Ülkemizdeki 468 Kuş Türünün 227 Türü Iğdır Göç Yollarında

Tarih : 2012-04-17 / Kategori : Genel Haber

Ülkemizdeki 468 Kuş Türünün 227 Türü Iğdır Göç Yollarında

Iğdır’ın Tuzluca ilçesinin Çıyrıklı Köyünde Aras nehri kıyısında bulunan kuş halkalama merkezinde çalışmalar devam diyor.

Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü  Mete Türkoğlu,  Şube Müdürlüğümüz, Kafkas Üniversitesi ve Kuzey Doğa Derneğince Tuzluca İlçesinde ortaklaşa yürütülen Kuş Halkalama çalışmaları devam ediyor. Iğdır göç yolunda ilk defa halkalanan 3 değişik tür kuşla Çulluk, Derekusu ve Çam bastankarası ile  şimdiye kadar 52 değişik türden 1020 kuş halkalanmıştır.” dedi.
Türkoğlu, şunları kaydetti: ”Şube Müdürlüğümüz, Kafkas Üniversitesi ve Kuzey Doğa Derneğince Tuzluca İlçesi Çıyrıklı Köyü Aras nehri kıyısında Kuş Halkalama çalışmalarına 2006 yılında başlanmış olup bu güne kadar 227 tür gözlenmiş olup 156 türden 31. 513 kuş halkalanmıştır. İstasyonumuzun çalışmaları muhtemelen 10 Haziran 2012 tarihine kadar sürecektir. Aras Halkalama istasyonunda Kuş Bilim uzmanları Stajer ünversite öğrencileri ve gönüllülerden oluşan, Sedat İnak, Yakup Şaşmaz,Meltem Ünal, Kayahan Ağırkaya, Dilara Kızıl, Michael Hansen (Danimarka), Berkan Demir ( Çıyrıklı Köyü 8. sınıf öğrencisi) çalışmaktadır.İstasyonumuzda halkalanan kuşlar, Güney Kıbrıs, Macaristan ve Zambiya’da   kuş araştırmacılarının ağlarına yakalanması, Aynı şekilde, İsrail, Rusya ve Güney Afrika’da halkalanan kuşların ise  merkezimizde yakalanması. İlimizden göç eden  kuşların 3 kıtaya dağılması 6 ülkeden geri bildiriminin gelmiş olması, 6 yıldır çalışılan bölge olan Aras vadisinin kuşlar için ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.