İl Tarım Müdürü Turan Tarımda Bilinçli İlaç Kulanımına Dikkat

Tarih : 2011-06-18 / Kategori : Genel Haber

İl Tarım Müdürü Turan Tarımda Bilinçli İlaç Kulanımına Dikkat

İL TARIM MÜDÜRÜ M. NURİ TURAN’DAN  TARIMDA BİLİNÇLİ  İLAÇ KULLANIMI VE REÇETELİ İLAÇ SATIŞI İLE İLGİLİ  BİLGİ VERDİ

          Iğdır Tarım İl Müdürü M.Nuri Turan  tarımda bilinçli bir şekilde ilaç kullanılmasıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı.
Turan yaptığı yazılı açıklamada, ”İlimizde son yıllarda tarımda kullanılan ilaçlarda artış görülmektedir. Tarım ilacı kullanmak üretimi artırmakta, ancak yapılan yanlış uygulamalar doğal dengenin bozulmasında ve insan sağlığı üzerinde problemler oluşturabilmektedir. Kimyasal tarım ilaçları önerilen dozların üzerinde kullanıldığında ve gereğinden fazla sayıda uygulama yapıldığında,  gerekmediği halde birden fazla kimyasal tarım ilacı birbiriyle karıştırılarak kullanıldığında veya son ilaçlama ile hasat dönemi arasında bırakılması gereken süreye uyulmadığı durumlarda,  meyve ve sebzelerde fazla miktarda kalıntı bırakabilmekte ve bu gıdalarla beslenen insanlarda akut veya kronik zehirlenmeler meydana gelebilmektedir. ” görüşlerine yer verdi.
          Kullanılacak zirai mücadele ilaçlarından istenilen faydayı sağlayabilmek için bilinçli bir seçim ve bilinçli bir uygulama yapılması gerektiğini vurgulayan Turan şunları kaydetti: ” Reçeteli satış zorunluluğu olduğundan öncelikle çiftçilerimiz Tarım İl Müdürlüğüne uğrayarak reçetesini aldıktan sonra  Zirai ilaç bayilerinden mücadele ilaçları almalıdırlar.
            İlaçların mutlaka etiketinde tavsiye edilen zararlı, hastalık ve yabancı ota karşı ve tavsiye edilen dozda kullanılmalı, etiketinde belirtilen son ilaçlama ile hasat arasında bırakılması gereken süreye kesinlikle uyulmalıdır. İlacın etkili olabilmesi için temiz su kullanılmalı, hazırlanırken karışımlarına dikkate edilmeli, özellikle ilacın uygulama zamanı çok önemlidir.
Yağışsız, rüzgarsız havalarda ilaçlama yapılmalı, öğle sıcağında ilaçlamaya ara verilmelidir.     
Yapılan arazi kontrollerinde ilaçlama sonrası boş ilaç kutuları ve ilaç ambalajları tarlanın, bahçenin ve özellikle sulama kanallarının içine atılmaktadır.
Bu hataların yapılmaması boşalan kutuların ilaçlama sonrası toplanarak uygun bir şekilde imha edilmesi hem kendimize hem de doğaya karşı sorumluluğumuz olduğunu unutmamalıyız.”

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.