Cabbar ŞIKTAŞ Nevruz Bayramı ve Mezarlık Ziyaretleri
Tarih : 2011-03-14
Tüm Yazılar

Cabbar ŞIKTAŞ



Nevruz bayramı bir başka kutlanır Iğdır’da, anlamına uygun, içeriği dolu, her anı bir ayrı güzelliklerle kutlanır… Öyle güzel adetleri, öyle güzel gelenekleri, görenekleri var ki, onu ancak yaşayan bilir…
21 Mart Nevruz bayramına atılan ilk adım, günler öncesinden tabak içinde yetiştirilen Semeni’dir. Semeni, baharın gelişini simgeleyen buğday tanelerinin kâselerde yetiştirilmesidir.  Nevruz’un ilk etkinliği de semeni ile başlar…
Baca baca, Kosa, Kapı dinleme, Yeddilevin, Yumurta boyama ve tokuşturma, İğne iğne, Nişanlı Kızlara Yeddilevin honçası, Evlenen kızlara hediye alınması, mendil atma ve en önemlisi iki Nevruz Bayramı arasında küskünlerin barıştırılması Nevruz etkinliğinde var olan vazgeçilmez adetlerdir…  
Nevruz Bayramı münasebetiyle her yıl Dini hocaların tayin ettiği bir tarihte, mezarlıklar ziyaret edilir. O yıl içinde rahmetli olanların mezarlı yapılır. Daha önceden rahmete gitmiş olanların mezarları onarılır, temizlenir… Yeniden diriliş olarak da adlandırılan Nevruz Bayramında, Mezarlık ziyaretlerinin önemi büyüktür Iğdır’da…
Nevruz bayramı arifesinde mezarlıkları ziyaret etmenin dini bir zorunluluğu yoktur elbet, ancak manevi bir havası vardır… 21 Mart Nevruz bayramı öncesi, yani mezarlıkların ziyaret edildiği gün, ölü bayramı olarak ifade edilmektedir… Ölüler bayram eder mi? Sorusunun tek yanıt bulduğu yer şüphesiz ki Iğdır’dır… Ve Iğdır gibi Nevruz bayramını amacına uygun kutlayanlar bilir ölü bayramının ne demek olduğunu… Her insan vakit buldukça ziyaret eder mezarlığı, ancak ölü bayramında, bayram ziyareti gerçekleştirilir mezarlıklara… Birkaç saatliğine tüm işler bırakılır mezarlıklara koşulur. Her kimi göçüp gitmişse bu dünyadan, mezarı başında Fatiha okur ona ve kabir ehline…  Kur’an okur veya okutur. Kimisi mezarın üzerine yeddilevin (çerez-şeker vs.) çeşitlerinden bırakır… Bırakılan yeddilevini mezarlığa gelen vatandaşlar, ihtiyaç sahipleri alırlar.
Nevruz kültüründe olmazsa olmaz bir öneme sahip olan Yeddilevin, hem misafirlere, hem de mendil atan kişilere ikram edilir.
Doğal seyrinde Nevruz bir başka kutlanır. Bir önceki yıldan kalma kurumuş otlar toplanır ateş yakılır… Yakılan ateşin etrafında toplanan gençler, ateşin üzerinden atlayarak şöyle derler. “Ağırlığın, uğurluğun bu ateşin üstüne” Yılın tüm ağırlığını ateşin üzerine bırakır, yeni yıla hafiflemiş olarak girerler…
Nevruz günü, kapı dinlendiği için herkes evinde güzel konuşmaya özen gösterir. Kapı dinleyenler dinledikleri sözlerden manalar çıkarır, niyetlerinin kabul olup olmadığını ona göre yorumlarlar… Dolayısıyla ev halkı kapılarının dinlenebileceğini düşündüklerinden güzel sözler sarf ederek konuşmaya özen gösterirler…
Nevruz bayramının coşku içinde kutlanmasını, kardeşlik ve barışın esas alınmasını, Nevruz’un esas amacına uygun olarak kutlanmasını temenni ediyoruz…

Henüz yorum yapılmadı!

Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası