Iğdır Kuş Gözlem Evi Sezonunu Kapatıyor

Tarih : 2011-06-11 / Kategori : Genel Haber

Iğdır Kuş Gözlem Evi Sezonunu Kapatıyor

Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde bulunan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi 2011 yılı 15 Mart 12 Haziran  ilkbahar kuş halkalama sezonunu pazar günü  kapatıyor.

        2006 yılında kurulan ve 2006 yılından bu yana 30 bin kuş halkalanan  Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi yerli yabancı kuş severlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
Kuzey Doğa Derneği Başkanı ABD Stanford Üniversitesi Ekoluğu Dr. Çağan Şekercioğlu, başkanlığında Halkacı Uzmanı biyolog Sedat İnak, Kuzey Doğa Derneği başkanı bilim koordinatörü uzman biyolog Emrah Çoban  Asistan Özge Karaca, Yakup Şaşmaz, Ayşe Mergenci ile 5 kişilik ekip  çalışmasını izlemek için  Amerikadan gelen Kuş araştırmacısı Jeff Campbell, Natalie Campbel, Erjen Kahamaganava alanda incelemeler yaptı.
Yeşillik ve sazlıktan oluşan Aras nehrinin kenarındaki merkezde incelemeler yapan Kuzey Doğa Derneği Başkanı ABD Stanford Üniversitesi Ekoluğu Dr. Çağan Şekercioğlu, “Doğaya hayran kaldıklarını, kuş seslerinin insanı mest ettiğini, bu tür çalışmaya devletin destek vermesi gerektiğini, bölgede bulunan bilinçsiz avlanmanın önüne geçmesini istiyoruz.
Burada yapılan ilmi çalışmalarda 2006’dan bu yana 30 bin kuş halkalandı. 15 Mart 12 Haziran  ilkbahar kuş halkalama sezonunu dönemde 106 kuş halkalandı. 5 yıl içinde 171 çeşit kuş türü halkalandı.  Kuzey Doğa Derneği Başkanı ABD Stanford Üniversitesi Ekoluğu Dr. Çağan Şekercioğlu, Bu merkez Türkiye’deki 3 Kuş halkalama istasyonlarından biri Bu projeyi Kafkas üniversitesi, Iğdır Çevre ve Orman Müdürlüğü ile ortaklaşa sürdürüyoruz. Burada yaptığımız halkalama çalışmalarında kuş çeşidi. Kuşların göç yollarını ve kuşların ekolojisini tespit ediyoruz. 250’den fazla kuş çeşidinin bulunduğu Iğdır bölgesinde kurduğumuz bu gözlem ve eğitim evi 2011 ilkbahar sezonunu pazar günü kapatmış olacağız.  Çalışmalarımızı sabah erken saatlerde ve akşam gün batımından sonra sürdürüyoruz. İlkbahar çalışmamız sona erdi. Sonbahar çalışmamız 15 Ağustos 30 Ekim gibi başlayacaktır.
Yabancı ülkelerden şimdiye kadar gönüllü gelip kuş halkalama işlemine katılanların sayısı arttı. Ağlarımıza takılan kuşları alıp istasyonda gerekli incelemeyi yaptıktan sonra halkalayıp serbest bırakıyoruz.  Iğdır Aras vadisi zengin bir bölge korunması gerekir. Denizin olmadığı bir yerde 250 tür kuşun olması önemlidir. Bu bölge korunmalı, yaban özelliği muhafaza edilmelidir.Türkiye’de bulunan 465 kuşun yarısı bu bölgede. Bu alana 400 metre sis ağı kurmuş bulunuyoruz. Güney afrikadan Ülkemize gelen Kırlangıç (Hirundo Rustina) 9 bin kilometre yol katettiğini tespit ettik.” dedi.
Kuş halkalama gönüllüsü Sedat İnkan’da “Bugün yakaladığımız Saz kamışı, Büyük kamışçın, Kamış bülbülü, gibi kuşları yakaladık gaga boyutunu kanat boyutunu, ağırlığını her özelliğini ölçüyoruz halkaladıktan sonra serbest bırakıyoruz” dedi.
Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi kurulduğu günden beri araştırmacılara destek verdiklerini söyleyen Iğdır Çevre ve orman Müdürü Taner Tazegün, ”Iğdır’ımız kuş cenneti. Bölgede elimizden geldiği kadar korumaya çalışıyoruz. İnsanlarıda avlanma konusunda duyarlı olmaya ve doğayı korumaya çağırıyoruz.” dedi.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.