Kız Çocuklarının Okutulması Projesine AB Fonu

Tarih : 2011-03-29 / Kategori : Genel Haber

Kız Çocuklarının Okutulması Projesine AB Fonu

Iğdır'da kız çocuklarının okullaşma oranını artırmak amacıyla hazırlanan projeye, AB hibe fonlarından destek alındı.

Iğdır Üniversitesi tarafından hazırlanan, Yalova Üniversitesi ve Iğdır Valiliği'nce yürütülecek, ildeki kız çocuklarının okullaşma oranını artırmayı amaçlayan "Eğitim Düzeyinin Yükseltilmesi için Çok Ortaklı Yerel Kalkınma" projesine, AB hibe programından 93 bin 312 Avro hibe kredi tahsis edildi.
Yaklaşık 12 ay sürecek proje kapsamında, ildeki kız çocuklarının okula kazandırılması amacıyla seminerler düzenlenecek, kızlarını okula göndermeyen ailelerle temasa geçilecek, köy kahvelerinde bilinçlendirme çalışmaları yapılacak.
Türkiye ile AB tarafından finanse edilen Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) kapsamında yürütülen ve toplam bütçesi 103 bin Avro olan projenin, yüzde 90'ı AB hibe fonlarından karşılanırken, kalan kısım Türkiye tarafından ödenecek.
Projenin AB hibelerinden yararlanması dolayısıyla, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz ve Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Iğdır Valisi Amir Çiçek, projenin Iğdır'daki eğitim seviyesinin yükseltilmesi, eğitimde fırsat eşitliğinin yakalanması ve kız çocuklarının eğitime kazandırılması için büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.
Proje kapsamında kızların eğitime katılması amacıyla 500 kişiye eğitim verileceğini belirten Vali Çiçek, okullarda destek birimlerinin oluşturulacağını, kızlarını okula göndermeyen 100 aile belirlenerek, onlara çocukları için kırtasiye yardımı yapılacağını, belirlenen 60 köy kahvesinde akademisyen, öğretmen, imam ve kent idarecileriyle birlikte ailelerin bilinçlendirileceğini söyledi.
Çiçek, projede, kız çocuklarının orta öğretimdeki ve mesleki eğitimdeki okullaşma oranlarının artırılması, okul terk oranının düşürülmesi, başta kız çocukları olmak üzere, kentteki kadınların iş gücü ve mesleki becerilerinin artırılması ve ebeveynlerde eğitimle ilgili bilinç düzeyinin yükseltilmesinin ana hedeflerden biri olduğunu bildirdi.
-IĞDIR ÜNİVERSİTESİ'NDEN İLK AB PROJESİ-
Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz da projenin, AB hibe fonlarını almaya hak kazanan ilk Üniversite projesi olduğunu, bundan dolayı da sevinçli olduklarını ifade etti.
Iğdır'ın, Türkiye genelinde gelir bakımından en düşük illerden biri olduğuna dikkati çeken Yılmaz, kentin aynı zamanda kız çocuklarının okullaşma oranında da en düşük düzeye sahip iller arasında yer aldığını kaydetti.
Yoksul ailelerin genel olarak kız çocuklarını okutmak yerine onları küçük yaşlardan itibaren çalışmaya veya evliliğe zorladığını dile getiren Yılmaz, hazırlanan bu projeyle, ildeki kızların eğitime kazandırılmasını amaçladıklarını söyledi.
Konuşmasında, Iğdır'daki sivil toplum kuruluşlarına da çağrıda bulunan Rektör Yılmaz, ildeki STK'ların kurumları eleştirmek yerine, sürece daha aktif katılarak Iğdır'ın kalkınmasına yardımcı olabileceklerini ifade etti.
Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu da AB hibe fonlarından en çok Doğu Anadolu Bölgesi ve kadınlarla ilgili projenin yararlandığına dikkati çekti.
Böyle bir projenin içinde yer almaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Eruslu, ülkenin en batısında yer alan Yalova ile en doğusundaki Iğdır'ın el ele verdiğini ve kalkınma için birlik olduğunu aktardı.
Eruslu, "Bir ülkenin gelişmesi ancak o ülkenin her tarafı gelişirse mümkün olur, zincirin bir halkası zayıfsa zincirin dayanıklılık kabiliyeti de o halkaya göre şekillenir. Dolayısıyla biz de tüm halkaları güçlendirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından kurumlar arasında karşılıklı hediyeler verildi.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası