Fakihler ve Gulatın İç Yüzünü İfşa Etmeleri

Tarih : 2011-03-24 / Kategori : Genel Haber

Fakihler ve Gulatın İç Yüzünü İfşa Etmeleri

a-Gulat’ın Fıkıhtaki Yerini Açıklamaları;Fakihlerin birçoğu gulat, Havariç, Nasibi gibi bazı İslam dışı meslekleri seçenler hakkında taharet kitabının, necisler bölümünde bahsetmişlerdir. 

Kâfir olan bir fert necistir. Buna göre Eimme’nin Uluhiyet, Rububiyet Rızık veren, yaratan, mutlak gaybı bilen gibi müfrit görüşler sunan ve ananların dinden çıktığına ve necis olduklarına hükmetmişlerdir. Nasibiler de aynı hükmü taşımaktadır. Nasibiler Emir’il Müminin İmam Ali bin Talip (a.s) ve onun soyundan gelen diğer imamlara söven kimselerdir. Şia fukehası icma ile bunların kâfir ve necis olduklarına hükmetmişlerdir.
Ehl-i Beyt Fakihlerinin (Allah hepsinden razı olsun) tümünün görüşlerini ve fetvalarını nakletmek mümkün olmadığı için bunlardan bazılarının fetvalarını özet olarak vereceğiz:
1-Merhum Muhakkik (r.a) diyor ki: ”Necisler on tanedir…Onuncusu kafirdir. Kafir olmanın ölçüsü İslam’dan çıkmadır,dinin zaruretinden sayılan bir şeyi inkar etme veya hulula inanma gibi, bunlar Havariç ve gulat gibileri.[50]
2-Merhum Allame Hilli (r.a) …Necisler on tanedir…Onuncusu kafirdir. Asli olsun (kafir ana babadan doğan) olmasın (Müslüman ana-babadan) doğup daha sonra mürted olanlar , ister İslam’a isnat edilsinler hariciler ve gulat gibi,ister edilmesinler.[51]
3-Merhum Allame (r.a) Tahrirul Ahkam , s.24.
4-Merhum Mukaddes ERDEBİLİ (r.a) Macmau’l Faide ve’l Burhan, c.1 , s.308.
5-Merhum Şehid-i Evvel (r.a) Şerh-i Lum’a , c.1 , s.48.
6-Merhum Şehid-i Evvel (r.a) Durus , c.1 , s.124.
7-Allame (r.a) Münteha’l Matleb , c.1 , s.168.
8-Allame (r.a) Tezkiretü’l Ulema , c.1 , s.7.
9- Riyaz kitabının yazarı (r.a) er-Riyaz , c.1 , s.85.
10-Cevahir kitabının yazarı (r.a) Cevahiru’l Kelam , c.6 , s.51-52.
11-Merhum TABATABAİ (r.a) el- Urvetu’l Vuska , Faslı Necasat , c.1.
12-Merhum Mir Seyyid Ali İSAFAHANİ (r.a) Kitabu’l Arai havle Kitabu Taharet Mine’ş Şerayi , s.136.
13-Merhum Ayetullah Uzma İmam HUMEYNİ (r.a) Tahriru’l Vesile, c.1, Kitabu’t- Taharet.
14- Merhum Ayetullah Uzma Hoi (r.a) Minhacu’s-Salihin, c.1, Kitabu’t-Taharet.
15- Merhum Ayetullah Uzma Fazil LENKERANİ (r.a) Tafsilu’ş-Şeria Fi Şerh-i Tahriru’l Vesile, c.2, Kitabu’t-Taharet.
Bu konuda fetvası olan tüm fakih ve taklit mercileri hemen hemen aynı manayı ifade eden, yani gulatın kâfir ve necis olduğuna fetva vermişlerdir. Tabirlerde farklılık vardır ama netice aynıdır. Ez cümle Hz. İmam HUMEYNİ (r.a) Tahirü’l Vesile kitabında şöyle buyurmuştur: Ehl-i Beyt’e yaratıcılık ve rızık verme vasıfları vermeleri müstakil olursa, dinden çıkar necis olurlar. Ama müstakil olarak değil Allah’ın iradesinin boylamında olursa küfre götürmez.
b-Kitap yazarak Mücadele etmeleri:
Açıktır ki İslam dininin koruyucu kaleleri olan, ulema tarih boyu mektebi zaafa uğratacak, iftiralara, şüphelere karşı sağlam dayanaklı delillerle, yani Kur’an ve sahih sünnete, Resulullah (s.a.a) ve onun pak Ehl-i Beyti’nden gelen kültür hazinelerinden, maarif ve usullardan yararlanarak, fikir ve inanç eğriliklerinin önüne geçmiş en sağlam, en dinamik ve insanın ahiretini kurtaracak, yüce Allah nezdinde özür olarak kabul görecek şekilde kalemleriyle de dini korumasını başarmışlardır. Bu münharif fikir akımı İmamların (a.s) zamanında olduğu gibi, ulemanın da döneminde tek tek böyle sapık fikirler hortlamıştır. Ulema bunlara gereken cevabı vermede gecikmemiştir. Gulat fikrine de gereken cevabı vermede gecikmemiştir. Kur’an ve sünnete dayanan halis Muhammedi İslam’ı korumuş gerçekleri yazmış, yanlışları ise çürütmüşlerdir. Bu konuda yazılan bazı kitaplar şunlardı.
1-er-Red ala’l Galiye Ebi’l Hattab, Ebi İshak, İbrahim bin Ebi Hafs’ın kalemiyle. Neccaşi (s.14) der ki: O Ebu Muhammed İmam Hasan Askeri’nin (a.s) ashabındandır.
2--er-Red ala’l Galiyeti’l Muhammediye, İmam Cavad’ın (a.s) ashabından olan Fazl bin Şazan bin Halil Nişaburi. Neccaşi bunu (s.217) de zikretmiştir.
3-er-Red ala’l Gulat,Ebi Sehl İsmail bin İshak bin Ebi Sehl bin Navbaht,onun vefatında İmam Askeri (a.s) hazır bulunmuş. Neccaşi bunu (s.23)’de zikretmiştir.
4-er_Red alâl Gulat. İmamların vekili olan Ebu’l Hasan Ali bin Mehziyar El-Ahvazi. Neccaşi bunu (s.178)de zikretmiştir.
5-er-Rad ala’l Şeyhiyye Hacı Şeyh Muhammed Bakır bin Mevla Muhammed Hasan Esedullah el-Kaini el-Bircendi. (en-Nugeba , c.1 , s.204)
Gülüv inancı her ne kadar da hem geçmişte hem de şimdi Şii dünyasında halk arasında etkili olamamışlarsa da bazı bazı boşluk buldukça boy göstermeye çalışmış ve çalışmaktadırlar. Bizim asrımızda, bazı cahil, okuma-araştırma zahmetine katlanmayan ilim havzasına nüfuz etmiş normal insanlık dengesinden bile mahrum olanlar, güya Ehl-i beyt aşkına İmamlara kendi akıl ve zanlarına göre makam ve mevki tasarlayan, ancak kendilerinin Şii olduklarını iddia edenler vardır. Ama bunlar ulema tarafından tamamen dışlanmış, İslam ve Teşeyyüden uzaktırlar. İnşallah Şii dünyası böyle müfrit kimseleri arasında barındırmayacaktır. Alim, bilgin ve taklit mercilerinin basireti ile bu oyun da son bulacaktır. Allah tebarek ve teala bu ümmeti, Peygamberin kendilerine emanet ettiği Kur’an ve Ehl’i Beyt’e sarılıp, her türlü sapıklıktan arınmayı nasip etsin.
Arslan BAŞARAN
Iğdırmava Cami İmamı

 

Facebook Beğenenler

  1. Guest 2013-03-29 20:46:27

    selamun aleyküm.saygıdeğer hocam!bazı sitelerde,bazı şahıslar imam humeyninin kitabut tahare adlı kitabında aişe annemize,zübeyr b. avvama ve talha bin ubeydullaha necis dediğini iddia ediyorlar.yukardaki yazınızdan anladığım kadarıyla siz bu adı geçen esere vakıfsınız.bu iddiaların aslı var mıdır,yoksa iftira mıdır?cevaplarsanız çok müteşekkir olacağım.selam ile.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.