"Eğitim Düzeyinin Yükseltilmesi İçin Çok Ortaklı Yerel Kalkınma"AB Projesinin Çalışmaları Başlatıldı

Tarih : 2011-03-23 / Kategori : Genel Haber

Iğdır  Üniversitesi, Iğdır ili ve çevresinde okullaşma oranının artmasını  sağlamak amacı ile Iğdır Valiliği ve Yalova Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği AB Proje Faaliyetlerine başladı. 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından ortaklaşa finanse edilen projenin bütçesine, Iğdır Üniversitesi’nce de %10 oranında destek verilmekte. Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz’ın yürütücülüğündeki Programın koordinatörlüğünü ise, Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Bilal Keskin yürütmektedir.
Iğdır ilindeki çeşitli kurum ve kuruluşlarda bulunan uzmanların ve eğitimcilerin görev aldığı program yaklaşık bir yıl sürecek. Bu proje kapsamında, Iğdır ve çevresinde, özellikle kız çocuklarının eğitim haklarına tam erişimlerinin sağlanmasının ve eğitim olanaklarının arttırılmasının üzerine çalışmalar yürütülmesi planlandı. Aynı zamanda kız çocuklarının eğitimi ile ilgili toplumun her kesimindeki bilinç düzeyinin arttırılması, özellikle kız çocuklarının eğitim haklarına erişimleri konusunda genel bir duyarlılık ve farkındalık yaratılması; İl genelinde eğitim seviyesinin yükseltilmesi;  Okullaşmada cinsiyet eşitliğine dayalı, eşit fırsatların geliştirilmesi konuları üzerine yoğunlaştıracak. 
Bu projenin, üniversiteye sahip bir il ve çevresinin barındırdığı eğitim olanaklarının, kolay ulaşılır olduğunu, eğitimin her bireyin vazgeçilmez hakkı olduğunu ve bu hakkın özellikle kız çocuklarının erişmesini engelleyen faktörlerin ortadan kaldırılması konusunda aşama kaydettireceğini aktaran koordinatör Yrd. Doç. Dr. Bilal Keskin, ”Proje içeriğindeki faaliyetlerimize başladık. Bir yıl içerisinde, kız çocuklarını okula göndermeyen 100 aile ziyaret edilmesi olan hedefimiz çok kısa bir sürede tamamlanacak. Şu anda, Aralık ve Karakoyunlu ilçelerinde yaşayan ve çocuklarını okula göndermediğini tespit ettiğimiz 17 aileyi ziyaret ettik. Bu ziyaretlerimizde, Iğdır Üniversitesi öğretim üyeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri, İl Müftülüğünden de bir temsilcinin katılması ile oluşturduğumuz heyete, gidilen bölgenin okul müdürü ve rehber öğretmenlerinin, muhtarların, cami imamların ve yörenin kanaat önderleri de katıldılar. Bu ziyaretlerimizde öncelikle, aileden aileye değişiklik gösteren okula gidememe nedenlerini, ailelerin yaşam alanlarında yani evlerinde gözlemlenerek,  çözüm üretme yoluna gidildi. Üretilen çözümlere ek olarak, yine proje kapsamında gerçekleştirilecek olan okullarda kariyer masalarının kurulması gibi faaliyetlerde okullaşma düzeyinin artışına katkıda bulunacaktır ” dedi.
Kentte bulunan ancak, yetersiz kalmakta olduğu gözlemlenen destekleyici mekanizmaların da faaliyetlerine hız vermeyi amaçlayan projenin kısa zamanda Iğdır’da etkisini göstermeye başlayacağını aktaran Yrd. Doç Dr. Bilal Keskin “Kentteki sosyal ve kültürel nedenlere dayalı olarak, özellikle kız çocuklarının okullaşmasının arttırılması, yerel ortakların güçlü işbirliği ile başarılı olabilecektir. İşte programın nihai hedefi bu işbirliğini artırmak şehrin dinamiklerini bir araya getirip, eğitim alanına kanalize etmektir.”diyerek sözlerini bitirdi.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.