Gezin Dünyayı görün Surya'yı

Tarih : 2010-05-19 / Kategori : Genel Haber

    Değerli  Okuyucularm  geçmiş tarihlerde atalarımız bir mizah örneği olarak Gezin dünyayı görün konyayı demişler.

Bu güzel bir söz buraya kadar tamam. Gelin bu güzel sözün birazda tersine bakalım.Bunu görmeniz için surye ye giderseniz bu güzel sözün tam tersini görürsünüz.
    Hasbel kader bu günlerde bende 10 günlük bir şam ziyareti yaptım  bilindiği gibi şamın ın ününü tarihten gelen bir ağırlığı ve görkemi var bir çok savaşlara kazanımlara hatta bir çok imparatolara başkentlik yaptı bunların en ünlüsüde Selahattin Eyyubidir. Baş komutan ve Eyyubi devletinin kurucusu. Şam Romalılar tarafındanda önemli bir şehir idi. Aslında romalılardanda evvel var olan tarihin bu saygın şehri gelin görünki kimlern elinde yer yüzünün en eski yerleşim alanı olan bu mekan gidin  görün ne halde  dilim varmıyor söylemeğe elim varmıyor yazmaya
    Bu şam ziaretmi Ailece özel otombilimle yaptım arac dizel olduğundan dolayı  gidecek  olanlara  malum olsun bir aylık surye sigortası 175 dolar ödeyeceksiniz .Tabi ziyarete gidenler için bu beklenmiyen bir olay dünyada böle  bir uygulama var olmaya vrr ama böylesine dengesiz değil bazı ülkeler varki 18 ile 40 dolar arası değişmektedir bu konuda en bahalı sigortalar avrupadadır orada bila böyle bir olay yoktur.bu uygulama oraya gidenler için büyük bir haksızlıktır. 
      Hudutta her işlemi bitirditen sonrs halepe oradanda şama vardık şamın şam şehri olduğuna inanamadım buranın başkent olduğua hele hiç inanamasınız . Şehir içler acısı. Bir çok semtini ve ziyaret yerlerı değişik bölge lerde olduğu için bir ucdan o bir uca her tarafı dolaşma zorundasınız. Dünyanın  eski yerleşim yerleriden olan şamda birkere altyapı 0  belediye fealiyetleri ve çrlişmaları hamen hemen yok denilecek kadar az ve çok yetersiz şehrin her tarafi pet şişe poşet naylon parçaları ile dolu burası akdenizin doğusu olduğu için olacakki çok rüzgar alan bi ülke günün büyük bir bölümü rüzgarlı geçer fırtına estiğinde şehre ilerlere baktığınızda dolaşan insanlardan çok havada uçuşan poşet ve naylon parçaları görürsünüz. Aşkolsu bu şehrin yaşayanlarına ve yöneticilerine diyorsunuz içinizden.temiz bir yer bulup ağız tadı ile bir yemek yiyemesiniz her taraf merdiven altı ve mikrop yuvası. Hemen hemen şehir esnafı nın çoğusu veya burada yaşayan şerhir esnafı açık havada seyyar araba yada el dezgahlarda satışlarını yapmaktadırlar.
    Şehirde lokanta denilen yerler çok ufak yerlerden ibarettir. buralarda tüketilen gıdaların hazırlanacak özel mutfakları bıle yoktur .inanın bir çok yerde özellikle gördüm lokanta denilen bu yeme içme yerleri insanların yemek yedikleri o ufacık yerin bir köşesinde hazılamaktadırlar.
    Gidecek olanlara bir malümat daha caddede gezerken dilencilere dikkat etsinler  pek fazla dilenci göremessiniz ama buradaki dilencilerin bazı takdikleri mevcuttür  bir akşam cenabı Zeynep in  turbesinin önünde gezerken 7 veya 8 yaşlarında bir çocuğa birkaç kuruş verdim iki adım atmadan iki çocuk daha önümü kestiler bu kez bozuğum olmadığından yüz surya lırası verip bunu bölüştürmelerini söyledim iki adım daha atmamıştımki  etrafımı bir dilenci sürüsü çevirdiler  6 ile 10 yaşları arasında saydın tam  7 çocu kimi ayağnıza kimi elinize kimide eteğinizi çekiştirirlerse şaşırmayın    biraz zor kurtulursunuz  birçok mücadele verdim kurtulamadım bir dükkana sığındım bir müddet sonra gittiler diye çıktık demesen pusuda imişler tekrar yakalandık. bu kez geçekten zor durumda kaldık bir sürü mücadele den sonra kendimizi hareme atarak canımızı  zor kutardık oraya girişleri yasakmış  kurtlduğumuza dua ettik.         gideceklerin dikatine gece otelinizden dişarı pek mecbu kalmayınca  çıkmamanızı tesviye ederim.  Hemen hemen  şehrin hiçbir tarafında düzenli bir kaldırm yürüyeceğiniz düzgün bir yol bulamazsınız.hele yaşlılar için çok sakıncalıdır.
    Yaşlılar ve hasta olanlar yeme içmelerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir çok çabuk evfeksiyon kapabilirler .orada hastalanırsanız hasdahaneye veya doktora  gitmenizde büyük problemlrle karşılaşırsınız.otelleri bizdeki fiyatların yarısı   Kadar ucuzdur çok kötü otelleri ucuz diye tercih etmeyin.
     Oysa başka şehilerini bilmem ama Halep ve oms şehirlerini gördüm şamdan daha temiz daha bakımlı idı Suryede 20 milyon insan bunun 4 milyonu eski adı ile Damaskus yani Şamda yaşamaktadır zıraatları bizdeki gibi her iş makineleşmiş kültürel fealiyetlere gelince görünürde  tv yayınları folklorik ağırlıklı Müzik programlarına diyecek yok. Yüksek seviyeli sonfanı müzik yayınları görmek mümkündür. Müzikden anlayanlar dediğimi bilecekler bütün müzikleri solo ile çalınmakta ve tüm müzikleri bol  veya  çok seslidir. Tv yayınları nisbeten bizden daha edeplidir. Tv yayınları her çeşit yayına açıtır  devlete ve ikdidara dokunmamak kaydıyla  tabii. bir hafta boyuca bol tv seyr etme vaktim oldu birkez dahi cumhurbaşkanı beşer Esadı tv de hiç gömedim…  kurtlar vadisi  bir tv yayınında gündelik iki sians yayımlanıyordu gündüz övle vakti aynı gün birde gece yarısı yayımlanıyordu  anlaşılan türk dizileri tercih edilmekte. Aslında bu gidişin asıl sebebi  Cenabı Zeynabın türbesini ve Mezarını Ziyaret etmekti. Ve bu ziyarete yakın bır otelde kalıyorduk.
                Gündüz  Varol
           

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.