Köylüler Kuşburnu İle Geçimlerini Sağlıyorlar

Tarih : 2011-09-30 / Kategori : Genel Haber

Köylüler Kuşburnu İle Geçimlerini Sağlıyorlar

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinin dağ köylerinde yaşayan vatandaşlar, topladıkları kuşburnu'ları satarak ev geçimine katkı sağlıyorlar.

         Tuzlu ilçesinin Hadımlı, Ortabucak, Aliköse ve çevredeki diğer köylerde yoğun olarak bulunan ve kendiliğinden yetişen kuşburnu'ları toplayan vatandaşlar, topladıkları kuşburnuları, köyleri dolaşarak satın alan tüccarlara satarak para kazanıyorlar.
Özellikle kadın ve çocukların daha çok topladıkları kuşburnular, kilosu 70 yada 80 kuruştan alıcı buluyor.
Erzurum'dan bu köylere kuşburnu satın almak için geldiğini belirtin Ahmet Öz, köylülerin topladığı bu kuşburnuları satın alarak başka illeri götürüp sattığını söyledi.
          Öz, ''20 yıldır bu köylere gelip satın aldığımız kuşburnuları başka illere götürüp satarak ticaret yapıyoruz. Bu sayede hem köylü memnun oluyor hem biz işimizi görmüş oluyoruz. Dağlarda kendiliğinden yetişen bu bitkiyi kimse toplamasa çürüyüp gidecek. Bu sayede köylüye ek bir gelir olmuş oluyor'' dedi.
         Köydeki bazı vatandaşlar da topladıkları kuşburnuların toplanmasının çok zahmetli ve yorucu bir iş olduğunu, ancak satacak başka kimse olmadığı için mecbur çok ucuz bir fiyata buraya gelen tüccarlara sattıklarını belirtti.
Kuşburnu satarak sağladıkları gelirle evin geçimine katkı sağladıklarını belirten Sefiye İntizar da, kadın ve çocuklarla genelde bu işi yaptıklarını, kuşburnu toplamaya gelen çocukların bu sayede okul harçlıklarını ve kırtasiye ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade etti.
         Sonbahara doğru olgunlaşan kuşburnuların yaklaşık iki ay boyunca toplandığı belirtildi.

 

Facebook Beğenenler

  1. muhammet utlu 2015-02-01 18:58:16

    Kuşburnu almak istiyorum.lütfen arayın

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.