IĞDIR ÜNİVERSİTESİNDEN KAMUOYUNA

Tarih : 2010-12-23 / Kategori : Genel Haber

     Iğdır  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz tarafından Anadolu Ajansı Muhabiri ile yapılan görüşmede verilen bilgilerin,  ulusal nitelikte yayın yapan bazı gazeteler tarafından içeriği boşaltılarak ve sadece sansasyonel kaygılar güdülerek,“Ermeni Dili ve Edebiyatı için ithal hoca” şeklinde aktarılması nedeni ile, kamuoyunda yanlış anlaşılmaya neden olduğu, Üniversitemiz tarafından büyük bir üzüntü ile müşahede edilmiştir.
     

Söz konusu söyleşide, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak geçtiğimiz ay içerisinde Resmi Gazetede yayınlanan kararname ile resmen açılan, Fen- Edebiyat Fakültesi üzerinde durulmuştur. Bu söyleşide,  Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı YILMAZ tarafından, Fen –Edebiyat Fakültesi bünyesinde açılması düşünülen bölümlerle ilgili olarak çalışmaların yapıldığı, bu bağlamda Arap Dili, Fars Dili, Azeri Dili ve Edebiyatı, Diğer Türki Cumhuriyetlerinin Dil ve Edebiyat bölümleri, Gürcü Dili ve Rus Dili Edebiyatı bölümlerinin açılması düşünüldüğü belirtildi. Bunlara ek olarak, şartların müsait olması halinde diğer bölümlerle birlikte “Ermeni Dili” bölümünün de açılabileceği aktarılmıştır. Bu bölümün açılmasına ilişkin olarak alınmış kesin bir karar bulunmamakla birlikte, yalnızca ileride oluşabilecek ihtiyaç halinde gündeme gelebilecek bir düşünceden söz edilmiştir.
      Iğdır  Üniversitesi, yaptığı bütün planlama ve çalışmalarda ilmi kaygıları ön planda tutmaktadır. Bilindiği gibi Ermeni Diaspora teşkilatları başta olmak üzere bazı çevrelerin, ilmi gerçekleri bir tarafa koyarak, sırf siyasi yaklaşımlarla Türkleri karalama çalışmaları devam etmektedir. Bu durumla birçok alanda mücadele edilirken en önemli çalışma sahasının bilim olduğu tartışma götürmez bir gerçektir. Olayların cereyan ettiği döneme ait Osmanlı Devleti arşivleri ile ilgili diğer devletlerin arşivleri kısmen de olsa incelenmiş olmasına rağmen, Ermeni kaynaklara istenilen oranda nüfuz edilememiştir. Konu ile ilgili Ermeni arşivleri açılırsa bile maalesef buralarda çalışacak Ermeni dilini iyi bilen bilim adamı sayısı çok yetersizdir. Tarihi olayları tahrif ederek, haksız ve kötü amaçlı propaganda ve çalışmaların önünü kesmenin en doğru yolunun ilim olduğu gerçeğinden hareketle, Ermeni dilini iyi bilen uzmanlara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu da üniversiteler vasıtası ile gerçekleşebilir. Çünkü üniversiteler özerk bir yapıya sahip olup, her türlü düşünceye açık, önyargılardan uzak bilimsel verilere dayalı olarak çalışan, en aykırı düşüncelerin bile özgürce tartışılabildiği bilim yuvalarıdır.
      Diğer taraftan Türk – Ermeni ilişkilerinin düzelmesi ve sınır kapısının açılması ile ilgili olarak devletimizin ortaya koyduğu şartlar bilinmektedir. Bunlar;
     1. Soykırım saplantısının kalkması;

     2. Ermenistan tarafından işgal edilmiş Azerbaycan topraklarının geri verilmesi;

     3. Azerbaycan ile Nahçıvan arasında koridor açılması;

     Bu şartların Ermenistan tarafından yerine getirilmesi ve ilişkilerin normalleşmesi halinde, Ermeni Dili Programının da açılabileceği düşüncesi ifade edilmiştir.

      Anadolu Ajansı muhabiri ile yapılan söyleşi sonrasında, Azerbaycan Uluslararası Diaspora Başkanı İsmail Agayev’in yaptığı açıklama, konu ile ilgili düşüncelerimiz hakkında tam olarak bilgi sahibi olmadan,  olayın gerçek mahiyetini bilmeden ve bilgi eksikliği ile dolu, haddi aşan ve talihsiz bir açıklamadır.

      İsmail Agayev’in sözünü geri alarak, özür dilemesi ile birlikte haberin tekzibini beklemekteyiz. Gerekli açıklamanın makul süre içerisinde yapılmaması durumunda, kendi beyanatında bahsedilen sözler aynı şekilde Azerbaycan Uluslar arası Diaspora Başkanına iade etmeyi ve yargı yoluna başvurma hakkımızı saklı tuttuğumuzu kamuoyuna saygı ile duyurulur.
                     Iğdır  Üniversitesi Rektörlüğü

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.