KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

Tarih : 2011-12-05 / Kategori : Genel Haber

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

İlimizde, 2007-2011 yılları arasında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Değerlendirilmesi Programı,

Makine Ekipman Destekleri hakkında 25.11.2011 tarihinde müdürlüğümüz Toplantı salonunda Iğdır Üniversitesi, Ziraat Odası Başkanlığı, Mühendisler Odası Temsilciliği, Çiftçiler ve Sivil Toplum Örgütlerin Katılımıyla değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantının sunumunu Kırsal Kalkınma Ve Örgütlenme Şube Müdürü Mutlu ÇAKMAK ve KKYDP biriminden Ziraat Mühendisi Hikmet AYDIN yaptılar.
Kırsal kalkınma plan ve programları 2006-2010 Yılları arasında uygulanmış olup ile 2011-2015 Ulusal Tarım Stratejisi çerçevesinde, tarım üreticilerine kırsal alanlarda bireysel ve/veya bir arada yapacakları öz sermayeye dayalı projeli yatırımları için belirlenen iller dahilinde kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin tarım ürünlerinin işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlamasına yönelik ekonomik faaliyet yatırımları ile kuruluşların mevcut altyapı tesislerinin rehabilitasyonuna yönelik yatırımlarını teşvik etmek amacıyla, kırsal kalkınma programları uygulamaya konulmuştur.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı, kırsal alanda Belirlenen bazı tarımsal makine ve ekipman alımlarına yönelik yapılacak harcamalarının belirli oranlarda hibe olarak finansmanı yoluyla,  tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım alet ve makine altyapısı yönünden güçlendirilmesi gelir ve sosyal standartların geliştirilmesi, ayrıca, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye getirmek amacıyla uygulamaya konulmuştur.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının uygulanmakta olduğu 81 ilin, “Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı” kapsamında başvuru sahiplerinin başvuru dosyası hazırlamalarını kolaylaştırmak ve başvurularında yol göstermek amacıyla hazırlanmıştır.
Programın yatırım konuları :
Program aşağıdaki  35 yatırım konusunu  kapsar.
a)  Anıza direkt ekim makinesib)  Arıcılık makine ve ekipmanı
c)  Balya makinesi
ç)  Basınçlı sulama sistemi kurulması
d)  Canlı balık nakil tankı
e)  Çayır biçme makinesi
f)   Çeltik fide dikim makinesi
g)  El traktörü
ğ)  File sistemi kurulması
h)  Biçer Bağlar
ı)   Hububat harman makinesi
i)     Lazerli tesviye aleti
j)        Hasat tablası
k)      Mibzer
l)       Motorlu tırpan
m)    Pamuk toplama makinesi
n)      Pancar söküm makinesi
o)   Patates söküm makinesi
ö)   Pülverizatör
p)      Rüzgar makinesi
r)       Sap parçalama makinesi
s)   Sap toplamalı saman makinesi
ş)   Silaj makinesi
t)   Soğuk hava tesisatlı taşıma aracı
u)   Süt sağım ünitesi ve soğutma tankı
ü)   Gübre Dağıtma makinesi
v)      Taş toplama makinesi
y)      Diskli Tırmık(Diskaro-Goble)
z)      Yem hazırlama makinesi
aa) Zeytin hasat makinesi
bb) Koyun kırkma makinesi
cc) Tambur filtre
çç) Su ürünlerinde buzlama makinesi
dd) Balıkçı gemilerinde soğuk depo
ee) Su ürünleri için kuluçka dolabı
BAŞVURACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR
(1) Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulan diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olmak şartıyla;
a) Tebliğin 8 inci maddesinde belirtilen her bir mal grubuna ait başvuracak gerçek ve tüzel kişiler,
b) 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununda tanımlanan kolektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler,
c) Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ve bunların üst birlikleri,
programdan yararlanmak üzere başvurur.
(2) Bu maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde belirtilen kuruluşlar, kuruluş tüzük ve sözleşmelerinde belirtilen çalışma konuları ile ilgili makine ve ekipman alımına başvurabilir.
HİBE DESTEK ORANLARI VE ÜST LİMİTLERİ
(1) Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas mal alım tutarının %50’sine hibe yoluyla destek verilir.
(2) Mal alım tutarları piyasa rayiçlerini geçemez. Hibeye esas tutar gerçek kişiler için mal başına 50.000 TL ve tüzel kişiler için mal başına 100.000 TL’ yi geçemez.
(3)Basınçlı sulama sistemleri başvurularında gerçek kişiler için 100.000 TL, tüzel kişiler için 200.000 TL’ yi geçemez.
(4) Mal alım bedellerinin bu miktarları aşması durumunda aşan kısım başvuru sahibi tarafından ayni katkı olarak karşılanır.
(5) Başvuru bütçeleri KDV hariç hazırlanır.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.