Iğdır’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. Yıl dönümü nedeniyle bir ‘kurtuluş gecesi’ yapıldı

Tarih : 2011-11-16 / Kategori : Genel Haber

Iğdır’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. Yıl dönümü nedeniyle bir ‘kurtuluş gecesi’ yapıldı

       Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneğince Anatolia düğün salonunda düzenlenen Kurtuluş gecesi resepsiyonuna Iğdırlı olup ta Iğdır dışında yaşayan Iğdırlılarda davet edildi.

             Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği başkanı Ziya Zakir Acar, yaptığı konuşmada “Iğdır’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 91. yıldönümü anısına düzenlenen programa hoş geldiniz der, şükranlarımı arz ederim.
           Şunu belirtmek istiyorum ki, dernek üyeleri ve yönetim kurulu olarak, Iğdır’ımızın kurtuluş gününde,  Iğdır’ı seven gönül dostları ile bir araya gelerek, masa başı sohbetleri ile bu anlamlı günü idrak etmektir. Bu güzel anıları bizlere yaşatan başta Sayın Valimiz olmak üzere, siz değerli konuklarımıza şükranlarımı arz ediyorum.
Vatan uğrunda canlarını feda eden şehitlerimizi minnetle anarken, Van depreminde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diler, Vanlı kardeşlerimizin acılarını yürekten paylaşıyoruz.
              Bizler bugünlere kolay gelmedik, bugünlere gelirken binlerce şehit verdik. Bu vatan parçasının her tarafı şehit kanlarıyla sulanmıştır.
Vatan, üzerinde bağımsız yaşadığımız, milletimiz ve ailemizle hatıralarımızı oluşturduğumuz, kültürümüzün, devletimizin ve tarihimizin ortak öğesidir.
Vatan, bir kimliktir. Adı gibi, soyadı gibi, bir insanı tanımlayan en önemli özelliği, onun vatanıdır.
Vatan Sevgisi, Bizim kültürümüzde namusumuzun da bir parçasıdır, Mutluluğumuzun da… Toprak basit bir toprak parçası değildir. Çünkü dünyanın herhangi bir yerindeki toprak parçası bizim vatanımız olamaz. Vatanımızın bizde bıraktığı duygu fırtınasını yaşatamaz. Vatan toprağı bir kere kazanıldığı şartlar itibarıyla diğer toprak parçalarından ayrılır. Vatan uğruna savaşılır ve ölünür, en önemlisi de vatan için en güzel değerlerle yaşanılır.
Bir şairimiz, “ot değil onlar dedenin saçları” der. Evet, yaylalarımızdaki baharda fışkıran otlar, bu vatan için savaşmış, can vermiş analarımızın, nazlı gelinlerimizin saçlarıdır, perçemleridir. Karlı dağlarımızın dorukları yaşlı dedelerimizin yüzüdür, sakallarıdır. Bir mızrak gibi Ağrı Dağı’na uzanan dağlarımız yiğitlerimizin çelikten kollarıdır. Vatanımız öylesine milletimizle bir vücut olmuştur ki, milletimizi vatanımızdan ayırt etmek mümkün değildir.
Atalarımızın büyük fedakârlıklarla bize bıraktıkları vatanı hakkıyla ve vatan yaparak yaşamak bugün bizlere düşen önemli bir vefa borcudur. Dünyada çok zengin ve etkili oldukları halde tek ve bağımsız vatanları olmayan milletlere bakarsak vatanın kıymetini çok iyi anlarız.
Güzel Türkiye’miz, atalarımızın, canları, kanları, yürekleri ve akıllarıyla kurdukları bu vatan parçası, bizler için huzurlu ve onurlu bir yaşama güvencesidir.
Güzel Iğdır’ımız,  işgalci devletlerden kurtarılırken Iğdır’da yaşayan insanlarımız birlik ve beraberliğin en güzel örneklerini vermişlerdir. Iğdır’ın kurtuluşunda milli ordumuza milis kuvvetler kurarak yardım eden; Tuzluca’da Şamil Bey, Behram Bey, Hacı Abdullah Ağa, Hacı Abbas Ağa, Hüseyin Baydar, Mehmet Kuloğlu, Gadim Sevilmiş, İdris Türkan , Eşref Sevilmiş, Nevruzali Akkılıç, Hanlar Bey, Çemşit Bey, Abbasgöl’de Yusuf Çeken Ağa, Güllüce -Mollakamerde Hasan Ağa, Karabulak’ta Musa Ağa, Söğütlü’de Cevenk Ağa, Sürmeli’de Borçalı Mehmet Bey, Karakoyunlu’da, Hacı Abbas Toktamışoğlu, Şeyh Ali Gölali, Hacı Ahmet Şıktaş, Hacı Kerem Şıktaş, Hacı Emrah Güzel, Feyzullah Demirbaş, Meşhedi Abbas, Süleyman Çetinyol,  Nabat Ali Aktan Iğdır merkezde; Kerem Güneş, Ali Mirza, Hacı Tahir, Gur Hesso, Gotantlı Şükrü, Aralık’ta, Meşhedi Bilal Toksöz, Kurbanlı Mahmutoğlu, Koçak Nesip Cemil oğlu. Muhammed Allahyaroğlu, Süleyman Arslantürk, Aziz Çiftlik, Mehmet Turan ve ismini sayamadığımız büyüklerimiz birlik ve beraberlik içerisinde düşmanı güzel topraklarımızdan temizlemişlerdir. Bu bağlamda Türkiye’mizin, güzel Iğdır’ımız ebediyen yaşaması uğrunda can veren, aziz şehitlerimizi ve ulu geçmişimizin, kutsal hatıraları önlerinde baş eğerek, şükran ve rahmetle anıyorum.
Bizler atalarımızın bize bıraktığı bu vatan parçası üzerinde birlik ve beraberliğimizi pekiştirerek yaşamaya devam edeceğiz. Birlik ve beraberliğimizi bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.
Iğdır İlimizin üç ülkeye sınır bir il olması, mümbit topraklara sahip olması, tarihte geçiş bölgesi olması, dolayısıyla tarih öncesi çağlardan bu yana önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Bu vesile ile büyük medeniyetleri ağırlamasının yanında Cumhuriyet konusunda da bir ilke imza atmıştır.
Merkezi Iğdır olan Aras Hükümetinin yayınlanmış olduğu bilgilerde Iğdır-Aras Cumhuriyeti ve Aras Türk Cumhuriyeti gibi kaşeler kullanması son derece önemli idi. O yıllarda Osmanlı Monarşi ile yönetilirken onun bir parçası üzerinde minik bir cumhuriyetin kurulması çok ilginç ve anlamlı idi. 3 Kasım 1918 Tarihinde kurulan ve Merkezi Iğdır olan Aras Türk Cumhuriyeti Bu bağlamda Anadolu topraklarında kurulan ilk cumhuriyet sayabiliriz. Ve bunu Iğdırlılar olarak bizler yapmışız.
Saygıdeğer Davetliler:
Özellikle fazlaca görüşemediğimiz, ancak bu gece için önemli işlerini erteleyerek il dışından aramıza teşrif eden ve bu heyecanı bizlerle paylaşan, bürokratlarımız, siyasetçilerimiz, iş adamlarımız, hangi görevde olursa olsunlar, Iğdır’ın değeri olan bu hemşerilerimize çok büyük görev düşmektedir.
Üç ülkeye sınır olan İlimiz çok büyük bir önem arz etmektedir. Hava alanının açılmasıyla Iğdır’ımız büyük bir ivme kazanacaktır. Bu konuda emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz. Organize sanayide yükselen binaları gördükçe büyük bir heyecan ve gurur taşıyoruz. Bu konuda iş adamlarımızın büyük firmaları Iğdır’a çekmekte köprü ve bağ olmaları gerekmektedir.
Çok değerli hemşerilerimizin, Sınır kapılarımızın işlevlerini artırmada öncü olmalarını ve rehberlik etmelerini beklemekteyiz.
Yıllardır içimizde bir yara olan ve gün geçtikçe büyüyen Karabağ sorunu artık çözüme ulaşmalı ve işgal edilen topraklar geri verilmelidir.
Iğdır’ımız için büyük bir tehlike arz eden Medmazor olayını Sayın Milletvekillerimiz yakından takip etmektedirler. Onlara halk olarak daha çok destek olmalıyız.
İş adamlarımız bu bölgeye kalıcı ve projeli yatırımlar yapmalıdırlar. Cazibe merkezler yaratmalıdırlar. Iğdır’a ait bir marka yaratılmalıdır. İlimiz buna çok müsaittir
İlimizde birçok yerde doğal sodalı su bulunmaktadır. Önemli derecede akarsu ve göllerimiz mevcuttur.  İlimiz Türkiye’de akarsuyu bol olan illerden biridir. Akarsularımızdan bolca faydalanmalıyız. Özellikle Karasunun başlangıcı olan Bulakbaşı ve Hıdırlı Köyleri arasında bulunan su yatağının değerlendirilmesi gerekmektedir. Kuş cenneti olarak adlandırılan bölge de ayrıca değerlendirilmelidir. Buna benzer birçok göl ve göletler İlimizde mevcuttur.
Başlı başına bir değer olan Büyük ve Küçük Ağrı Dağları Iğdır için büyük bir turizm potansiyelidir. Özellikle Kış turizminde, Yayla Turizminde, Kuş gözlem faaliyetlerinde, Foto Safari, Bitki inceleme, Yamaç paraşütü ve bir sürü dağ sporlarında yapılacak yardım ve yatırımlarda İlimizi dünya pazarındaki payını artıracaktır. Serdarbulak Yaylası ve Korhan Yaylarında yapılacak etkinlikler yöreyi tanımada öncü olacağı inancındayız. Bu konuda iş adamlarımıza büyük sorumluluklar düşmektedir. 
Bir tarih şehri olan Iğdır’ımızda yapılacak ilmi çalışma ve kazılarda birçok medeniyetlerin ortaya çıkacağı kesindir. Bu konularda verilecek her türlü görevi derneğimiz olarak yapmaya hazırız.                                                                                                                                   
Güneşi, Ülkemizde ilk gören Iğdırlılardır. İnançlara göre Nuh Tufanından sonra Medeniyet Ağrı Dağı eteklerinden, yani Iğdır’dan Dünyaya yayıldı. Demek ki Iğdır’ımız medeniyet merkezidir.
Ağrı Dağı, dik duruşun simgesidir. Iğdırlılar da aynı özelliği taşımaktadırlar.
Sonuç olarak Iğdır’ımıza yapılacak büyük yatırımlarla gelecek yılların en güzel şehri ortaya çıkacaktır.
Derneğimizin zaman zaman yaptığı organizelerde, gerekse bu güzel gecede bizleri bir araya getirmede maddi ve manevi yardımlarını esirgemeyen dernek yönetim kurulu ve üyelerini, izniniz olursa isimlerini zikretmek istiyorum.
İşadamı ve yönetim kurulu üyemiz Sayın İshak Yaycılı,
İş adamı ve üyemiz Sayın Caferali Taşbağ,
İş adamı ve yönetim kurulu üyemiz Sayın Aliriza Arslantürk,
İş adamı ve yönetim kurulu üyemiz Sayın Ali Serdar Oba,
İş adamı ve üyemiz Sayın Atilla Ayhan,
İş adamı ve üyemiz Sayın Muharrem Çeçen,
İş adamı ve  üyemiz Sayın İsmail Akan
Yönetim kurulu ve diğer üyelerimize huzurlarınızda sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Iğdır’ın Kurtuluşunun 91. Yıldönümü vesilesiyle İl dışından aramıza iştirak eden değerli hemşerilerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunarken, alkışlarınız arasında isimlerini zikretmek istiyorum.
22. Dönem Iğdır Milletvekili Büyük Millet Meclisi İdare Amiri Prof. Dr. Sayın Dursun Akdemir.  İstanbul Milletvekili Sayın Ali Özgündüz, Iğdır Milletvekili Sayın Sinan Oğan  2002 Yılı Iğdır Milletvekili Sayın Yücel Artantaş  Atatürk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doçent Doktor Sayın Kerem Karabulut   Huzurlarınızda bu değerli hemşerilerimize teşekkürlerimi sunarım.Tekrar aramıza hoş geldiniz der hepinize saygılarımı sunuyorum. ”dedi.
Daha sonra konuşan 22. Dönem Iğdır milletvekili Dursun Akdemir’de ,Iğdır’da olmaktan mutlu olduğunu belirterek geceyi tertip edenlere teşekkür ederim. Iğdır dışında olanlar Iğdır’a her yıl gelmeli Iğdır’ın havasını teneffüs etmelidirler.Iğdırlılar olarak birlik ve beraberlik içinde olmalıyız “şeklinde konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz’de, Bir Iğdırlı olarak her yerde Iğdır’ın sorunları için caba sarf ettiğini  ifade ederek, Iğdırlılar olarak her zaman birlik içinde olmalıyız. Iğdır’ımız üç ülkeye sınır jeopolitik özelliği olan bir il,Iğdır’da Azeri Türk’ü,Kürt,Terekeme;göçmen yıllardır bir arada yaşıyor bu yapı hiçbir yerde yok.Herkes Iğdır için birlik içindedir. Son zamanlarda dışarıdan gelen bir takım insanlar Iğdırlının bu birlik ve beraberliğini bozmak için her yola başvuruyor. Emperyalist güçler ve onların maşaları Iğdır’da bir oyun peşinde Iğdır’da şii-sünni,Kürt-Türk  çatışması yaratmak için uğraşıyorlar.Buna fırsat vermeyin.Unutmayın düşman her yerde oyun oynuyorsa o yer kutsal yerdir. Buna dikkat edin birlik ve beraberliğiniz koruyun.”dedi.
Resmi resepsiyonların dışında ilk defa bir dernek tarafından böyle bir resepsiyonu düzenleyen dernek başkanı Ziya Zakir Acar’a ve yönetim kurulu üyelerine iş adamlarına teşekkür ederek konuşmasına başlayan Iğdır MHP milletvekili Sinan Oğan’da ,Iğdır’ın yanı başındaki düşmana vurgu yaparak 91 yıl önce Aras nehrine döktüğümüz insanlar bugünde Türk düşmanlığı yapıyor halada düşmanımız.ve uyumuyorlar.Ermenistan Cumhurbaşkanı gençlerine”Biz Dağlık Karabağ’ı aldık siz de Ağrı Dağı’nı yani Iğdır’ı alın diyor. Düşmanlarımız askerlerimiz şehit ediyor.Sağlam yapılmayan binalar insanlarım ız öldürüyor.Iğdır her şeye rağmen gelişiyor.Sahip çıkacağız. Havaalanı açılınca iş adamları yatırım yapacak. Bu arada hiç kimse nüfus kaydırması yaprak Iğdır’ın dengesini bozmasın.91 yıl önce nasıl birlik içinde olduksa bugünde olmalıyız.Hangi kökenden olursak olalım Iğdır’ın birliği için çalışmalıyız.Küresel güçler Tunus’ta  başlattıkları değişimi Iğdır sınırlarına kadar getirmeye çalışıyorlar. Çok dikkatli olmalıyız”şeklinde konuştu.

En son konuşan Iğdır Valisi Amir Çiçek’de birlik ve beraberliğe vurgu yaparak, “Herkesin Iğdır için birlik beraberlik için burada toplanması bizleri mutlu etmiştir.Sevginin olduğu yerde kin olamaz. Bugün Iğdır’ın kurtuluşunu buruk kutladık Van da ki deprem ve Milletin bağımsızlığı vatanın bölünmez bütünlüğü için düşmana bölücü örgüte karşı göğsünü siper eden kahraman şehitlerimizin aziz hatırası için buruk kutladık. Bunu herkes bilmeli ki vatanımızı da en son ocak tütene kadar hiç kimseye verilecek bir karış bile toprağımız yoktur. Bunun için şehitlerimizi üzmeyeceğiz. vatan topraklarına sahip çıkacağız.Maneviyatla dolu olacak vatanımız çok seveceğiz.Iğdır güzel bir şehirdir göz koyan  çok olur.Bizi bölmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz.Şehitlerimizin hatırı için kazandıkları paranın helal olması için iş adamalarını Iğdır’a yatırım yapmaya çağırıyorum” dedi.
Daha sonra resepsiyon Ziya Zakir Acar tarafından çekilen ve Iğdır’ın doğal güzelliğini anlatan fotoğraf sergisi gezildi.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.