IĞDIR’DA KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ

Tarih : 2024-04-18 / Kategori : Genel Haber

IĞDIR’DA KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ

Vatandaş yüksek faiz karşısında  1 ev fiyatına, 2 ev kadar faiz yükü sırtlanmış olacak.

Iğdır’da Mart ayında 126 adet konut satışı gerçekleşirken, Ağrı’da Mart ayında 171 adet, Kars’ta Mart ayında 317 adet, Ardahan’da Mart ayında 23 adet konut satışı gerçekleşti.

 

  Iğdır’da geçmiş aylara oranla konut satışlarında düşüş devam ediyor.
 
Konut satışlarının düşmesi kiralarıda etkilemeye devam ediyor. 12-15 Bin bandında olan kiralar 7-10 bin arasında durakladı.
 
Konut satışlarının düşmesindeki en büyük etken ise bankaların konut faaizlerinini artırması oldu.
 
Ev alma hayali kuranlar, mevcut oranlardan kredi hesaplaması yaptıklarında dona kaldılar.
 
Konut kredisi faizlerinde yaşanan artış, ev hayali kuranları şoka uğratıyor. ev almak isterse 1 ev kendine 2 ev ise bankaya almış olacak. Bir ev parasına 3 ev alınmış olacak. Kısacası 1 ev fiyatına, 2 ev kadar faiz yükü sırtlanmış olacak. 
 
IĞDIR MEGA KENTLERLE YARIŞIYOR
Iğdır’da arsa ve konut fiyatları İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerle yarışıyor. Iğdır’da konut fiyatları 2 Miylon ile 5 Milyon arasında değişiyor.
 
Türkiye'de ortalama konut fiyatı 3 milyon TL'ye kadar yükseldi. Bunun 2 milyon TL'si krediyle temin edildiğinde; geri ödeme en az 7 milyon 300 bin TL'yi buluyor. 5 milyon 300 bin TL'lik faiz yükü neredeyse iki konuta daha karşılık geliyor! Üstelik aylık taksitler de 60 bin TL gibi hane halklarının çoğunun ödeme gücünü aşan bir seviyede bulunuyor.
 
Bugün en düşük yüzde 2,94 seviyesinde bulunuyor. Bazı bankalarda oranların yüzde 5,89 gibi oldukça yüksek seviyelere çıktığı da görülüyor. Ev alma hayali kuranlar, mevcut oranlardan kredi hesaplaması yaptıklarında büyük bir şok ile karşılaşıyor.
 
2 EV FİYATI KADAR FAİZ ÖDENİYOR!
Bugün bankalar tarafından "en düşük oran" olarak sunulan yüzde 2,94'lük faiz oranıyla bile kredi hesaplaması yapıldığında ortaya ciddi bir ödeme yükü çıkıyor.
 
Bir tüketicinin 3 milyon TL'lik bir konut için 2 milyon TL kredi kullandığı denklemde;
 
-120 ay vadede bu kredinin geri ödemesi 7 milyon 300 bin TL'yi buluyor.
 
-Faiz yükü 5 milyon 300 bin TL oluyor. Bu kadar yüksek faiz yükü, aynı zamanda neredeyse iki ev fiyatına denk geliyor.
 
-Bu arada kredinin aylık taksitleri de 60 bin 675 TL olarak gerçekleşiyor. Bu da Türkiye'de hane halkı gelir ortalamasının oldukça üzerinde seyrediyor. Ve bu yönüyle de kredi kullanımını zorlaştırıyor.       Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası