Kış Lastiğini Can ve Mal Güvenliğiniz için Takmaya Hazır Mısınız...?

Tarih : 2012-12-04 / Kategori : Genel Haber

Kış Lastiğini Can ve Mal Güvenliğiniz için Takmaya Hazır Mısınız...?

    Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği araştırma derneği başkanı Bülent DİLMEN Kış Lastiği Uyarıları
      Kış lastikleri... Avrupa'da bazı ülkelerde "zorunlu" bazılarında ise "tercihli" olmasına karşın sürücülerin büyük çoğunluğu kış mevsiminde zor duruma düşmemek ve trafiğin akışını aksatmamak için kış aylarında araçlarında kış lastiği kullanmaktadırlar.
       Ülkemizde ise kış mevsiminde kullanılması zorunlu olması yolunda bazı adımlar atılmıştır. Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu'nun 124'üncü toplantısında 10 yıllık “Trafik Güvenliği Eylem Planın’da kademeli olarak araçlarda kışın kış lastiği zorunluluğu ve denetim boyutu açıklanmıştır. Eylem Planı 31.07.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.Eylem Planı kapsamında 08/12/2012 tarih ve 28461 sayılı resmi gazetede yayınlanan Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü Ve Usuller İle Tartı Ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğin 6.Maddesinin j bendinde belirtildiği gibi  yolcu ve eşya taşıyan ticari araçlarda 1 Aralık-1 Nisan arasında kış lastiği kullanılmasının zorunlu hale gediği bildirildi.Bu kapsamda 2012 - 2015 yılına kadar tüm araçların % 50 sinin lastiklerinin denetimden geçirileceği vurgulanmaktadır.
    KIŞ LASTİĞİ NEDİR? HANGİ ZAMANLARDA KULLANILIR?
    Kış lastiğinin en büyük özelliği yaz lastiklerinin aksine 7 °C'nin altında ki sıcaklıklarda sertleşmemesi yani daha yumuşak olmasından dolayı soğuk hava şartlarında, kuru ya da karlı, buzlu zeminlerde tutunmayı artırmasıdır. Bunun yanı sıra desen ve profili diğer lastiklere göre daha farklıdır. Bu sayede frenleme ve tutunma kabiliyeti daha yüksek olduğu gibi çekiş özelliği de daha fazladır.Kış lastiği kullanmak için yağışların beklenmemesi, hava sıcaklıklarının düştüğü (kış aylarında) zamanlarda kullanılması gerekir. (7 °C'nin altında yaz lastikleri tutunma özelliğini büyük ölçüde kaybeder) Kış lastiği kullanımı için tavsiye edilen zaman aralığı Türkiye için 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasıdır.
    KIŞ LASTİĞİ ALIRKEN VE KULLANIRKEN ?
    Kış lastiklerinin aşağıdaki sembolü taşımaları gerekir. Bu şekilde o lastiğin kış lastiği olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca asgari diş derinliği kış lastiklerinde en az 4 mm olmalıdır. Aksi halde işlevini büyük ölçüde yitirmiş olacaktır.  Kış lastiklerinin sadece çekişin olduğu tekerleklere değil 4 tekerleğe birden takılması gerektiğini de belirtmekte fayda var.
? kış lastiği sembolü
Yani trafikte bulunan “Araç.,Yol ve İnsan” unsuru kullanıcılarına trafiğin bir medeniyet olduğunu ve trafikte kaybettiğimiz ANNE,BABA VE ÇOCUKLARIMIZIN BİR YEDEĞİNİN OLMADIĞINI  hatırlatır;  güzel, mutlu ,sağlıklı ve kazasız günler dilerken yukarıda belirtilen eylem planını mutlaka dikkate almalarını tüm kişi ve kuruluşlara bir kez daha hatırlatırız. B.DİLMEN .Dernek Başkanı

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası