Iğdır’da Bağımsızlığının 20. Yılında Azerbaycan ve Türkiye İlişkileri Konulu Panel Yapıldı

Tarih : 2011-10-28 / Kategori : Genel Haber

Iğdır’da Bağımsızlığının 20. Yılında Azerbaycan ve Türkiye İlişkileri Konulu Panel Yapıldı

         Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen “Bağımsızlığı’nın 20. Yılında Türkiye-Azerbaycan İlişkileri” bir panelde değerlendirildi.

         Kültür sarayında düzenlenen Panelin oturum başkanı Prof. Dr. Bülent Aras, açılış konuşmasında, Azerbaycan’ın bağımsızlığının 20. yılını bir millet iki devlet halkı olarak sevinçle kutluyoruz.
            İki kardeşin ilişkilerini nasıl tanımlayabiliriz bu gün bu kardeşliğin en güzel örneğini Azerbaycan’ın teklif beklemeden Van depremine gönderdiği yardım ve kurtarma ekipleri kardeşliğin en büyük örneğidir. Ayrıca Türkiye Azerbaycan için Ermenistan ile 18 yıldır sınır kapılarını kapalı tutuyor buda Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği önemi anlatıyor. Yine işgal edilen toprakların Türk toprakları olduğunu haykırıyor. Bütün bunlar kardeşliğin bir belirtisidir.”dedi.
Panele geçilerek ilk olarak Azerbaycan Milletvekili Fazil Mustafa, “Türkiye – Azerbaycan’ın Ermeni problemi ve ortak adımlar” konusunda konuşarak Ermenistan’ın Rusya ve diğer Batılı ülkeler tarafından kurulduğunu ve bugünde bu ülkelerin himayesinde varlığını sürdürdüğünü belirtti. Her ülkenin sorunları olduğunu Türkiye’nin Kıbrıs, Yunan, Güneydoğu sorunu var 30 milyonluk güney Azerbaycan Türklerinin sorunu var Azerbaycan’ın da Ermenistan sorunu var. Ermenistan sorunu ortak sorunumuzdur. Bu gün Türkiye Batı Ermenistan ve Sözde soykırım iddialarıyla karşı karşıyadır.
Azerbaycan’ın işgal edilen topraklarını geri alması mücadelesine tak destek veren ülke Türkiye’dir. Türkiye nin Rusya’yla ilişkisi bizi memnun ediyor. Bu gidişle Türkiye Kafkaslarda söz sahibi olabilir. Karabağ meselesinin askeri yolla çözülmesinde engeller var. En büyük engel Rusya’dır. Rusya buna müsade etmez. Türkiye Rusya’yı ikna ederse biz Karabağ’ı Ermeniler den geri alırız. Bu gün Ermenistan Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyor. Diğer yandan da Ağrı dağını istiyor. Sözde toprak talebinden ve soykırım iddiasından da vaz geçmiyor. Kısaca Karabağ’ın  işgalden kurtarılmasını ve barışını Ruslar engelliyor. Bize düşen görev Karabağı ve işgal edilen toprakları sürekli gündemde tutmaktır.” Dedi.
Diğer panalist Azerbaycan Diplomasi Akademisi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Elnur Soltanlı,’da Türkiye Azerbaycan ilişkilerini “Fırsatlar ve Sorunlar”konusuna değinerek  Azerbaycan Sovyetler dağılınca kendine örnek ülke olarak Türkiye’yi seçmiştir. Her iki ülke o dönemde kendine sahip çıkmıştır. Ermenilerin Azerbaycan topraklarını işgal etmesinde Karabağ olayında Türkiye Azerbaycan’ın yanında yer almasaydı bu gün bu kardeşlik olmazdı. Bakü Ceyhan Tiflis boru hattı projesi gerçekleşmezdi. Yine İran ve Rusya kapısı açık olmasaydı Ermeniler İşgal ettikleri topraklardan hemen çekilirdi. Bu gün biz Ermenilerle baş başa kalsak Rusya karışmasa sorunları ister konuşarak isterse savaşarak askeri yolla hallederiz. Yeter ki Türkiye Rusya yı devre dışı bıraksın.
Diğer panelist Azerbaycan stratejik Araştırmalar merkezi Kıdemli Araştırmacı Yard. Doç. Dr. Cavit Veliyev,” Karabağ meselesi ve Çözüm yollarına” değinerek Karabağ Azerbaycan Toprağıdır. Bu toprak işgal edilmiştir. Bu sorunun temelinde Rusya vardır. Rusya’nın sıcak denizlere inme hayali vardır. Birleşmiş milletler Nato Ermeni işgaline karşı bir yaptırım almamıştır. Bu gün nedense Libya için kararı hemen almıştır. Ateşkes olduğu günden bu güne kadar 3 Bin 4 Bin kişi hayatını kaybetmiştir fakat dağlık Karabağ sorunu çözülmemiştir. Çözülmesi için Rusya’nın elini bölgeden çekmesiyle Minsk gurubunun Ermenistan’a baskı yapmasıyla çözülür.fakat bir arpa boyu yol alınmamıştır. Şeklinde konuştu.
Panel soru ve cevap şeklinde devam etti. Panele Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Hakkı Yılmaz, Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu Iğdır temsilcisi Rafik Rüstemoğlu, Defterdar Mehmet Durusoy, Öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.