Muharrem Ayı Etkinlikleri

Tarih : 2011-12-06 / Kategori : Genel Haber

 Muharrem Ayı Etkinlikleri

Hz. Hüseyin şehit edilişinin 1372. yılında Iğdır ve çevresinde anıldı

Peygamber efendimizin torunu imam Hüseynin Kerbela da 71 yakını ile birlikte  Yezit ve adamları tarafından şehit edilişinin 1372. yıldönümü Iğdır ve çevresinde bir kez daha gözyaşları ile anıldı.
Iğdır ilinde muharrem ayının girmesiyle birlikte İl de yaşayan Caferi mezhebine mensup vatandaşların 2 ay sürecek olan yası devam ederken muharrem ayının 10. günü yani Aşura günü  Hz. Hüseyinin Kerbela da Yezit tarafından şehit edildiği gün aşura günü  nedeniyle Iğdır da Caferilere ait bütün camileri dolduran binlerce kişi Hz. Hüseyin için  ağıt yakıp gözyaşı akıttılar.
Camilerdeki bu ağıtlar hoporlörler den yayınlandı. 12 ile 20 kişiden oluşan siyahlar giymiş gençler desteler oluşturarak zincirle sırtlarını dövdü. Sinelerini yumrukladılar. Caferi ve Sünni mezhebine mensup vatandaşlar özellikle kadınlar, Kasım otağı kendileri, çocuklarını ise beşikten geçirip adak olarak beşiğe başörtü bağladılar, para attılar. İhsan olarak şerbet, çikolata, pasta dağıttılar, bazı kişiler aşura için il dışından gelen misafirler için ihsan yemeği dağıttılar. Sünni vatandaşların dükkanının dışında iş yerleri açılmadı. Şehirlerarası otobüsler çalışmadı. Sabah erken saatlerde camileri dolduran vatandaşlar Hz. Hüseyin için gözyaşı döktü. Cami imamları tarafından okunan kuran-ı kerim dinlendi, deste gurupları zincir vurarak mezarlığa doğru yürüdüler..ihsanlar dağıtıldı.   Saat 9.00 da asri mezarlığa binlerce insan gitmeye başladı..mezarlıkta toplanan binlerce insan  Hz. Hüseyin  için burada ağıtlar yakmaya başladılar, yas tuttular. Yasak olmasına rağmen bazı kişiler beyazlar giydiği için bu sene alınlarına çizik attırıp kan akıttı. Bazı Caferilerde  Kan akıtmak yerine Kızılay’a kan bağışında bulundular. Dini hocalar mezarlıkta önce kuranı kerim okudular sonra Hz.Hüseyn'in özelliğini, islam'ı yaşatmak için verdiği mücadeleyi Yezit tarafından uğradığı eziyeti ve şehit oluşunu anlattılar.
Konu ile ilgili olarak bir konuşma yapan Ehli Beyt               Alimler derneği başkanı din hocası Akil Yıldız, “Yıllardır yas  geleneğimiz sürüyor. Burada toplanan binlerce insan Hz. Hüseyine olan sevgilerinden dolayıdır. Hiçbir güç bu kadar insanı gönüllü olarak buraya toplayamazdı sizler  isteyerek içinizden geldiği için geldiniz. Hz.Hüseyin'in Kerbela da şehit edilmesi çektiği acıları yüreğimizde hissediyoruz .Ehlibeytin yaşadıklarını unutmuyoruz Hz.Hüseyin'e layık olmaya çalışıyoruz Türkiye de bulunan Caferiler muharremliği matem ayı olarak bilirler 60 gün içinde neşeli eğlenceli işler yapmazlar 60 gün içinde Hz. Hüseyinin yaşadığı eziyeti camilerde anlatırız. Halk Hz. Hüseyin ne yapmıştır bilir, niçin ne uğruna şehit olmuştur öğrenir. Hz. Hüseyin aşkını içinde duyanlar destelerde zincirle  dövünüyorlar, ağlıyorlar, Peygamber efendimizin biricik torunu Hz.Hüseyini Caferiler olarak yüreğimizde hissediyoruz yıllar önce meydana gelen bu olayı ehlibeyt dostları olarak yıllardır yaşatıyoruz yaşatacağız da" dedi
Saat 12.00 de mezarlıktaki Aşura anma törenleri sona erdi.Böylece 10 gün boyunca devam eden zincirle dövünme olayı da sona ermiş oldu.
Bilindiği gibi İki ay sürecek olan yas  10 gün önce muharrem ayının girmesiyle birlikte başlamıştı  yas boyunca Caferi mezhebine mensup vatandaşlar düğün, eğlence yapmayacak camilerde, evlerde Hz.Hüseyin için mersiye okutup dinleyecek, ağlayacak, Kuranı kerim okutup ihsan dağıtacaklar.
Peygamber efendimizin torunu olan Hz. Hüseyin ve yakınlarının 1372. yıl önce Kerbela denilen yerde Yezit tarafından günlerce susuz ve aç bırakılarak şehit edilmesi nedeniyle Caferi vatandaşlar bu acılı günü unutmamışlar her yıl muharrem ayı ile birlikte aşura gününe kadar gençlerden oluşan 12 kişilik guruplar  zincirle sırtlarına vurmakta, yumrukla göğüslerini yumruklamaktadırlar. Aşure günü de cami avlusunda toplanıp binlerce insan hançerle alınlarını vurup kan akıtmakta "ya Hüseyin ya Hüseyin" nidalarıyla ağlamaktadırlar.         İşte iki aya sürecek olan yas ayı Iğdır ve ona bağlı Tuzluca, Aralık, Karakoyunlu ilçelerinde devam ediyor. Camileri dolduran insanlar Hz. Hüseyin ve yakınlarının  yaşadığı acıları, zülmü  dinlemekte ona göz yaşı akıtmaktadır. Kimileri ise yumrukla göğsünü dövmekte Hz.Hüseyin çektiği acıları biraz yaşamak istemekteler.
Hz.Hüseyni anma törenleri nedeniyle emniyet geniş tedbirler aldı. Asri mezarlığa giden yollar trafiğe kapatıldı. Fırınlar ekmek çıkarmadı.Merkeze bağlı Hakmehmet köyünde, Aralık, Tuzluca, Kars ili ve çevresinde de anma törenleri yapıldı. Dini hocaların almış olduğu alınlar çizilip kan akıtılmayacak kararına rağmen merkez Hakmehmet köyünde ve asri mezarlıkta alınlar çizilip kan akıtıldı. Aşura törenlerine MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan da katıldı. Bazı küçük çocuklar kayıp oldu diye anons edildi.
Asri  mezarlıkta  ise  isteyen  vatandaşlar Erzurum  Kızılay kan merkezinin kurduğu çadıra giderek   kan  verdiler. 700 ünite kan toplanması bekleniyor. Daha sonra  30 binden fazla   insan mezarlıktan dağılarak  evlerine  gittiler. Hz.Hüseyni  anma  töreni de sona  erdi.

Facebook Beğenenler

  1. ZEHRA 2011-12-06 10:00:20

    Selam olsun Ehlibeyt'e ve bu hak yolda gidenlere<br /> Başta İmam zaman ağamız olmak üzere tüm şii kardeşlerime baş sağlığı arz edirem.Şii kardeşlerimin çok olması ve giderek çoğalmamız.Varlığımızı hissettirmemiz mutlu ediyor beni.Ne mutluki bu yoldayız.Bu yol hak bu yol doğru yol. ALLAH şaşırtmasın ,ayırmasın.İnşallah ahiret hayatımızda da imamlarımız şefaatçimiz olur. İçimizdeki bu kerbela acısı sadece muharremlik ayı içinde değil hergün yaşamalı ve genç kuşaklara yaşattırmalıyız.Bu olayın tekrarı yaşanmasın ve ders alınsın. imam huseyn a.s ve 72 yaveri Hak din- kuran-kardeşlik-adalet- özgürlük için yezid ve ordusu tarafından vicdansızca şehid edildiler.Bu kıyamdan ders alınıp bayrak- din - özgürlük-dik duruş için çırpınmalıyız. Medyada yer alması ayrı mutlu etti beni.Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.