Tarihi ''İpek Yolu'' demir ağlarla örülüyor

Tarih : 2011-12-10 / Kategori : Genel Haber

Tarihi ''İpek Yolu'' demir ağlarla örülüyor

         Çin'den Avrupa'ya uzanan tarihi ''İpek Yolu''nun canlandırılması ve yolun geçtiği ülkeler arasındaki ticari ve kültürel işbirliğinin artırılması amacıyla 2007 yılında başlatılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının Türkiye'deki bölümünde açılan tüneller, Gürcistan sınırına ulaştı.

            Edindiği bilgiye göre, İpek Yolu'nun canlandırılması düşüncesine paralel olarak 1993'te Azerbaycan ile Ermenistan arasında çıkan savaş nedeniyle 15 yıl önce kesintiye uğrayan Türkiye ile Orta Asya ülkeleri arasındaki demiryolu bağlantısının yeniden sağlanması amacıyla 2007'nin eylül ayında temelleri atılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun inşası, hava koşullarının olumsuzluğuna rağmen hızla sürdürülüyor.
''Demir İpek Yolu'' diye nitelenen proje, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den Gürcistan'ın Tiflis ve Ahılkelek kentlerinden geçerek Kars'a ulaşacak. Azerbaycan ile Türkiye'yi birleştirmeyi amaçlayan projenin toplam uzunluğu 185 kilometre olarak hesaplandı. Demiryolunun 76 kilometresi Türkiye'den, 29 kilometresi Gürcistan'dan, 80 kilometresi ise Azerbaycan'dan geçecek.
İstanbul Boğazı'nda sürdürülen Marmaray Projesi'nin tamamlanmasına paralel olarak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi hayata geçirildiğinde, Avrupa'dan Çin'e demiryoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün hale gelecek. Böylece Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamının demiryoluna kaydırılması planlanıyor.
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hizmete girdiğinde, orta vadede yıllık 3 milyon ton yük taşınması, 2034 yılına gelindiğinde ise 16 milyon 500 bin ton yük ile 1 milyon 500 bin yolcu taşınması hedefleniyor.
Hattın Gürcistan bölümünün temeli, 2007'nin kasım ayında Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarının katılımıyla atıldı. Hattın 2012'nin eylül ayında tamamlanması öngörülüyor. Türkiye tarafında kalan bölümünün yapılması için 2008'de temel atma işlemi gerçekleştirildi.
-Türkiye'deki tünellerin iki yılda tamamlanması hedefleniyor-
Projenin Türkiye'deki bölümünün yapımını üstlenen yüklenici firmanın genel koordinatörü Özcan Şatıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmaları günün 24 saati son teknolojiyle sürdürdüklerini söyledi.
Tünelin kazma işlemlerini tamamlayarak kemer ve beton çalışmalarına başladıklarını belirten Şatıroğlu, şöyle devam etti:
''Büyük mutluluk duyduğumuz tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması projesi kapsamında açtığımız tüneller, Gürcistan sınırına dayandı. Yaklaşık 400 çalışanımızla zor şartlara rağmen durmaksızın ilerliyoruz. Çok büyük bir projenin bir bölümünü yapıyoruz. Şu anda çalışmalarımız demiryolu hattının Türkiye–Gürcistan sınırı altındaki 4,5 kilometrelik tünelde sürüyor. Bu hattımız demiryolu ulaşımında kullanılacak ve Azerbaycan'a kadar devam edecek. Tünelin Gürcistan bölümü, ülkeler arası anlaşmalara göre ilerleyecek. 5-10 günde Gürcistan'da çalışmalara başlanması planlanıyor. Proje sadece tünellerden ibaret değil. Türkiye bölümünde yeryüzüne çıkışlar da var.''
Şatıroğlu, yapımını üstlendikleri işin 5 tünelden oluştuğunu anlatarak, Karakale-Karzaki arasındaki ilk tünelin 4 bin 936 metre uzunluğa sahip olduğunu, bunun 2 bin 400 metrelik bölümünün Ardahan'ın Çıldır ilçesine bağlı Karakale köyünde, kalanının ise Gürcistan topraklarında bulunduğunu kaydetti.

İkinci tünelin Yukarı Cambaz köyünde 1050 metre, üçüncü tünelin Aşağı Cambaz ve Akçakale köyleri arasında 2 bin 900 metre, dördüncü ve beşinci tünellerin ise Taşbaşı mevkisinde 500 ve 750 metre uzunluklarda olduğunu dile getiren Şatıroğlu, ''Tünellerdeki kazı, beton kemer işlerinin iki yılda bitirilmesini hedefliyoruz'' dedi.
Şatıroğlu, zor kış koşullarına rağmen Kars'ı Pekin ve Londra'ya bağlayacak Demir İpek Yolu'nun inşasını azimle devam ettirerek Gürcistan sınırına ulaştıklarını ve buraya Türkiye ile Gürcistan bayraklarını astıklarını anlattı.
Zaman zaman zorluklarla karşılaştıklarına işaret eden Şatıroğlu, gece gündüz demeden çalışmalarının süreceğini sözlerine ekledi.
-Yüzyıllarca doğu ve batı medeniyetlerini birleştirdi-
Tarihi İpek Yolu, ''Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya uzanan dünyaca ünlü ticaret yolu'' diye biliniyor.
İpek Yolu sadece tüccarların değil, aynı zamanda doğudan batıya ve batıdan doğuya bilgeler, ordular, fikirler, dinler ve kültürlerin de yolu oldu.

Eski çağlarda Mısırlılar, daha sonra ise Romalılar, Çinliler'den ipek satın alırdı. Ulaşım ise daha sonra İpek Yolu adı verilen güzergahı izleyen kervanlarla sağlanırdı.

İpek endüstrisi, eski çağlardan beri birçok milletin hayatında çok önemli bir yer tuttu. Uzak Doğu'dan gelen ipek ve baharat, batı dünyası için uluslararası ilişkilerde önemli bir rol oynadı. İpek ayrıca doğu kültürünün batı tarafından tanınmasını da sağladı.

Doğunun ipeği ve baharatının kervanlarla batıya taşınması, Çin'den Avrupa'ya ulaşan ticaret yollarını oluşturdu. Doğudan batıya doğru gelişen bu ticari harekette daha önceki çağlardan beri kullanılan bir yol şebekesinden yararlanıldı. Yoğun şekilde ipek, porselen, kağıt, baharat ve değerli taşların taşınması yanında kıtalar arasındaki kültür alışverişine de imkan sağlayan binlerce kilometre uzunluğundaki kervan yolları, zamanla İpek Yolu diye adlandırıldı.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası