Iğdır'da Kuş Cenneti'nin Kış Misafirlerinin Sayısı Belirlendi

Tarih : 2012-02-18 / Kategori : Genel Haber

Iğdır'da Kuş Cenneti'nin Kış Misafirlerinin Sayısı Belirlendi

KIŞ AYLARINDA TÜRKİYE’DE KAÇ TÜR VE SAYIDA SU KUŞU BULUNDUĞUNUN BELİRLENMESİ İÇİN ÜNİVERSİTELER KUŞ GÖZLEM TOPLULUKLARI TARAFINDAN SAYIM ÇALIŞMASI BAŞLATILDI. ÇALIŞMA KAPSAMINDA IĞDIR KARASU VE ARALIK SAZLIKLARINDA BULUNAN KUŞ CENNETİ’NDE KUŞ TÜRLERİ VE SAYILARI BELİRLENDİ

IĞDIR DOĞA KORUMA  VE MİLLİ PARKLAR ŞUBE MÜDÜR V. METE TÜRKOĞLU; “ IĞDIR KARASU VE ARALIK SAZLIKLARINDA BULUNAN KUŞ CENNETİNİN ÇEVRECİ BİR ANLAYIŞLA KORUNUP GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ” DEDİ     Iğdır Karasu ve Aralık Sazlıklarında bulunan Kuş Cenneti, göçmen kuşların tercih ettiği önemli yerlerden biri haline geldi. Karasu ve Aralık Sazlıklarında  bulunan Kuş Cenneti'ndeki su kuşu sayısı yapılan gözlemlerle belirlendi. Gözlemlerde Karasu ve Aralık Sazlıklarında 32  kuş türüne ve 1359 kuşa rastlandı.
TÜRKİYE’DEKİ SU KUŞU SAYISI BELİRLENİYOR
Kış aylarında Türkiye’de kaç tür ve sayıda su kuşu bulunduğunun belirlenmesi için Üniversiteler ve Kuş Gözlem toplulukları tarafından sayım çalışması başlatıldı. Çalışma kapsamında Karasu ve Aralık Sazlıkları  Kuş Cenneti’nde kuş türleri ve sayıları belirlendi.
Kuzey Doğa Derneği halkalama uzmanı biyolog Sedat İnak, “Kış Ortası Sukuşu Sayımları (KOSKS), 2 - 23 şubat tarihleri arasında yapılan, Uluslararası sukuşu sayımlarının (US S) bir parçası olup bu sayımlar sukuşu popülasyonlarını belirtmek amacıyla Wetlands International (Uluslararası Sulakalanları Koruma Kurumu) tarafından organize edilen küresel bir sayım organizasyonudur. Kuzey Doğa Derneği, Kafkas üniversitesi Kuş Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Iğdır Orman ve Su işleri il Müdürlüğü’ nün katkılarıyla “Karasu - Aralık Sazlıklarında yaptığımız sayımlar ile 32 türden 1359 kuş Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünün de  desteğiyle saymış bulunmaktayız.
32 KUŞ TÜRÜNE RASTLANDI
Karasu ve Aralık Sazlıklarında Kuş Cenneti’nde yapılan gözlemlerde, Sakarmeke (714), Kuçuk Batağan (202), Angıt (115) ve Çamurcun (105) alanda en çok gözlemlediğimiz turıerçur. tehlike altında olan Angıt gibi türlerin sulak alanlarımızda bulunması bu alanlarında korunması dahada önemli kılmaktadır.
KUŞ TÜRLERİNİN BESLENME VE BARINMA SORUNU 
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Uzlu,“Iğdır’ın bizlere sunduğu iklim özelliği nedeniyle Kars’tan gelmekte bulunmaktayız. Karsta bulunan hava şartları doğayı olumsuz etkiledi. Bütün sulak alanlarının donması bütün yaban hayvanlarını etkiledi. Bizde bölge açısından bize en uygun en yakın il olarak Iğdır’ı seçtik. Iğdır Doğa koruma şube müdürlüğü ile işbirliği içerisinde ortak çalışmalarımızı devam ettirmeye devam edeceğiz. Hava şartlarına uyum sağlamayan barınma ve yem sıkıntısı çeken kuş türlerini Iğdır’a getireceğiz. Iğdır’da sulak alanların donmaması ve kuş türlerinin barınma ve yem sıkıntısı olmaması Iğdır gibi yanı başımızdaki bir artıyı ve avantajı kullanmak bizi mutlu etmiştir.” şeklinde konuştu.
METE TÜRKOĞLU; “KUŞLAR İÇİN UYGUN YAŞAM ORTAMI”                  
Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdür V. Mete Türkoğlu, Karasu ve Aralık Sazlıklarında bulunan Kuş Cenneti'nin, kuş türleri için bir çok kuş cennetinden daha uygun yaşam olanağı barındırdığını söyleyerek, “Yıllardır yapılan gözlemlerde 32 şu kuşu türü ve 1359  kuş tespit edildi.
Karasu ve Aralık Sazlıkları, kuş türleri için adeta doğal bir cennet. Çünkü Iğdır Dışında bulunan ve bölgeye yakın bütün illerde sulak alanların tamamı kışın soğuk ve sert geçmesinden dolayı sulak alanlar donmuş durumda  beslenme ve barınma sorunu yaşayan kuşlar için “Karasu- Aralık Sazlıkları” önemli bir beslenme ve barınma noktası haline gelmektedir. Buda bizleri sevindiriyor. Bölgemizdeki kuş türlerinin artması bölge için büyük bir önem taşıyor. Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü  olarak bu bölgenin çevreci bir anlayışla korunup geliştirilmesi için elimizden geleni yapıyoruz.
“KUŞLAR DOĞA KORUMADA ERKEN UYARI”
Kuş popülasyonlarının tabiat açısından önemine değinen Kuzey Doğa Derneği halkalama uzmanı biyolog Sedat İnak,, “Kuşları izlemek, onların sayılarındaki artışı ve azalışı tespit etmek doğa koruma açısından son derece önemli. Çünkü kuşlar aynı zamanda doğa koruma çalışmalarında erken uyarı sistemi işlevi görüyor. Bir alandaki her yıl aynı noktalarda yapılan sayımlar sonucunda bir türün sayısının azalması veya çoğalması o türün yaşam alanlarındaki değişim hakkında önemli ipuçları veriyor. Karasu ve Aralık sazlıklarındaki  kuş sayısı ve tür çeşitliliği bizi çok memnun etti. Çalışmalarımıza destek veren  Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdür V. Mete Türkoğlu’na,  teşekkür ederiz” dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.