TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ 13 KÖYDE TARLA FARELERİNE KARŞI KİMYASAL MÜCADELE BAŞLATTI

Tarih : 2010-11-30 / Kategori : Genel Haber

     Bu yaz boyunca Iğdır'lı çiftçilere büyük zarar veren farelere karşı tarım il müdürlüğü ve vatandaşlar mücadele ederken tarla  farelerinin  özelikle kavun, karpuz, yonca, şeker pancarı gibi ürünün ekildiği tarlalarda görüldüğü belirtildi.
 

  Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Tarım İl Müdürü Nizamettin Bilhan, "Tarla Faresi sorunu sadece Iğdır'ın değil Türkiye'mizin sorunu haline gelmiştir.          İlimizde de bu konuyla ilgili çifçilerimizden  şikayet alınca gerekli araştırmayı yaptırdık 13 köyümüzde tarla faresiyle ilgili mekanik ve kimyasal mücadele başlattık. Çalışmalarımız devam ediyor çiftçilerimizi bu konu hakkında bilgilendiriyoruz. Şu ana kadar 1250 vatandaşımızın tarlasında kimyasal mücadele başlattık." dedi.         Fare sayısının artmasındaki en büyük nedenin anız yangınları ve Yaban hayatının korunmaması olduğunu belirten,  Iğdır'da tarlalardaki fare artışının tek sebebinin yaban hayatının yok edilmesi olduğunu söyleyen İl Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün, "İlimizde son zamanlarda yaban hayatından Kartal, Şahin, Atmaca, Puhu Kuşu; Tilki gibi hayvanlar vatandaşlar tarafından yaralı olarak getirilmektedir.Bu hayvanların bir çoğu ayağından kanadından ve çeşitli yerlerinden yaralı olduğu görülmekte olup bilinçsizce  avcılık yapan kişiler tarafından vurulduğu anlaşılmaktadır. Oysaki bu yaban hayvanları doğal dengenin bir halkası olup genellikle farelerle beslenmektedir. Yaban hayatın yok edilmesi ile fare sayısında artışlar görülmektedir, çiftçilerimizin tarlasındaki ürünlere zarar vermekle birlikte kalitesiz ürün oluşmasına sebebiyet vermektedir.  Bu nedenle doğal hayat herkesin sahip çıkması gerekirken aynı zamanda doğal hayatın devamlılığı açısından oldukça tehlikeli sonuçlar doğuran anız yakma, kaçak avcılık yapanları herkesin uyarması gerekmektedir." dedi.  Tazegün, "Anız yangınları ile beraber farenin doğal düşmanı olan yılan ve tilki nüfusu azaldı. Bunun üzerine son bir yılda fare sayısında yüzde yüze varan artış oldu. Tarım alanları ciddi bir tehdit altında." şeklinde konuştu.  
      Iğdır Ziraat Odası başkanı Turgay  Akçay'da "Farelerin bu sene ortaya çıkması çiftçilerimizi zor durma sokmuştur özellikle  yazın kavun,  karpuz, domates gibi ürünlerin ekildiği tarlalarda, şimdide  şeker pancarı  ve yoncada görülüyor, Ermenistan sınırına yakın köylerde rastlanıyor. Sorunu çözmek için Tarım il müdürlüğü çalışıyor ." şeklinde konuştu

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.