başkan yardımcısı ve Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkanı Serdar Ünsal,Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yüreği İrevan’da kalanlarla buluşarak “Yüreğim İrevanda kaldı” ve” Soykırım”kitabını tanıtarak katılanlara hediye etti. 

          Azerbaycan'da bulunan Beşik Yayınevinin davetlisi olarak Bakü’ye giden Serdar Ünsal,Burada Mehmet Emin Resulzade Belediyesinde İrevan kaçkını olan üst düzey alim ve yazarlarla buluşarak Ermenilerin Iğdır ve çevresinde İrevan’da yaptığı soykırımları ve Iğdır Azerbaycan Evi Derneği başkanı  olarak yaptığı çalışmaları anlattı.
         “Büyük dedelerim İrevan’dan kovuldu”
Serdar Ünsal ile tarihi buluşma
          Mehmet Emin Resulzade belediyesi meclis odasında gerçekleşen etkinliğin açılışını yapan belediye başkanı Humbat Huseynov, konuklara belediye hakkında bilgi vererek, bugün Batı Azerbaycan’dan sürülen soydaşlarımızın çoğunun M.A. Resulzade belediyesi topraklarında yaşadığını belirtti.
         Humbat Huseynov” Türkiye’nin Iğdır şehrinde yaşayan, yazar, gazeteci, öğretmen, Iğdır Azerbaycan Ev Derneği Başkanı, Türkiye- Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu başkan yardımcısı, aslen Batı Azerbaycanlı olan Serdar Ünsal, Azerbaycan’ımızı  ziyaret ederek, çeşitli ziyaretlerde bulunmuştur. Serdar Ünsal, azerbaycan gerçeklerinin, Ermenilerin yaptığı soykırımları dünyaya aktarılmasında büyük rol oynamıştır. Kendisi Batı Azerbaycan asıllıdır. Büyük babası ve dedesi İrevanlıdır. Eserlerinde ve yazılarında Ermenilerin Türk milletine yaptığı katliam, zülümler anlatılmıştır. Ermenilerin gerçek yüzünü dünyaya duyuruyor. Bugünkü Yüreğim İrevan’da kaldı adlı romanı da bu konudandır.Kendisini kutluyorum.”dedi
        Daha sonra konuşan Serdar  Ünsal,”  Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşliği en üst seviyeye çıkarmak için çalışıyorum. Azerbaycan’ın 44 gün süren savaşından sonra gelen zafer bizleri mutlu etmiştir. Bugün Karabağ bölgesinin tamamı Ermenilerden temizlenmiştir. Çok mutluyum. Ermeniler tarafından vahşice Batı Azerbaycan’dan yani Revan’dan çok sayıda kardeşimiz sürülmüştür. Çoğu da şehit edilmiştir.Ben inanıyorum ki bir gün bizler, Türk Ordusu Batı Azerbaycan’a Yani Türk yurdu İrevan’a da girecek Göğce",  "Zengozor'a","İreva'a"kavuşacağız .”dedi.
        Ünsal,  Üniversitede okurken bir derste Azerbaycan Türklerinin komünist Rusların esiri olduğunu söyledim, bir bayan öğrenci arkadaşım Doğu Türkistan’ın da Uygurların Çin sömürgesinde Çok sayıda Türklerin özgür olmadığını  söyleyince, Komünist  öğretmenimiz polise çağırarak bizi karakola gönderdi. Bizleri Polis Bunlar ETKO’u Esir Türkleri Kurtarma Ordusundan diyerek mahkemeye çıkardı  1 ve 3 ay hapis cezasına çarptırıldık. İşte o zamandan beri Azerbaycan’ın özgürlüğü için mücadele ettim. Çok şükü Azerbaycan bugün Kafkasların parlayan yıldız “şeklinde konuştu.
      “Yüreğim İrevanda kaldı” romanında büyük dedesinin,nenesinin Erivan’dan kovulmasını ve halkın Ermeni vahşetine uğradığını anlattığını ifade eden Ünsal,  Babaannem Azerbaycan türkülerini ve şarkılarını o zaman Bakü ve İrevan radyolarından dinler ağlardı. Ata yurduma Türklük kokan Azerbaycan’a gelmekten sizlerle bir arada olmaktan mutluyum 
Gösterdiğiniz misafirperverliğe sizlerle beni Buluşturan Mahire Gurbanova ve Gülnare Koç’a  teşekkür ederim.”dedi.
            Toplantıda bir konuşma yapan “İrevan Komitesi”  Yönetim Kurulu Başkanı Tofig Hasanov, Batı Azerbaycanlıların ata topraklarına dönme haklarını, Ermenilerin soydaşlarımıza karşı yaptığı zulümleri ve bu zulümlerin halklarımıza iletilmesini anlattı. Dünya topluluğu. Son yıllarda Rusya’nın 1747 yılında çizdiği İrevan Hanlığı haritasının Azerbaycan’da 75.000 nüsha ve 8 dilde daha dağıtıldığına özellikle dikkat çekti. Bu haritadaki yer adlarının tamamının, bölgenin eski sakinleri olan Türklere ait olduğu açıktır. İrevan Hanlığı’na ait yüzlerce bayrağın farklı dillerde hazırlanıp dağıtıldığını kaydetti. Bugün şehit isimlerinin tüm bölgelerde yaşatılması için büyük çaba sarf ediliyor ve “İrevan-Revan Komitesi” Binlerce İrevan’ı anlatan özel kalem hazırlayarak şehit ailelerine ve bölgelere dağıttı.
               Ali Valiyev, şair, YB üyesi, şehit baba Nizami Elyanar, ANAS şube başkanı Tanrıverdi Paşa, doktor Samad Akhundov, araştırmacı, avukat, finansçı Vugar Abduyev, öğretmen Veli Valiyev, şair Vagif Karim, “İdeal print” LLC CEO’su. İcra Direktörü Gülnara Memmedova, Serdar Ünsal’ın yaptığı çalışmaları, Ermenilerin ve destekçilerinin Türk Milletine  karşı yaptığı soykırımı, halkımızın büyük zaferini, Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini, Zengezur koridorunun açılmasını, Ermenilere karşı mücadeleyi anlattı. Herkesin , Batı Azerbaycan Topluluğu çevresinde sıkı bir şekilde birleşerek, soydaşlarımızın kendi tarihlerini, Batı Azerbaycan’a dönüşlerini ilgiyle anlattılar.
            Serdar Ünsal, “Yüreğim İrevan’da Kaldı” ve “Soykırım” kitaplarını imzalayarak etkinliğe katılanlara hediye etti. Toplantıya gelenler ayrıca Serdar Ünsal’a İrevan Hanlığı’na ait kitap, harita ve bayraklar, kalemler ve diğer hediyeleri de takdim ettiler. Serdar Ünsal, başkanlığını yaptığı Iğdır Azerbaycan Ev Derneği adına M.A. Resulzade belediyesine teşekkür ederek Başkan Humbat Huseynov’a  plaket takdim etti.
           Toplantıya “İrevan Komitesi” Yönetim Kurulu Başkanı, şair, YB üyesi Tofig Hasanov, şehit baba Nizami Elyanar, Tanrıverdi Paşa, ANAS daire başkanı doktor Samad Akhundov, öğretmen Vali Valiyev’in, araştırmacı, avukat, finansör Vugar Abduyev, şair Vagif Karim, finansçı Mahira Gurbanova, “Ideal print” LLC genel müdürü Gülnara Mammadova, gençler Nurlan Hajiyev ve Mehman Huseynov vatandaşlar katıldı.
         Etkinlik sonunda katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.
                    Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.