Sağlık Müdürü Dr. Seyfettin Yeşilboya Vatandaşları Keteme Uğramaya Çağırdı

Tarih : 2011-02-14 / Kategori : Genel Haber

Sağlık Müdürü Dr. Seyfettin Yeşilboya Vatandaşları Keteme Uğramaya Çağırdı

Iğdır Devlet Hastanesi  bünyesinde faaliyet gösteren KETEM(Kanser Erken Teşhis Merkezi) e vatandaşların uğraması  istendi.

        Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan il Sağlık Müdürü Dr.Seyfettin Yeşilboya, Iğdır’da KETEM’in  bir yıldan uzun süredir açıldığını   halka hizmet vermeye başladığını  belirtti.
Dr.   Yeşilboya, ”KETEM de ’meme ve rahim ağzı kanserinin erken teşhisini amaçlamaktayız…Bünyemizde hastalarımızın filmlerini ve mamografilerini çekiyoruz…Smear örneklerini kontrol ediyoruz…En önemlisi de kişilerin kendi kendilerine meme muayenelerini yapmaları konusunda onları bilgilendiriyoruz…Tüm bayanlarımızın rutin kontrollerini yaptırmalarını öneriyor ve ketem merkezimize ücretsiz muayene için davet ediyoruz” dedi. Açıklamada, kadın kanserlerinde tarama yöntemleri ve erken tanının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Yeşilboya şunları kaydetti: ”Son yıllarda kanser tedavisinde önemli gelişmeler kaydedilmesine karşın, erken tanı hala önemini korumaktadır. Daha önce en sık rastlanan kadın genital sistem kanseri iken, smear testi ile kanser öncesi hücrelerin saptanabilmesi veya kanserin tanısının erken konulabilmesi sonucunda şu anda kadın genital kanserleri arasında üçüncü sıklıkta rastlanmaktadır.   Rahim ağzında kanser öncesi değişiklikler gösteren hücreler, 5-10 yıl gibi uzun bir süre sonra kansere dönüşürler. Bu da smear testinin önemini ortaya koymaktadır. Smear testi uygulaması sonucunda rahim ağzı kanserine bağlı ölümler % 40 azalma göstermiştir. Bu hastalığa en çok  Erken yaşta cinsel ilişki, Birden fazla kişi ile cinsel ilişki veya eşinin birden fazla kadınla ilişkisinin olması, Sigara kullanımı, Bağışıklık sistemi bozuklukları. Bu gruplarda bulunan kadınlarda rahim ağzı kanseri daha sık görülür. Rahim ağzı kanseri sıklığının azaltılması veya erken tanı açısından en önemli test smear testidir. Rahim ağzı kanseri olan hastaların % 50'si hiç smear testi yaptırmayan kadınlarda görülüyor. Smear testinin yılda bir defa yapılması öneriliyor. Üç yıl boyunca yapılan üç test normal ise ve kadında bir risk faktörü yok ise sonra daha az sıklıkta yapılabilir.  Rahim kanseri doğum kanalında görülen en sık kanser tipidir, ancak % 75'i erken dönemde yakalanabildiği için ölüm oranı daha az ve yaşam süresi uzundur. Bunun nedenide kanserin erken dönemde anormal kanama ile belirti vermesidir. Yumurtalık kanseri genellikle geç dönemde belirti verdiği için erken tanı daha da önem kazanmaktadır. Ancak ne yazık ki erken tanı konusunda henüz yaygın olarak uygulanabilecek bir yöntem geliştirilememiştir Meme kanseri kadınlarda görülen en sık kanser tipidir”

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.