İlesam Iğdır İl Temsilcisi Yahya Azeroğluyla Söyleşi

Tarih : 2011-12-29 / Kategori : Genel Haber

İlesam Iğdır İl Temsilcisi Yahya Azeroğluyla Söyleşi

Güzel İlimiz Yeşil Iğdır’ın yetiştirdiği şairlerden Yahya AZEROĞLU muhtelif zamanlarda  yurt dışında düzenlenen şiir şölenleri ve diğer organizasyonlara  davet edilir.

Oralarda Iğdır’ı  en iyi bir şekilde temsil etmek için bulunur bu organizasyonlardan  birisi de DANİMARKA’ da  “Kopenhag Şiir Organizasyonu” adı altında düzenlendi  Şairimiz Yahya AZEROĞLU bu organizasyona da davet edildi , bu güzel  davete icabet eden  Yahya AZEROĞLU Iğdır’a döndü. Şairimizin oradaki izlenimleriyle ilgili bir söyleşi yaptık.
_ Serdar ÜNSAL:  Sayın  AZEROĞLU, bir davet üzerine Danimarka’ya gittiniz  ve döndünüz oradaki şiir organizasyonuyla ilgili izlenimlerinizi anlatırmısınız.
_ Yahya AZEROĞLU :      Aslında yetmişli yıllarda ben Almanya’dayken  Nurünberg de  yaşayan  bir şiir dostu vardı bu güzel insan  S. KAYNAR devamlı şiir antolojileri yayınlardı. Yayınladığı bütün antolojilerde  benim şiirlerimi de yayınlardı. İşte bu insan bizi  Danimarka’ya  Kopenhag  Şiir Organizasyonuna davet etti. Bizde icabet ettik  ve orda 13 gün boyunca çok güzel günler geçirdik.
_ Serdar ÜNSAL :      Size ödül falan da verdiler mi ?
_ Yahya AZEROĞLU :      Ödül değil de  günün anısına  bir tane plaket verdiler, Birde bilet ve pasaport vize gibi masraflarımızı üslendiler ve bu şekilde organizasyonu tamamladık geldik.
_ Serdar ÜNSAL :      Türkiye’ye gelir gelmez size İlesamın İl temsilciliğini verdiler bu sizin için sürpriz oldu mu? 
_ Yahya AZEROĞLU :      Aslında sürpriz olmadı çünkü  ben uzun yıllardır İlesam’ın  üyesiyim. Böyle bir görevi  bana laik  gördükleri için  İlesam Genel Başkanı Sayın M.N. PARMAKSIZ beye çok teşekkür ederim.
_ Serdar ÜNSAL :      Sayın AZEROĞLU  İlesam’ın açılımı  nasıldır ve bu kuruluş  ne zaman  kuruldu bunlardan bahsedermisiniz?
_ Yahya AZEROĞLU :      Tabiî  ki  İlesam’ ın açılımı şöyledir. “Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği” Aslında bu sivil toplum kuruluşu bir dernek veya bir vakıf  değildir. Bir meslek birliğidir bu meslek birliğinin adı  1951 tarihli ve 5846 sayılı fikir  ve sanat eserleri  kanunu ile  verilmiştir. İlesam bu kanunun 1993 tarih ve 2936 sayılı kanunla değişik 42. maddesiyle  fikir ve sanat eseri sahipleri  meslek birlikleri ve federasyon hakkındaki  Tüzük hükümleri uyarınca kurulmuştur. Bu meslek birliğinin kuruluş statüsü Ankara Valiliğinin  01.09.1986 gün ve 065.051/4979 sayılı yazıları ile onaylanmış ve birlik tüzel  kişilik kazanarak  12.01.1987 tarihinden  beri  alanında  faaliyet  göstermektedir.Genel merkez  Ankara’da dır. 
_ Serdar ÜNSAL :      Bu kuruluş üyelerine hangi hizmetlerde bulunur?
_ Yahya AZEROĞLU :      Aslında İlesamın  temel amacı bilim ve edebiyat eseri sahiplerinin mali ve manevi haklarını korumaktır. Kanun fikri eserler, Müzik, Sinema, Güzel sanatlar ve Bilim edebiyat olmak  üzere  dört kategoride  toplanmıştır. Müzik,Sinema ve Güzel sanat eserleri  dışında  kalan tüm eserlerin (Bilim ,Edebiyat,Bilgisayar programı,harita, mimari v.s) sahiplerinin  ve mirasçılarının maddi ve manevi haklarını korumak  İlesam ın sorumluluk alanında bulunmaktadır.
_ Serdar ÜNSAL :      Soruyu biraz daha açabilirmisiniz?  Yani İlesam en çok hangi meslek  gurubunun hakkını aramaktadır?
_ Yahya AZEROĞLU :      İlesam koruması altında bulunan bilim ve eser sahipliği alanlarını şöyle sıralaya biliriz.
Matematik,mühendistik,astronomi ve astrofizik, güneş ve güneş sistemleri, sağlık bilimleri (tıp,hemşirelik,diş hekimliği,Ruh ve sinir hastalıkları) ,Fizik tarımsal  bilimler, kimya,sosyal bilimler(ekonomi,siyaset bilmi,sosyoloji,anrapoloji,piskoloji,coğrafya,hukuk,işletme,iletişim,felsefe,eğitim,filoloji, tarih, ilahiyat, arkeoloji, edebiyat, uluslar arası ilişkiler,) Yaşam bilimleri (biyoloji,mikrobiyoloji,bioteknoloji,biofizik,biokimya) Mimarlık (Mimari tasarım,restorasyon,şehir ve bölge planlaması,endüstriyel tasarım)gibi alanlardır diye biliriz.
_ Serdar ÜNSAL :      İlesamın koruma sahasındaki Edebiyatın hangi dallarıdır?
_ Yahya AZEROĞLU :      İlesamın koruma alanında  bulunan  “Edebiyat eser  sahipliği alanları” , hikaye ,şiir,roman,deneme,fikir,araştırma,inceleme,edebi tenkit,hatıra,gezi,tercüme,biyografi, çocuk edebiyatı ve fıkra gibi  alanlardır.
_Serdar ÜNSAL :      Bu güzide sivil toplum kuruluşu hangi organlardan oluşmuştur?
_ Yahya AZEROĞLU :      Bu ciddi meslek birliği  6 kuruldan  oluşmaktadır. Bunları şöyle sıralaya biliriz.  1. Yönetim Kurulu  2.Denetim Kurulu  3.Haysiyet Kurulu   4.Yayın Kurulu   5.Bilim ve teknik Kurulu   6.Federasyon Temsilciler Kurulundan oluşmaktadır.
_ Serdar ÜNSAL :      Bu meslek birliğinin  Üyelik  hacmi oldukça büyüktür sanıyorum, biraz  bundan bahsedermisiniz?
_ Yahya AZEROĞLU :      Evet  aslında bu meslek birliği ilim ve edebiyat dalında  faaliyet  gösteren  Türkiye’deki en  büyük  meslek  birliğidir. Öyle ki  bu ciddi kuruluşun  2000 civarında  üyesi  bulunmaktadır. Bu sayı her geçen gün  biraz daha  artmaktadır.
_ Serdar ÜNSAL :      İlesam Üyeliğini hangi kriterlere göre yapıyorsunuz.?
_ Yahya AZEROĞLU :   Sayın  Ünsal  siz bu soruyu  neden bana soruyorsunuz .Siz bunları  çok iyi  bilenlerdensiniz. Çünkü sizde  bu ciddi  ve büyük sivil toplum kuruluşunun Iğdır İli iletişim  temsilcisisiniz  ama yinede  okuyucularımızın  bilgilenmesi  açısından  cevaplayayım sorunuzu.
İlesam’a üye olmak için  yukarıda  belirttiğimiz ilim dalları konusunda  bir eserin yayınlanması gerekiyor, birinci kriter  budur . İkincisi  ve diğerlerini ise  şöyle sıralaya biliriz. Önce şunu söyleyeyim İlesam üyelerinin  daha  kaliteli olabilmesi için  üye adayları ciddi bir  süzgeçten  geçiriliyor. Sonra bu işlerle gönüllü olarak  uğraşan  üyeler olması gerekiyor. Bu özellikleri taşıyan  her kes  2 adet resim, kısa özgeçmişi ve yayınladığı eserle beraber  İlesam’ a müracaat  ederek üye olabilirler.
_ Serdar ÜNSAL :Çok teşekkür ederim size de başarılar dilerim.
_ Yahya AZEROĞLU :      Bende size teşekkür ederim

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.