PROF. DR. OKTAY BELLİ ARARAT ADININ UZAKTAN YAKINDAN ERMENİCEYLE ALAKASI YOKTUR. DEDİ

Tarih : 2010-04-08 / Kategori : Genel Haber

     Iğdır Üniversitesinin davetlisi olarak ilimize gelerek bir konferans veren Prof. Dr. Oktay Belli “Ermenilerin Urartularla hiç bir alakası yoktur. Dünyaca meşhur Ağrı dağının diğer bir adı da Ararat’tır bu kelimenin uzaktan yakından Ermeniceyle hiç bir alakası yoktur.

Ermenilerin Ararat kelimesine sahiplenmesi de yanlıştır. Ermeniler Zavallı Bir Millettir, devlet kuramadıkları için ne buluyorlarsa Bunlar bizim atalarımızdır deyip üzerine atlıyorlar.” dedi.
        Kültür Sarayında “Anadolu’nun yaşayan uygarlığı Urartular“ konulu Konferansta Urartu medeniyetini anlatan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, Anadolu coğrafyasının insanlığa verilmiş en büyük lütuf olduğunu söyledi.
     Belli, konuşmasında şunları kaydetti: “5 bin 500 yıldır biz bu topraklarda yaşıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk döneminde bilim adamları yurt dışına gönderilir, oranın bilimi, teknolojisi alınırdı. Şimdilerde kültürümüz yok olma mücadelesi vermekte. Biz Anadolu çağ uygarlığının bir parçasıyız ve biz bununla büyüdük. Bizim topraklarımız Anadolu’nun kutsal topraklarının bir parçasıdır.
      Bazı kazı çalışmalarında Urartulara ait kalıntılar bulduk. Urartular hiçbir kültürün etkisi altında kalmamış özgün bir medeniyettir. Urartular, madencilik alanında çok gelişmiştir. Diğer medeniyetler kapılarını ağaçtan yaparken, Urartular kapılarını tunçtan yapmıştır. Urartular çivi yazısını bularak çok önemli bir buluşu gerçekleştirdiler. Urartuların, kültürü tarihi yazılıdır, her şeyleri belgelere dayalıdır. Urartular aynı zamanda tuvaleti bulmaları çok önemlidir. Tuvalet kültürü ilk Urartular’da başladı.” diye konuştu.
                Urartular’ın tarım alanında da önemli çalışmalar yaptıklarını açıklayan Belli, “Bu medeniyet, tarıma çok önem vermiş, modern sulama sistemleri yapmıştır. Barajlar, su kanalları yapmıştır, hiç bir ülkede böyle bir gelişmişlik yoktur. Biz bu uygarlığın sahibiyiz ve bu uygarlığı geleceğe aktaracak olan yine bizleriz.” dedi.
    Urartular bir Kafkas toplumudur. Dilleri Kafkas kökenlidir. Ermenilerle hiç bir alakası yoktur. Van bölgesinde yaşamışlardır. Avrupa da tuvalet yokken, banyo yokken, Urartular en modern şekilde tuvalet ve banyoyu kullanmışlardır. Sulamaya dayalı en modern tarımı doğu Anadolu da bunlar başlatmıştır. Ayrıca Anadolu dünyanın en zengin mutfağına sahiptir. 2700 yıl önce çatal kaşık kullanmıştır. AB’ye girersek 10 bin yıllık Anadolu kültürüyle gireceğiz. Güneşin doğduğu yer biziz bu güneşle batıyı kültürümüzle aydınlatacağız. Urartu kadını çok bakımlı ve güzeldir. Boncuk ve takıya çok düşkündür o dönemde erkeklerde bilezik takarlardı.” dedi.
     Daha sonra Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Hakkı Yılmaz, Prof. Dr. Oktay Belli’ye teşekkür ederek bir hediye verdi. Konferansa Iğdır Valisi S.Saffet Karahisarlı, Öğretim görevlileri ve Öğrenciler katıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.