Hocalı Soykırımı Kars'ta Lanetlendi

Tarih : 2011-02-26 / Kategori : Genel Haber

Hocalı Soykırımı Kars'ta Lanetlendi

26 Şubat 1992'de Azerbaycan halkına "Hocalı"da yapılan soykırım Kars'ta düzenlenen anma töreni ile lanetlendi.

             Azerbaycan Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen anma programına Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Adalet Komisyonu Başkanı Tamer Keskin, Emniyet Müdür Yardımcısı Yaşar Atasever, siyasi parti başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Anma töreni Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in büstüne karanfillerin konulmasıyla başladı. Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen anma törenleri daha sonra Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu binasında devam etti.  Azerbaycan Kars               Başkonsolosluğu'nda yapılan törende 1992 yılında Ermeniler tarafından Azerbaycan Türkleri'ne yönelik yapılan saldırı kınandı.
        Fotoğraf ve televizyon görüntüleri eşliğinde düzenlenen anma programında konuşan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Hocalı'da savunmasız Azerbaycan Türkleri'ne karşı yapılan saldırının tek kelime ile bir soykırım olduğunu vurguladı. Süleymanov, "1992 yılının 25 Şubat'ı 26'ya bağlayan gecesi Azerbaycan Türkleri, Hocalı kentinde Ermeniler'in saldırısı sonucu korkunç bir katliama uğradılar. 1990'lı yılların başında Azerbaycan Türkleri'nin öz yurdu olan Dağlık Karabağ'ı işgal etmek isteyen Ermeniler'in bu amaçla Azerbaycan Türkleri'ne karşı Hocalı'da yaptıkları insanlık dışı vahşetin acısını ve hüznünü yüreğimizde hissetmekteyiz. Saldırıya uğrayan savunmasız Hocalı Türkleri öldürülmekle bırakılmamış, kimisinin kafa derisi yüzülmüş, organları kesilmiş, gözleri oyulmuş, kimileri diri diri toprağa gömülmüş, canlı canlı yakılmışlardır. Hamile kadınlar, karınları yarılarak, doğmamış bebekleriyle birlikte süngülenmişlerdir. Kayıtlara göre Ermeni askerleri, 26 Şubat 1992 tarihinde Hocalı'da 613 kişiyi öldürmüş, tüm aileleri parçalamış, bin 275 kişiyi esir almıştır. Bin kişi sakatlanmış, 150 kişi de kaybolmuştur" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Ermenilerin Hocalı'da yaptığı insanlık dışı katliam televizyon gösterisiyle bir kez daha gözler önüne serildi.

 

Facebook Beğenenler

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.