Kafkasya Üniversiteler Birliğinin öncülüğünde Nahçıvan'da düzenlenen 1.Gençlik Kurultayı yapıldı

Tarih : 2011-11-17 / Kategori : Genel Haber

Kafkasya Üniversiteler Birliğinin öncülüğünde Nahçıvan'da düzenlenen 1.Gençlik Kurultayı yapıldı

           Ardahan Üniversitesi (ARÜ), Nahcivan Devlet Üniversitesi ve Akhaltsikhe (Ahıska) Devlet Üniversitesinin işbirliğiyle gerçekleştirilen 1. Gençlik Kurultayı, Nahcivan Devlet Üniversitesinde  yapıldı.

            Geleceğin; kültür, sanat, edebiyat ve bilim alanlarında söz sahibi olacak gençlerini bir araya getiren şölen, Nahcıvan Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşti.
Yapılan kurultaya; Azerbaycan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Nahcivan Özerk Cumhuriyeti, Kırım (Ukrayna) Türkiye ve Türkmenistandan toplam 70 üniversite öğrencisi katıldı.
Nahçıvan Devlet Üniversitesi, Ardahan üniversitesi ve Gürcistan Axalsx üniversitesinin oluşturmuş olduğu Kafkas üniversiteler birliğinin uluslararası Gençlik sempozyumuna katılmak maksadı ile  Türkiye’den Kurultaya katılan   Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)Başkanı Özcan, Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyet'ini ziyaret etti. Özcan, Nahçıvan Devlet Üniversitesi (NDÜ) ve Nahçıvan Milli Meclisi'nde temaslarda bulundu.
             Özcan ve beraberindeki heyet Nahcıvan Özerk Cumhuriyetinde Bulunan Haydar Aliyev Müzesi ve Atatürk büstü ziyareti ile başladı daha sonra Nahcıvan Devlet Üniversitesinin Konservatuar bölümünde öğrencilerin hazırlamış olduğu folklor gösterileri ve Konserler izlendi.
             Ardından, Rektör İsa Habibbeyli. üniversitenin faaliyetleri, uluslararası ilişkilerini, Azerbaycan ve dünya eğitim sistemindeki konumu ile ilgili bilgi verdi. Ayrıca Türkiye'deki üniversiteler ile işbirliği içerisin de olduklarını ve Kars Kafkas, Kocaeli, Fırat, Ankara, Erzurum gibi üniversiteleri ile birçok alanda ortak projeler üzerinde çalışıldığını söyledi.
Sempozyuma Katılan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclisi Başkanı Vasif Talıbov da yaptığı konuşmada Azerbaycan ve Türkiye’nin dostluğuna değinerek Kafkas Üniversiteleri birliğinin çalışmalarından dolayı teşekkürlerini bildirerek, “Bu tür çalışmalar bizleri birbirimize daha çok bağlamakta birlik ve beraberliğimizi artırmaktadır.Hem ekonomik hem Kültürel hem de eğitim alanındaki bu kardeşlik bizleri daha güçlü kılmaktadır” dedi.
YÖK başkanı Prof Dr. Yusuf Ziya Özcan, ise Üniversitelerin dünyadaki konumundan ve öneminden bahsetti. “Oluşturulmuş olan Kafkas Üniversiteleri birliğinin dünyaya ve Türk dünyasına önemli katkıları olacağına inanıyor ve bu çalışmaları destekliyoruz. Üniversitelerin ülkelerimize katkı sağlaması için kendi ülkelerimizde olan problemler üzerinde çalışmalar yaparak işe başlamamız gerek bu tür birliklerin sempozyumların ülkelerimizin geleceği açısından da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Devamı gelmeli güzel projelere imza atmalıyız. Bu tür kurultaylar kardeşliğimiz pekiştirmektedir” dedi
Daha sonra Nahçıvan devlet üniversitesi tarafından Prof. Dr. Özcan’a fahri doktora diploması  verildi
Programın ardından  YÖK Başkanı  Özcan ve beraberindeki heyet, Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinin Meclis Başkanı Vasif Talıbov tarafından da kabul edildi.
Talıbov, konuşmasında  Türkiye ile bir çok alanda olduğu gibi eğitim alanında da işbirliği ve yardımlaşmanın önemine değindi. Daha sonra      Van’da meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremden dolayı üzüntülerini bildirerek Van’a daha önce yardım gönderdiklerini ikinci yardımında yola çıkacağını kardeşin kardeşe yardım etmesi gerektiğini belirtti.
Daha  sonra  Ali Meclis başkanı ve YÖK heyeti Nahçıvan özerk cumhuriyetinden toplanan yardım malzemelerini ve prefabrik evleri Vana götürecek olan Araç konvoyunu incelediler. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan  Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinin Ali meclis Başkanına yardımlarından dolayı teşekkürlerini bildirdi.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.