KURBAN BAYRAMINDA ÇEVRE KİRLİLİĞİ OLUŞTURMAYALIM

Tarih : 2009-11-21 / Kategori : Genel Haber

    İl Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün “Kurban Bayramı  öncesinde ve bayram süresince çevre kirliliğinin oluşmaması için hepimiz bazı kurallara uymalıyız ve aşağıda belirtilen önlemleri almalıyız.” dedi.

      1. İlgili kuruluşlarca belirlenen  kurban kesim yerleri dışında, sokak araları ve bina önlerinde satış yapılmamalı ve kurban kesilmemelidir.
      2. Şahıslara ait bahçelerde müsait yerlerin bulunması halinde, buralarda kurban kesilebilecektir.
      3. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda öngörüldüğü üzere, hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanları korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak, kurban kesimlerinin uzman kişilerce yapılmalıdır.
     4. Şahısların kendilerine ait yerlerde yapacakları kesimlerde, kesim yerinde sızdırmazlık sağlamalıdır. (beton vb. malzemeli zeminler seçilmelidir.)
     5. Çıkan atıklar yine sızdırmaz torbalarda toplanarak Belediye temizlik ekiplerine verilmelidir.
     6.Kurban kesimlerinden kaynaklanan atıklar ve kan herhangi bir su kaynağına boşaltılmamalıdır.
     7. Kurban derilerinin  mutlaka usulune uygun ve deriye zarar vermeyecek şekilde yüzülmeli, derinin taşınması kan sızmayacak şekilde yapılmalı, usulüne uygun olarak tuzlanmalı ve yetkili kurum ve kuruluşlara teslim edilmelidir.
     8. Yukarıda  bahsedilen kurallara titizlikle uyulması gerekmektedir. Aksi takdirde, çevreyi kirletenlere 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre 127 TL ve hayvanları korkutarak, ürkütürek, acı verecek şekilde kesenlere 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre hayvan başına 672 TL para cezası uygulanacaktır.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.