Iğdır'da Uluslararası şehit allame Murtaza Mutahhari'yi anma paneli yapıldı

Tarih : 2012-12-05 / Kategori : Genel Haber

 Iğdır'da Uluslararası şehit allame Murtaza Mutahhari'yi anma  paneli yapıldı

       Iğdır Ehl-i Beyt Alimleri Derneği tarafından Uluslararası şehit allame Murtaza Mutahhari'yi anma  paneli düzenlendi.
           Iğdır Kültür Merkezi’nde yapılan panele  vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
             Panel, Iğdır Ehl-i beyt alimlerinden Ramazan Cıyrık tarafından kuran tilavet ile başladı.  Ardından Murtaza Mutahhari ile ilgili kısa bir slayt gösterisi yapıldı ve Murtaza Mutahhari’nin eserlerini yayın komitesi Uluslar arası İlişkiler sorumlusu Muhammed Zengini, Mutahhari’nin İslam düşüncesine katkıları üzerine kısa bir konuşma yaptı. Ardından da panele geçildi.
               Panelin oturum başkanlığını Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren yaptı. Panelistlerden Türkiye Ehli Beyt Alimleri derneği ( EHLADER) Başkanı Araştırmacı yazar Hasan Kanaatlı “Murtaza Mutahhari’nin Eserlerinde İslam’da Kadın’ın Konumu” konulu sunum yaptı.
            Iğdır Ehl-i Beyt Alimlerinden Aslan Başaran “Mutahhari’nin Düşünce Yapısında Zamanın Dinamizmi”konulu sunumunda şunları söyledi:“Zaman özünde zati olarak değişkendir. Sürekli hareket ederek değişkenlik gösterir. Din ise sabit kanunları vardır. Dinin zat ve özünde sabitlik vardır. Sabit bir şey değişken olan bir şeye nasıl önderlik yapıp onu yönlendirebilir?” sorusuyla başladı. Daha sonrasında “Aslında bu düşünce yanlıştır. Çünkü ne zaman mutlak değişkendir, ne de din mutlak sabittir. Dininde değişen hükümleri, zamanında değişmeyen sabit unsurları vardır.”
                       Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şahin Ahmetoğlu “Murtaza Mutahhari’nin Hayatı Ve Eserleri” konulu sunumunda Murtaza Mutahhari’nin hayatından ve öğrencilik yıllarından bahesederek, ilim öğrenmek için uzun yıllar çaba gösterdiğini vurguladı. Daha sonra M. Mutahhari’nin eserlerinin tanıtımını yapan Şahin Ahmetoğlu, alimin çeşitli konularda 100’e yakın eserinin bulunduğunu, bunlardan 70 kadarının Türkçemize tercüme edilerek yayınlandığını söyledi. M. Mutahhari’nin eserlerinin tasnifatını yaparak tasnifatın 1.Tevhit, Nübüvvet, İmamet ve Mead üzerine yapılan çalışmalar; 2. İslam ve Kur’an, Kur’an’ın bazı surelerinin tefsiri, İslam ilimlerine yönelik araştırmalar; 3. Felsefe alanında, özelikle Batı Felsefesi karşısında İslam’ın savunulması ve Batı Felsefesi’ni eleştiren eserler; 4. İslam Tarihi araştırmaları; 5. İslam ve Modernlik; 6. İslam ve Ekonomi, Faiz konusundaki çalışmalar; 7. İnsan, kâmil insan, insanın kaderi ve yaşamı üzerine yapılan çalışmalar; 8. Gençlere yönelik eserler; 9. İslam’ın toplumsal yapısı, ferdin terbiyesi ve özellikle kadın haklarına yönelik çalışmalar; 10. İslam inkılâbının temellerini oluşturan çalışmalardan oluştuğunu belirtti. Ş. Ahmetoğlu aynı zamanda M. Mutahhari’nin bazı eserlerinden örnekler vererek âlimin bilimsel yönüne dikkat çekti.
                Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Yüksek lisans Öğrencisi Serdar Gündoğdu “Mutahhari’nin Fikir Dünyasında Gençler” konulu sunumunda ise Mutahhari’nin gençler hakkındaki fikirlerini ele almadan önce genel olarak üstat’ın düşünce yapısını ve amaçlarını ele alarak dinleyicileri konu hakkında bilgilendirdi.
             Gündoğdu, konuşmasının ileri ki kısımlarında Mutahhari’nin gençliğin ihyası konusundaki fikirlerini açıklamaya çalıştı. Mutahhari gençlik konusuna eğilirken temel felsefesini şu şekilde özetledi: “Her neslin ihtiyaçları ve algıları farklı olduğu gibi nesilleri yönlendirme metotları da farklı olmalıdır.” Gündoğdu bunu yanı sıra,“Mutahhari’nin genç nesilden kastı sadece yaşça genç olan insanlar değildir. Amaç kendine has düşünce tarzına sahip insanların tamamıdır. Üstat gençlerin yönlendirilmesi konusu üzerine düşünülmeli ve bu konu ertelenmemelidir. Bu konu ertelendikçe iş işten geçmiş olacaktır. Toplumu yöneten ve yönlendiren bir kısım insanların gözünde gençler heva esiri ve şehvetperest bir avuç insan topluluğu olarak lanse edilmektedir. Fakat genç neslin bu şekilde değersizleştirilmesi, suçlanması ve fikirlerinin dinlenilmemesi bizi çözüme götürmeyeceği gibi sağlıksız toplum yapısının da oluşmasında büyük bir etki olarak karşımıza çıkmıştır ve çıkacaktır.”Diyerek konuyu Mutahhari’nin gözüyle dinleyicilere aktarmaya çalışarak,“Mutahhari’nin fikir dünyasında gençlerin yerlerini özetlemek gerekirse şu iki şeyin yapılması şarttır:
1-Genç neslin hastalığının, eksikliğinin, aklî ve duygusal yapısının iyi tanınması,
2-Tanımı doğru yaptıktan sonra tedavinin uygulanması gerekmektedir.” Dedi.
                  Oturum Başkanı Prof. Dr. Şadi Eren de aralarda sunduğu kısa anekdotlarla panele zenginlik kattı.
              Sürenin kısa oluşu nedeniyle sunumunu oldukça özetleyerek sunan Hasan Kanaatlı hocanın İslam’da Kadın konusunda ayet ve hadislerle süslediği konuşması esnasında Mutahhari’den alıntıladığı “Ailede erkek bir dağa, kadın bir çeşmeye, çocuklar ise güle benzer. Dağdan gelen yağmur sularını çeşme süzerek ve berrak bir şekle çevirerek gülleri sular ve büyütür. Ama eğer dağdan bir şey gelmezse çeşme ne yapabilir ki? Dikkat edilirse burada asıl olan çeşmedir. Çeşme dağdan geleni berraklaştırıp güllere sunandır.” sözü dinleyiciler tarafından oldukça beğenildi ..
           Panel, Muhammed Zengini ve Iğdır Ehl-i beyt Alimleri derneği Başkanı Veli Beder tarafından panelistlere plaket verilmesi ile sona erdi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası