Vergi Haftası Kutlama Etkinlikleri Başladı

Tarih : 2012-02-28 / Kategori : Genel Haber

Vergi Haftası Kutlama Etkinlikleri Başladı

Defterdar Mehmet Durusoy ve Defterdarlık personelinin  Zübeyde Hanım Bulvarındaki Atütürk Anıtına çelenk bırakmanın ardından  Iğdır Valisi Amir ÇİÇEK’i ziyareti ile başladı.

Valilik Toplantı Salonunda yapılan ziyarette, İl Defterdarı Mehmet Durusoy, Vali Amir Çiçek’e  kutlama etkinlikleri hakkında bilgi verdi.
Ziyarette bir açıklama yapan Vali Amir Çiçek “Öncelikle Vergi Haftası münasebetiyle bütün defterdarlık personelimizin çalışmalarında başarılar dilerken haftalarını kutluyorum.  Kutlanacak olan bu Vergi Haftası boyunca düzenlenecek etkinliklerle insanlara vergi ödemenin bir vatandaşlık görevi olduğu anlatılacak. Vatandaşımız ödediği verginin eğitim, sağlık, yol vs. gibi hizmetler olarak kendisine döneceğini bilmelidir. Bizim vatandaşımız devlete olan borcunu her zaman öder, çünkü bizim insanımız vatanını ve milletini sever.  Vatandaşı anlayabileceğin bir dilde bilgilendiriniz.” dedi.  Hizmetlerin, vatandaş odaklı yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Vali Çiçek, vatandaşın hizmete kolay erişimini sağlayıcı tedbirlerin alınmasını ve güler yüzlü hizmet sunulmasına da önem verilmesi gerektiğini vurguladı.
Verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi, halkımızda sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturulması ile verginin mana ve öneminin daha iyi anlatılabilmesi amacıyla kutlanılan Vergi Haftasını Okullarımızda programlar yaparak çocuklarımızın kafasında vergi bilincinin oluşmasını sağlamak, Esnafmızı ve vatandaşımızı sık sık ziyaret etmek gerekiyor. Bu ziyaretlerin bütün yurtta olduğu gibi ilimizde de 27.02.2012 – 4.03.2012 tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.” dedi.
Deftardar Durusoy, Vali Çiçek’e rozet takarak Gelir İdaresi Başkanlığı adına plaket verdi. 
İl Defterdarı Mehmet Durusoy,  “Bakanlığımızın göstermeş olduğu seviyenin üzerine çıkarak  Iğdır’da 2011 Yılında Vergi Gelirleri Artarak  İlimizin 2010 yıl sonu itibariyle tahsilat oranı % 45,16 iken 2011 yıl sonu itibariyle tahsilat oranı % 46,58 olmuştur.”
Iğdır Defterdarı Durusoy,  “2011 yılı sonu itibariyle ilimiz genelinde 239.298.078,68 TL vergi tahakkuk etmiş olup, bir önceki yıla göre tahakkuk artış oranı % 32,53’ tür.     2011 yılı sonu itibariyle İlimiz genelinde 86.573.913,51 TL’si vergi ve benzeri kamu geliri olmak üzere toplam 111.475.883,74 TL kamu geliri tahsilatı yapılmış olup, bir önceki yılın aynı dönemine göre vergi tahsilat artış oranı % 36,73 tür. İlimizin 2010 yıl sonu itibariyle tahsilat oranı % 45,16 iken 2011 yıl sonu itibariyle tahsilat oranı % 46,58 olmuştur.” Durusoy,  “Ayrıca, 2011 yılı sonu itibariyle ilimiz genelinde 307.964.575,82 TL’si cari, 13.267.372,91 TL’si transfer, 17.026.402,07 TL’si yatırım olmak üzere Toplam 338.258.350,80 TL kamu gideri (harcama) olmuştur. 2011 yılı sonu itibariyle kamu giderleri 2010 yılı sonuna göre miktar olarak 38.503.411,02 TL, oran olarak  % 12,84 Oranında artmıştır. İlimizde 2011 yılı sonu itibariyle 1,00 TL’lik kamu gelirine karşılık olarak 3,03 TL kamu gideri yapılmıştır.“ dedi.
Durusoy, “Verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlığının arttırılması amacıyla 1990 yılından itibaren kutlanmaya başlanan ve bu yıl 23 üncüsü kutlanacak olan  “Vergi Haftası” 27 Şubat- 4 Mart 2012 tarihleri arasında ilimizde de çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır.  Bilindiği üzere, Devletin zorunlu olduğu görevleri yerine getirebilmesi, yani kamusal ihtiyaçları karşılayabilmesi için kamu otoritesine dayanarak vatandaşlardan mali güçleri oranında kanunla ve zorla aldığı paraya vergi diyoruz. Vergi ödemek Anayasal bir görevdir. Vatandaşlarımızın vergi ödeme bilinç ve alışkanlıklarının geliştirilmesine yardımcı olmak, idaremiz ile mükelleflerimiz arasındaki ilişkileri daha sağlıklı ve düzenli hale getirebilmek için Türkiye genelinde “Vergi Haftası” düzenlenmekte ve kutlanmaktadır.   Bizler vergi ödevimizi, vatandaşlık görevlerimizi tam olarak yerine getirirsek Devlet de vatandaşlara daha kaliteli ve daha sağlıklı kamu hizmetleri sunacaktır.    Amaç; Adil bir vergi sistemidir. Kazanan kişiden kazandığı oranda vergi almaktır. Prensibimiz az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi almaktır.
Her şey, “Vatandaş en iyisine layıktır.” felsefesinden hareketle düzenlenmiştir.   Tüm Gelişmiş ülkelerde de böyledir. Amaç, toplumsal refah arttırmaktır. Biz idare olarak vatandaştan Devlete karşı ödevlerini yerine getirmesini beklerken, vatandaşında “Ülkeme karşı ödevlerimi yerine getiriyor muyum.?” diye düşünmesi lazımdır. İşte o zaman Devletten bir şeyler isteme hakkına sahip olabiliriz. Artan hizmet talebi, kamunun finansman açıklarını artırmakta, kamu açıkları ekonomik istikrar ve rasyonel kaynak kullanımı üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. İşte, ekonomik dengelerin korunabilmesi ve genel fiyat seviyesinin yükselmesi olan ENFLASYON’ un etkilerinin azalmasında en önemli araçlardan birisi ve belki de en önemlisi “Vergi’dir.  Vergi gelirlerinin genel bütçe gelirleri içerisindeki payı % 80’lerdedir. Buda gösteriyor ki kamu harcamalarının karşılanabilmesi için vergi en sağlam kaynak olarak kendini göstermektedir.  Tüm bunların yanı sıra, halen ne yazık ki kayıt dışı ekonomi önemini korumaktadır. Nedenleri ne olursa olsun; vergi kaçakçılığı bir ülkede, mali, iktisadi ve psikolojik yönden ağır sonuçlar doğurur. Kaçakçılık her şeyden önce ekonomik ahlakı bozduğu gibi kamu gelirlerini de azaltır. Bu durum kamu giderlerinin karşılanabilmesi için “yeni vergilerin” konulmasını veya mevcut oranlarda artışlar yapılmasını mecburi kılar.
Değerli basın mensupları, vatandaş olarak ödeyeceğimiz her çeşit verginin, oranlarının artırılmasını istemiyorsak bireyler olarak kayıt dışı ekonominin en büyük takipçisi olmamız gerektiğini düşünmekteyim.
Vergileri bir havuza toplamak ve toplanan vergileri gerekli olan alanlara kanalize etmek her ne kadar Anayasa ve diğer yasalarla Maliye Bakanlığına verilmiş bir yasal yükümlülük olsa da vergi bilincini oluşturabilmek için vergi bilincinin küçük yaşlarda çocuklarımıza verilmeye başlanılması, vergi kayıp ve kaçağının büyük bir ölçüde azaltılmasını ve vergi bilincinin her kademedeki bireylere yayılmasını sağlayacaktır.
Vergi Gelirlerinin devleti ayakta tutan en önemli kaynak olduğunu hepimiz gayet iyi bilmekteyiz. Yakalarımıza taktığımız mavi-beyaz kurdelenin neyi sembolize ettiğine gelince, beyaz mükelleflerimizin vergi ödevini yerine getirmelerini, mavi ise en iyi şekilde hizmete hazır olduğumuzu ifade etmektedir.
Verginin bize dönük bir hizmet olduğunu, bu ödevin zamanında ve tam olarak yerine getirilmesinin daha iyi yol, daha iyi havaalanı ve liman; daha iyi okul, daha iyi ulaşım, daha iyi hastane ve daha iyi nice hizmetler olduğuna inanmamız gerekmektedir.
Nitekim gelişmiş ülke vatandaşlarının vergi bilinci ve vergi ödeme alışkanlığı gelişmekte olan ülkelere göre çok daha fazladır.
O zaman burada işin içine vergi bilinci ve kültürü girmektedir. İnsanlarımızın ödedikleri vergilerinin hizmet olarak geriye döndüğüne inanmaları gerekmektedir. Bunun içinde İlkokul eğitiminden itibaren verginin bir ödev olduğu, vatandaşlık görevi olduğu çocuklarımıza anlatılmalı diye düşünüyorum. Verginin ders olarak ilkokuldan itibaren Milli Eğitim tarafından müfredata konulması gerekmektedir.
Küçük bir ilkokul öğrencisinin tasarrufu bilmesinde, devlet malına zarar verirken esasen kendi malına, kendi parası ile yapılan sıraya, tahtasına, tebeşirine zarar verdiğini, yurttaşlık bilincinin vergi ödevi ile paralel olduğuna inanması gerekiyor.
Kısaca bireylerin, kalkınmış ve çağdaş bir ülke için vergisini tam ve zamanında ödemeyi alışkanlık haline getirmesi gerekmektedir.       
Maliye Bakanlığı sadece devlet gelirlerinin toplanması ile ilgili görevleri yapmaz. Aynı zamanda gider bütçesinin de yapımını ve kontrolünü elinde bulundurur. Görevleri arasında Devlet bütçesinin yapılarak harcamaların yerinde kullanılmasını takip etmek de vardır. Bu sebeplerle çok zor şartlarda topladığımız devlet gelirlerinin harcamasında da israftan kaçınmalıyız. Bütün Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yönetici, amir, memur ve tüm çalışanlarına Vergi Haftası nedeniyle sesleniyorum. Devlet bütçesinden yaptığımız harcamalarda lüksten ve israftan uzak duralım. Devletin tek kuruşunu dahi harcarken gerçek ve zaruri ihtiyaçlar olup olmadığına dikkat edelim ve mevcut gelir kaynaklarımızı çarçur etmeyelim. Bu hususları Vergi Haftası nedeniyle bir kez daha hatırlatmayı bir borç ve görev biliyoruz.  Vergi Haftasının ülkemize, devletimize ve milletimize hayırlı olması temennisiyle hepinize, Sevgiler ve Saygılar sunarım.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.