15-21 MART TÜKETİCİYİ KORUMA HAFTASI ZİYARETLERİ YAPILDI

Tarih : 2024-03-21 / Kategori : Genel Haber

15-21 MART TÜKETİCİYİ KORUMA HAFTASI ZİYARETLERİ YAPILDI

15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası ve 21 Mart Nevruz Bayramı münasebetiyle Iğdır Ticaret İl Müdürü ve İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mucahit YALÇIN, İl Tüketici Hakem Heyeti üyeleri ve raportörleri ile birlikte Iğdır Valisi Ercan TURAN’ı, Vali Yardımcısı Akın ORUÇ’u ve İl Emniyet Müdürü Erden SAKARYA’yı makamlarında ziyaret ederek hediyelerini takdim ettiler.

Ticaret İl Müdürü Mucahit YALÇIN, İl Hakem Heyeti çalışmaları ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda kapsamında yapılan denetimler ile alakalı Vali Ercan TURAN’a bilgiler verdi.
 
Iğdır Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili yönetmelikler kapsamında tüketici ile satıcı/sağlayıcılar arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde Tüketici Mahkemesi’nin büyük ölçüde iş yükünü azaltmaktadır.
 
Tüketici Hakem Heyetlerine başvurular şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile yapılır. Başvuru dilekçesine ek olarak dosyaya delil oluşturabilecek her türlü bilgi ve belgenin sunulması gerekmektedir. Başvurular işleme alındıktan sonra 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği yasal süre içerisinde sonuçlanarak taraflara tebliğ edilmektedir.
 
Tüketicilerimiz, başvuru yapmanın yanı sıra Tüketici Hakem Heyeti Raportörlerimizden bilgi almak için kurumumuzu ziyaret edebilirler. Tüketicilerimizin bilgi alması amaçlı Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” tüketicilerimizin sorunları ile alakalı “bir çağrı merkezi” hizmeti vermektedir.
Tüketicilerimiz, haksız fiyat artışı ile karşılaştıkları durumlarda, Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Haksız Fiyat Artışı Şikâyet Sistemi üzerinden mağduriyetlerini iletebilirler. Tüketicilerimize, haksız uygulamalara karşı bilinçli olmayı ve karşılaştıkları durumları şikâyet sistemi üzerinden bildirmelerini tavsiye etmekteyiz.
 
Tüketicilerimizin son yıllarda kendilerini yetkili servis olarak tanıtan özel servislere ürünlerini onarım için göndererek mağduriyet yaşadıkları görülmektedir. 
 
Garanti kapsamında olan ürünlere yetkisiz işlem yapılması nedeniyle ürünler garanti kapsamı dışında kaldığından tüketicilerimiz mağduriyet yaşamaktadır.
 
Tüketicilerimize, kendilerini yetkili servis olarak tanıtan özel servislere ve sahte servislere karşı koruyabilmek adına Ticaret Bakanlığı bünyesinde
oluşturulan Servis Bilgi Sistemini (SERBİS) kullanmalarını önemle tavsiye ediyoruz.
Ayrıca tüketicilerimiz alışveriş yapmadan önce Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Güvensiz Ürün Bilgi Sistemini (GÜBİS) kullanarak piyasada dolaşan güvensiz ürünleri ve güvensiz olma nedenlerini öğrenerek kontrol sağlayabilirler. Mağduriyet yaşanmaması için bu sistemin kullanılmasını önemle tavsiye ediyoruz.
 
Tüketicilerimiz; televizyonlarda, sosyal medya platformlarında, alışveriş sitelerinde vb.iletişim araçlarında karşılaşabilecekleri yanıltıcı ve haksız rekabet içeren reklamları Reklam Kuruluna şikâyet ederek yaşanan ve yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçebilirler.
 
Iğdır Ticaret İl Müdürlüğü ve İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı olarak bilinçli tüketim ve bilinçli tüketicinin başta ülkemiz olmak üzere tüm daha yüksek seviyeye ulaşmasını temenni eder, tüketicilerimizin 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftasını ve 21 Mart Nevruz Bayramını kutlarız. Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.