Iğdır’ın Turizmdeki Yeri ve Önemi

Tarih : 2012-04-16 / Kategori : Genel Haber

Iğdır’ın Turizmdeki Yeri ve Önemi

Iğdır Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve  Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası ortaklaşa Turizm Haftası Etkinliği kapsamında  Iğdır’ın Turizmdeki yeri ve Önemi Turizm açısından neler yapabiliriz. konulu panel düzenlendi.

Panele Iğdır İl Turizm Müdürü Osman Engindeniz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, İl Milli Eğitim Müdürü Dinçer Ateş, Vergi Dairesi Müdürü Süheyla Sezgin, Defterdarlık Gelirler Müdürü Subahan Gökcebulak, Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, İl Sağlık Müdürü Seyfettin Yeşilboya, diğer kurum müdürleri, esnaf ve vatandaşlar katıldı.   
Iğdır Kültür ve Turizm İl Müdürü Osman Engindeniz, Iğdır’ın Tarihi yapısı ve Turizm bölgesi olarak önemi hakkında şunları söyledi: “Türkiye'nin doğu sınırında yer alan Iğdır, efsanevi Ağrı Dağı ile görülmesi gereken bir ildir.
Iğdır, Türkiye’nin doğu sınırında, yüksek platoların ve dağlık kesimlerin geniş yer kapladığı bir bölgede yer almaktadır. Bununla birlikte Iğdır Ovası, jeolojik yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle, meyve ve pamuk dahil olmak üzere her türlü tarıma elverişli topraklara sahiptir. Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nın büyük bir bölümü de il sınırları içinde kalmaktadır. Ağrı Dağı hakkında pek çok efsane vardır. Bunlardan en bilineni Nuh’un gemisidir. İncil, Tevrat, Kur’an gibi kutsal kitaplarda bahsedilen ve ünlü Sümer destanı “Gılgamış”ta da geçen tufandan sonra Nuh’un gemisinin Ağrı Dağı’nda karaya oturduğu inancı yaygındır. Bir diğer söylence de dağın zulme ve kötülüğe karşı öfkelenmesiyle ilgili halk inancı çerçevesinde gelişen Ağrı Dağı efsanesidir.
Yapılan arkeolojik araştırmalara göre, ilin tarihi Paleolitik Çağ’a kadar uzanmaktadır. Mezolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç çağlarında da iskan edilen yörede, M.Ö. 1. binde Urartular, Assurlular, Kimmer ve İskit akınları etkin olmuştur. Daha sonra Pers, Makedon, Seleukos, Roma hâkimiyetine giren bölge, M.S. 7. yüzyılda Arapların eline geçmiştir. Araplarla Doğu Roma İmparatorluğu arasında sürekli çatışma konusu olan ve birçok kez el değiştiren yöreye, 1064’de Selçuklular egemen olmuşlardır. 13. yüzyılda Moğol istilasına uğrayan, 1514’de Çaldıran Savaşı’nın kazanılmasıyla Osmanlı topraklarına katılan Iğdır, 1737-1746 yıllarında İran ve 1878-1918 yılları arasında Rus işgali altında kalmıştır.
İran üzerinden gelip Doğubayazıt, Kars, Erzurum, Erzincan üzerinden İç Anadolu’ya uzanan İpek Yolu Iğdır’dan geçmektedir.
Coğrafi Konumu Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Iğdır’ın doğusunda Nahçivan ve Ermenistan, kuzeyinde Ermenistan ve Kars, batısında Kars ve Ağrı, güneyinde Ağrı ili bulunmaktadır. “
Engindeniz, Iğdır’ın Turizm yönünden gelişmesi için bir çok etkinlik yaptıklarını belirterek burada Iğdır halkına ve esnafa büyük iş düşüyor. Gelen Turiste iyi davranırsa turist bir kez daha gelir iyi davranmasa turist bir daha gelmez. Bununla beraber Otellerimizin konforuda çok önemli Iğdır’a gelen turiste en iyi hizmeti sunmalı bunun için otel denetimlerimizide sık sık yapıyoruz.’dedi.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, Iğdır’ın Turizm yönünden kalkınması için bir çok fuarlara katıldığını Fuarlarda Iğdır’ı tanıtan broşürler dağıttıklarını CD’ler dağıttıklarını Iğdır’ı en iyi şekilde tanıttıklarını dile getirdi.  Arslan, Iğdır’ın en iyi şekilde tanıtılması için sivil toplum kuruluşları, Kurumlar yerel yönetim hep beraber ortak haraket etmeliyiz. Iğdır’ı tanıtan etkinlikler yapmalıyız.”dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası