Hz.Ali Türbesi yeniden düzenleniyor

Tarih : 2011-09-06 / Kategori : Genel Haber

Hz.Ali Türbesi yeniden düzenleniyor

        Irak'ın Necef Kenti'nde bulunan Hz. Ali Türbesi'nin çevresi yeniden düzenleniyor. Özel günlerde ziyaretçi sayısı 5 milyonu bulan türbenin çevresi, şimdikinin 4 katı olacak.

Düzenleme için çalışmalara başlanırken çalışmaların 2030 yılında bitirilmesi planlanıyor.
Hz.Muhammed'in damadı, 4'üncü Halife Hz. Ali'nin türbesi; Irak'ın Necef Kenti'nde 18 dönümlük alan üzerinde bulunuyor. 977 yılında Hz. Ali'nin mezarının üzerine inşa edilen yapı, zaman içinde genişledi. Yangın ve savaşlar nedeniyle hasar gören türbe restore edilerek günümüze kadar korundu. Türbe, ziyaret edenlere kattığı ruhani hava kadar ihtişamıyla da dikkat çekiyor. Türbe, altın kubbesi, kristallerle bezeli iç kısımları ve geniş avlularıyla da ön plana çıkıyor. İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan Hz. Ali'nin Türbesi, dünyanın dört bir yanından Müslümanların akınına uğruyor. Zira özel günlerde türbeye gelen ziyaretçi sayısı 5 milyonu buluyor. 24 saat ziyarete açık olan türbenin çevresi artık ziyaretçiler için yeterli olmuyor.
"BURASININ KAPISI HERKESE AÇIK"
Hz. Ali Türbesi'nin Müdürü Abbas Radhi Alamari, gelen ziyaretçi sayısını tespit etmenin mümkün olmadığını anlatırken, "Günün her saati açık.
Bu türbede her saat hareketlilik var. Allah'ı sevenler Hz. Ali'yi sevenler, kendilerine dost bilenler buraya geliyor. Hz. Muhammed efendimizin ve Hz. Ali'nin şahadetinde buraya gelenlerin sayısı 5 milyon buluyor.buranın kapsı herkese açık" dedi.
TÜRBE 4 KAT BÜYÜTÜLECEK
Asırlar önce inşa edilen türbe en son 1561 yılında restorasyondan geçti. Türbenin şimdiki hali 450 yıl önce yapıldı. 18 dönümlük alan üzerinde Hz. Ali'nin Türbesi'nin yanı sıra geniş avlular, bahçe ve hizmet binaları yer alıyor. Tüm bunlar ziyaretçi sayısını karşılayamadığı için türbenin bulunduğu alanın genişletilmesi kararı alındı. Türbenin hemen ön kısmında inşaat başladı. Yeni inşaa edilecek alanla birlikte Türbenin bulunduğu alan 4 katına çıkacak. Uzunluğu 425 genişliği ise 135 metre olacak. 5 katlı inşaa edilecek yeni yapının iki katı yerin altında olacak. inşaatın 2030 yılında tamamlanması planlanıyor.

ZİYARETÇİ SAYISININ ARTMASI BEKLENİYOR

Türbenin bulunduğu Necef İslam Konferansı Üyesi ülkeler tarafından 2012 İslam Kültür Başkenti seçildi. Bağdat’ın 160 kilometre güneyinde olan kent ABD'nin Irak'ı işgali ve Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından diğer kentlerde olduğu gibi güvenlik problemiyle karşı karşıya kaldı. Diğer kentlere oranla daha az güvenlik sonunun yaşandığı yerde sıkıntı zamanla aşılmaya çalışılıyor. Ülkedeki saldırılar nedeniyle; aşırı kalabalık olan türbe çevresinde geniş güvenlik önlemi alınırken güvenlik probleminin aşılmasıyla türbeye gelen ziyaretçi sayısının daha da artacağı belirtiliyor. Türk Hava Yolları'nın Necef'e haftada 3 kez karşılıklı sefer düzenlemeye başlamasıyla Türkiye'den kentte gidenlerin sayısında da artış oldu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.