Cabbar ŞIKTAŞ PARTİ VE ADAY ANALİZLERİ
Tarih : 2018-12-08
Tüm Yazılar

Cabbar ŞIKTAŞ



            31 Mart 2019 yerel seçimleri yaklaştıkça ve aday adaylarının isimleri açıklandıkça heyecanda artıyor.
            Her partinin kendi iç siyasi hesabı, çekişmesi, aday adayı yarışı vardır.
            İsterseniz tüm partileri masaya yatırıp edinebildiğimiz bilgiler doğrultusunda değerlendirelim.
    
        AK PARTİ
 
            Ak Parti’nin ilginç bir seçmen kitlesi var. Milletvekilliği seçmen kitlesi ve aday profili ile belediye başkanlık seçmen kitlesi ve aday profili bir hayli farklıdır.
            Milletvekilliği seçiminde çok güçlü bir Kürt aday olsa, ağırlıklı olarak Kürt seçmenden, hatırı sayılır oranda da Türk seçmenden oy alabiliyor. Geçmişte bunun örnekleri de vardır. Ali Güner kazandığında her iki kesimden de iyi oy almıştı. Hakeza Nurettin Aras’ta kazandığında her iki kesimden de hatırı sayılır oy almıştı.  
 
          Ancak yerel seçimde bu birliktelik gösterilemiyor.
 
          Geçmişte Nurettin Aras belediye başkan adayı olduğunda AKP’de ki Kürt seçmenden yok denecek kadar az bir oy almıştı. Türk oyları MHP ile AKP arasında ikiye bölünmüş ve HDP belediye başkanlığını kazanmıştı.
 
            Sonrasında Mustafa Buluş tamda çözüm sürecinin hüküm sürdüğü 2014 yılında Belediye Başkan adayı oldu ve 4.500 oy alabildi. Yani ne Kürt oy verdi, ne de Türk oy verdi. Hatta partinin etkin organları da bu oy vermeyen kitleye dahildi.
   
        Anlaşılan o dur ki, AKP’de siyaset yapanlar yerel seçimde parti kimliklerini bir tarafa bırakıp ırk üzerinde kenetlenmekte, oylarını da bu doğrultuda kullanmaktadırlar.
 
          Mesela hiç hesapta olmayan Adil Aşırım’ın AKP’den aday olması birçok spekülasyonlara, tartışmalara, dedikodulara sebep olmuştur.
 
            Mesela bu AKP’nin 24 Haziran rövanşıdır denilmektedir.
 
            Bu HDP’ye yeşil ışık yakmak demektir.
 
          Nurettin Aras’ın AKP teşkilatını değişin aday ben olurum sözüne cevaptır denilmektedir.  
 
            MİLLİYEÇİ HAREKET PARTİSİ
 
          MHP Iğdır’da her zaman dinamik bir seçmen kitlesine sahiptir. Kim hangi partiden aday olursa olsun, partinin şaşmayacak sabit bir seçmen kitlesi her zaman mevcuttur. Almış olduğu oylar Türk kesiminden olduğu için, adayları da her zaman Türk olmaktadır.
           
            Lidere itaat kültürünün partide olmazsa olmaz ilkelerden biri olması, partinin gösterdiği adaya kayıtsız şartsız çalışmayı gerektirmektedir. Bu kimi zaman başarıyla, kimi zamanda başarısızlıkla sonuçlanır.
 
        Şu an itibariyle 9 kişi Iğdır belediye başkanlığı için partiye dilekçe vermiş durumda. Adaylar kendi aralarında adaylık için yarışsalar da, gösterilen adayın arkasında kenetleneceklerine her zaman söz verirler ama içlerinden uymayanlar çıkar.
Iğdır’da MHP-AKP ittifakı oldu denildiği için MHP’de aday çokluğu yaşandı diyebiliriz. Ancak hesapta olmayan bir durum yaşandı ve ittifak olarak seçime gireceğiz dedikleri AKP Iğdır’da aday gösterdi.
 
       Bu tablo çok hoşa gitti sayılmaz. Hatta özellikle sosyal medyada AKP’den aday olan Adil Aşırım’a oldukça sert sözlerle hakaret edilerek “Iğdır’ı bölmeye geliyor, Ermeni lobisi iş başında, satmaya alıştı, ihanet içerisinde” gibi sözler saf ediliyor. Böyle gerilimli bir ortamda seçim çalışması yapmakta çok rahat olacak diyemeyiz. Hatta ulusal medya bile Adil Aşırım’ın adaylığını eleştirip, “54 yıllık hayatına 6 parti sığdırdı” gibi sözler sarf edildiği görüldü.
 
         Adil Aşırım’ın aday gösterilmesinin ardından şöyle bir dedikodu yayıldı. MHP Iğdır’da aday göstermeyecek ve AKP’yi destekleyecek diye… Bu sözlerin yayılması, sosyal medyada paylaşılmasının ardından MHP sert bir açıklama yaparak, “MHP adayını gösterecek, bu seçimi de kazanacak” denildi. Bu açıklamanın ardından dedikodular bir anda kesildi.
 
         Altını çizmek gerekirse, MHP’nin belediye başkanlığını kazanabilme şansının olduğu ender bir seçim dönemi yaşanıyordu. Partiye ilgi alaka da hiç olmadığı kadar yoğundu. Adil Aşırım’ın AKP’den çıkması biraz moralleri bozsa da, MHP’nin daha çok hırslanıp kenetlenmesine de sebep oldu.
 
         HALKLARIN DEMOKRASİ PARTİSİ
 
         HDP’de eski HDP değil artık, orada da inanılmaz bir çekişme var. Hem adaylar arasında çekişme var, hem de seçmen arasında adaylar üzerinden çekişme var.
HDP’de Iğdır belediye başkan adaylığı için yanılmıyorsam 8 müracaat var. Mevcut belediye Başkanı Murat Yikit, 6 aylık belediye başkanıyken görevden alınan eski Belediye Başkanı M. Nuri Güneş ve diğer müracaat edenler aday olmak için kıyasıya yarışıyorlar.
 
          Türkiye’de kayyum atanmayan HDP’li tek belediyenin Iğdır belediyesi olması sebebiyle Murat Yikit’e parti ve seçmen içinde bulunan radikal kişiler tarafından eleştiri getiren de var, süreci doğru yönettiği için destek veren de var.
 
          Bir de kabul etmek gerekir ki Belediye başkanı olmak, encümen olmak, başkan yardımcısı olmak, belediyeyi ve yerel yönetimde söz sahibi olmak isteyen partililer HDP’ye yoğun ilgi göstermektedirler.
 
          Haliyle mührü elinde tutmak isteyen, yarışı da son ana kadar kovalar.
 
            İYİ PARTİ
 
          İyi parti henüz daha yeni yeni teşkilatlanıyor. Ülke genelinde bir potansiyeli olsa da, Iğdır’da çok güçlü bir yapılanma içerisinde olduğunu söyleyemeyiz. Hele ki yerel seçimlerde MHP ve HDP yarışında iktidar partisi gölgede kalırken İyi partinin iddialıyım deme şansı hiç yoktur diyebiliriz.  
 
            CUMHURİYET HALK PARTİSİ
 
            2014 yılında hiçbir faaliyetimiz olmadı, 2019 yılında da hiçbir faaliyetimiz olmayacaktır deseler yeridir. 

Henüz yorum yapılmadı!

Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.