İl Tarım Müdürü M. Nuri Turan'dan Sanayicilerimize Duyurulur

Tarih : 2011-03-24 / Kategori : Genel Haber

İl Tarım Müdürü M. Nuri Turan'dan Sanayicilerimize Duyurulur

İl Tarım Müdürü Mehmet Nuri Turan”  Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, 2011/9 tebliğ numarası ile 11 Mart 2011 (Sayı : 27871) tarihli resmi gazetede yayımlanan, 2011-2015 yılları arasında uygulamaya konulan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi tebliği gereği başvurular başlamıştır.   

Ekonomik Yatırımlar kapsamında %50, Toplu Basınçlı Sulama Sistemleri kapsamında %75 oranında Hibe programından faydalanmak isteyen sanayicilerinin/yatırımcılarının 09.05.2011 tarihine kadar www.tedgem.gov.tr İnternet adresinde yayınlanan Uygulama Rehberindeki başvuru formuna göre projelerini hazırlayarak; İl Müdürlüğümüz, Destekleme Şube Müdürlüğüne başvuru yapabileceklerdir.”dedi.
Turan’ konu ile ile ilgili olarak yaptığı  açıklama:
Hibeye Esas Proje Üst Tutarları
1-Ekonomik Yatırımlar
a-Gerçek Kişiler için:150.000 TL (75.000 TL Hibe Tutarı)
b-Tüzel Kişiler için   :600.000 TL (300.000 TL Hibe Tutarı)
2-Toplu Basınçlı Sulama Sistemleri
600.000 TL (450.000 TL Hibe Tutarı)
Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı konuları:
Program, tarıma dayalı  yatırımların desteklenmesi programı ile ilgili aşağıdaki konuları kapsar.
A-  Ekonomik yatırımlar,
B- Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları.
1. Ekonomik yatırımlar :
KKYDP 2011/ 9 Nolu Tebliğ kapsamında ekonomik yatırımlara yönelik yatırım konuları şunlardır:
* Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırımlar,
* Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar,
* Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar,
* Alternatif enerji kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yeni yatırımlar,
* Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretimine yönelik yatırımlar, hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
* Un, karma yem ve zeytinyağı konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmez.
* Koyun, keçi ve manda konularında modern sabit yatırım projeleri desteklenir.   
* Tebliğde yer alan yatırım konularıyla ilgili faal bir tesisin bulunması halinde kapasite artırımı ve teknoloji yenileme konusunda,
* Tebliğde yer alan yatırım konularıyla ilgili olarak hibe desteğinden yararlanması uygun görülen yeni tesis konusundaki projelerin bir unsuru olması halinde,
hibe desteği kapsamında değerlendirilir.           
*Ekonomik faaliyetlere yönelik olarak tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmez.
Program kapsamında üretilmiş bir ürünün üretim sonrası işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yatırım tesisleri yapımına destek sağlanmaktadır.
*Tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmez. (Sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında değildir.)
2. Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları
-Toplu basınçlı sulama sistemi yatırım konuları, kamu kurumlarınca yapılmış mevcut sulama tesislerinin basınçlı sulama tesisine dönüştürüldüğü, toplu basınçlı sulama tesisi yatırımlarına yönelik proje başvurularını kapsar. Aşağıda belirtilen proje konuları için hazırlanacak toplu basınçlı sulama projeleri destek kapsamındadır.
* Tamamlama projeleri: Geçmiş yıllarda bütün olarak projelendirilen,ancak ödenek yetersizliği nedeni ile tamamı bitirilemeyen toplu basınçlı sulama tesisinin ana projesinde yer alan unsurlarının tamamlanmasını içeren projelerdir. Kuyuları açılmış ve teçhiz edilmiş derin kuyular ve sadece depolama yapıları yapılıp ödenek yetersizliği nedeni ile su dağıtım tesisi yapılamamış su depolama yapıları (göletler) da tamamlama projesi sayılır.
* Tevsii (genişletme) projeleri: Geçmiş yıllarda cazibeli veya düşük basınçlı olarak bütünü ile inşa edilmiş sulama tesislerinin basınçlı sisteme dönüştürüldüğü ve sulama alanının genişletileceği projelerdir.
* Yenileme projeleri: Geçmiş yıllarda gerçekleştirilen ve ekonomik ömrünü tamamlayan toplu basınçlı sulama tesislerinin bütün olarak yenilenmesine yönelik projelerdir. Geçmiş yıllarda yapılmış açık sistemlerin komple toplu basınçlı sisteme dönüştürülmesine yönelik projeler de bu sınıfa girer.
* Bakım onarım projeleri : Geçmiş yıllarda gerçekleştirilen ve değişik nedenlerle sulamada değerlendirilemeyen sulama tesislerinin çalışmayı engelleyen kısımlarının yeniden yapılmasına yönelik projelerdir.
-Toplu basınçlı  sulama sistemi yatırımları kapsamında yeni sulama tesisi yapım projelerine hibe desteği verilmez.Su kaynağından suyun alınması amacıyla tesis edilecek su alma yapıları ve yeni kuyu açılması faaliyetini kapsayan proje başvuruları kabul edilmez.
Ancak geçmiş  yıllarda kamu kurumlarınca depolama yapısı yapılmış  veya kuyusu açılmış tesislere basınçlı sistem için yeterli güçte motor pompası ve enerji nakil hattı tamamlanmış olması şartı ile su iletim hattı yapılmamış olsa bile bu tesisler için de proje başvurusu yapılabilir.
-Toplu basınçlı  sulama sistemi projeleri; konu uzmanı Ziraat Mühendisleri (Ziraat Fakültesi ilgili bölümü veya herhangi bir resmi kurumdan basınçlı sulama üzerine sertifika almış) tarafından onaylanmalıdır.Uzmanlık belgesi ve/veya diploma proje başvurusuna eklenmelidir.
-Toplu basınçlı  sulama sistemi yatırımları hibe proje başvuruları kapsamında, mevcut sulama tesislerinin mutlaka daha önceden planlama ve fizibilite raporları oluşturulmuş, projelendirilmiş ve başvuru tarihinden önce başvuru sahipleri tarafından suyun kullanımına yönelik olarak ilgili kuruluşlardan gerekli izinler alınmış olmalıdır. Bu belgeler proje başvuruları ile birlikte ibraz edilmelidir.
-Toplu basınçlı  sulama sistemi yatırımları hibe proje başvuruları kapsamında, enerji nakil hattı, trafo, motopomp ve tarla içi malzeme ve ekipman alımlarına hibe desteği verilmez. Yatırım proje teklifleri, toplu basınçlı sulama tesisi için su kaynağından tarla başına kadar yapılacak su dağıtım ve iletim boru hatları, gerekli sanat yapılarının inşası ve inşaat işleri kapsamında yapılacak malzeme ve ekipman alımlarını içerir.
-Toplu basınçlı  sulama sistemi yatırımı kapsamında yatırım proje tekliflerinin, köy halkının çoğunluğuna hizmet götürmesi amaçlanmalıdır.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.