Öğrenciler Tarihi ve Turistlik Yerleri Gezdiler

Tarih : 2012-04-14 / Kategori : Genel Haber

Öğrenciler Tarihi ve Turistlik Yerleri Gezdiler

Turizm haftası nedeniyle Iğdır’da  40  öğrenci, 2 Öğretmen ve 1 Turizm Rehbercisi ile Iğdır’ın tarihi Kervansaray, Tuzluca Tuz Mağaraları,  Iğdır Şehit Türkler Anıt ve Müzesi, Nuhun Gemisi Maketi, Karakoyunlu İlçesi Koç başı mezarlarını gezdiler.

Iğdır Kültür ve Turizm il Müdürü Osman Engindeniz, “Turizm haftası nedeniyle bir gurup öğrencimizi Iğdır’ın tarihi ve turistik yerlerini gezdirdik. Amacımız Iğdır’ın turistik ve tarihi yerlerini daha iyi tanıtmak olduğunu ve bu tür organizasyonlarımız tüm okullarımızda devam etmektedir.“ dedi.
Iğdır Turizm Müdürlüğü Müze Araştırmacısı İhsan Aslan, Öğrencilere Iğdır Hakkında şu bilgileri sundu; “Iğdır, Türkiye’nin doğu sınırında, yüksek platoların ve dağlık kesimlerin geniş yer kapladığı bir bölgede yer almaktadır. Bununla birlikte Iğdır Ovası, jeolojik yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle, meyve ve pamuk dahil olmak üzere her türlü tarıma elverişli topraklara sahiptir. Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nın büyük bir bölümü de il sınırları içinde kalmaktadır. Ağrı Dağı hakkında pek çok efsane vardır. Bunlardan en bilineni Nuh’un gemisidir. İncil, Tevrat, Kur’an gibi kutsal kitaplarda bahsedilen ve ünlü Sümer destanı “Gılgamış”ta da geçen tufandan sonra Nuh’un gemisinin Ağrı Dağı’nda karaya oturduğu inancı yaygındır.” dedi.
ÖĞRENCİLER TARİHİ KERVANSARAYI GEZDİ
Geziye katılan öğrencilere  tarihi Kervansaray hakkında bilgi verildi. Iğdır Kültür ve Turizm Şube Müdürü Hüseyin Sevindik, öğrencilere, tarihi kervansarayla ilgili bilgiler vererek şunları söyledi: ”Sizlerden isteğimiz tarihi eserlerimize sahip çıkmanız onları korumanızdır, tarihini bilmeyen milletler yok olmaya mahkûmdurlar, onun için geleceğimiz olan öğrencilerimiz tarihlerini çok iyi öğrenmesi gerekir. Iğdır’a 25 km. uzaklıkta Asma Köyü yakınında bulunan bu kervansaray XII.-XIII. yüzyılda Emir Şerafeddin Ejder tarafından yaptırılmıştır. Batum-Tebriz kervan yolu üzerinde, Çilli Geçidi’nden önce menzil noktasında bulunan kervansaray dikdörtgen planlıdır. Kervansarayın uzun kenarlarında silindir biçimli beş kule ile duvarları takviye edilmiştir. Kervansarayın son derece gösterişli bir giriş kapısı bulunmaktadır. Kapı baklava, sitilize edilmiş bitki motifleri ve yıldızlarla bezenmiştir. Giriş kapısı üzerinde kitabesi bulunmamaktadır. Bu kapıdan kare planlı bir hole geçilmektedir. Bu holün üzeri pandantiflerin taşıdığı manastır tonozu ile örtülmüştür. Holün iki yanında birer hücre bulunmaktadır. Bunların da üzeri manastır tonoz ları ile örtülüdür. Bu iki hücrenin kervan yolcularının yatması için yapıldığı sanılmaktadır. Buradaki holden üç nefli bir bölüm halinde ahırlara geçilmektedir. Bunlardan ortadaki nef, iki yanlardaki neflere göre daha yüksek ve daha büyük tutulmuştur.Kervansarayın kalıntılarından anlaşıldığına göre avlusuz bir kervansaray plan tipindedir. Yapı günümüze oldukça harap durumda gelmiştir. Bununla beraber Kültür Bakanlığı’nca 1988 yılında koruma altına alınarak, 2007 yılında da  restore edilmeye başlanmıştır” dedi.
TUZ MAĞARALARINI GEZEN ÖĞRENCİLER BÜYÜK KAYA TUZLARINI SÖKEREK EVLERİNE GÖTÜRMEYE ÇALIŞTILAR
Tuzluca ilçesinde bulunan tuz mağaralarını gezdiler.  Tuzluca ilçesindeki tarihi tuz mağaralarını gezerek mağara hakkında bilgi aldılar. Tuz mağarasını gezen öğrenciler hatıra olarak getirdikleri poşetlerle evlerine tuz götürdüler. Tuz mağaraları hakkında bilgi veren Iğdır Turizm Müdürlüğü Müze Araştırmacısı İhsan Aslan, Tuz mağaraları Tuzluca İlçesinde bulunmaktadır. 35 dönümlük arazi Tuz mağaraları kaplamaltadır. Tuzluca ‘nın hemen yanı başında yükselmesi ilçeye ayrı bir görünüm vermektedir. Tükiye’nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. Tuz ocağı, yerin yaklaşık 270 metre aşağısında büyük bir mağara şeklindedir. İçerideki hava 12 derecededir. Tünellerde bulunan hava bronşit ve astım hastalığına iyi gelmektedir.  Öğrenciler ise ilk defa tuz mağarası gördüklerini Mağaranın içini gezerek tuzun nasıl üretildiğini yakından gördük. Üretilen tuzdan hatıra olsun diye evimize götürüyoruz.”dedilir.  Gezinin ardından Tuzluca Cumhuriyet Yatılı bölge ilköğretim okulunda  öğrencilere öğle yemeği ikram edildi. Tuzluca Cumhuriyet Yatılı bölge ilköğretim okulu Müdürü İsmet Kılıç, Öğrencilerle yakından ilgilenerek öğrencilere  yemek servisi  yaptı. Kılıç, Öğrencilere herzaman misafirimiz olarak bekliyoruz. “dedi. Öğrenciler ise yemeklerin çok güzel olduğunu belirterek teşekkür ettiler.
ÖĞRENCİLER ŞEHİT TÜRKLER ANIT VE MÜZESİNİ GEZDİ
Öğrenciler Şehit Türkler anıt ve müzesi ile Nuhun gemisi maketini gezerek bilgi aldılar.
Kültür müdürlüğü Müze Araştırmacısı İhsan Aslan, Şehit Türkler Anıt ve müzesi hakkında öğrencilere bilgi vererek şunları söyledi: ”Bu anıt Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi 1915-1920 tarihleri arasında bölgede yaşayan Ermenilerin Türklere karşı uyguladığı saldırıları sembolize etmektedir ve ilgili belgeler bulundurulmaktadır. 350 m² kapalı Müze 2 havuz ve 36 m yüksekliğinde 5 adet kılıçtan oluşmaktadır. Etrafı yeşil alan ve park olarak inşa edilmektedir. Toplam 14.000 m² alanı kapsamaktadır. Yerden yüksekliği 43,5 metredir. Dolayısıyla Türkiye’nin en yüksek anıtıdır. Müzenin giriş kapısı Selçuklu geleneklerine göre yapılmıştır. Anıt, üçgen arazinin odak noktasında yükselmektedir. Suni bir tepenin ortasında konuşlandırılan 5 kılıcın da eğri uçları yukarıda birleşerek kubbe şeklini almaktadır. Bu haliyle Selçuklu türbelerini andırmaktadır. Müze girişinin sağ tarafındaki odada katliamlara ait fotoğraflar, sol tarafındaki odada ise soykırım araştırmaları için bir kütüphane bulunmaktadır. Müzede 570 adet kitap, 260 adet resim (cinayet resimleri), 1973-1985 yılları arasında Ermeni ASALA örgütü tarafından öldürülen diplomatların fotoğrafları korunmaktadır.
Yapımına 1 Ağustos 1997 tarihinde başlanmış ve 5 Ekim 1999 tarihinde hizmete girmiştir. Anıt inşaatında Türkiye’nin farklı illerinden getirilen mermerler kullanılmıştır. Ancak taşların eskimesi üzerine restorasyona tabi tutularak 2005 yılında yeniden ziyaretçilere ücretsiz olarak açılmıştır.”
Şehit Türkler anıt ve müzesini gezen öğrenciler, ”İlkdefa müzeyi gezmeye geldik. Burada Ermenilerin dedelerimize, atalarımıza yaptığı zulmü gördük. Ermeniler insanları öldürmüşler. Bölgede birçok mezarlardan kemikler çıkmış resimlerde de gördük. Bu bir katliamdır, burada insan kemiklerini gördük bunun bir katliam olduğunu düşünüyoruz. Burada Ermeniler atalarımızı diri diri yaktığını gördük. Bu da gösteriyorki ermeniler nekadar çok kötüdürler, nekadar çok katliam yapmışlardır.” dediler.
Öğrenci Fatma Tiltay, ve Sibel Özkan,  Tuz Mağaralarımızı gördük, Şehit Türkler Anıt ve Müzesini gördük Tarihi kervansaray ve Koç başı mezarlarını gördük bir çok bilgi edindik. Şehit Türkler anıt ve müzemizde Ermeniler tarafından katledilen insanları gördük bu bizleri çok üzdü bu bir vahşettir.’ Bu geziyle ermenilerin bölgedeki katliamlarını öğrendik.”dedi. Öğrenci Fatma Tiltay ve Sibel Özkan “Bu geziyi düzenleyenlere teşekkür ederiz, tarihi eserleri ve müzelerimizi gördük.” dediler.
Yapılan geziye 40 Öğrenci, Görevli Öğretmen İlker Alaçam, Ömer Çetinkaya ve Iğdır Turizm Müdürlüğü Müze Araştırmacısı İhsan Aslan katıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası