IĞDIRDA TURİZM

Tarih : 2016-03-30 / Kategori : Kültür & Sanat

IĞDIRDA TURİZM

        Bölgede kendine has özellikleri olan Iğdır, Doğu Anadolu'nun Çukurova'sı olarak anılmaktadır. Tarihi, kültürü, folkloru, doğa güzellikleri ve özel iklim özelliği ile dört mevsimi bir günde yaşatmaktadır. 

           Üç ülke ile sınır olan ve yakın zamanda bölgenin turizm merkezi olan ilin ayrı bir güzelliği de, ovasındaki meyve bahçeleri, pamuk tarlaları yamaçlarındaki kır çiçekleri, yaylalar, doğal su kaynakları ve ile hayat veren Araş Nehri ile Ağrı Dağı kentin turizm potansiyelini ortaya koyar. Ayrıca Ağrı Dağı, Iğdır'ın her noktasından görülebilmektedir.
            Dünyada gelişen yeni turizm anlayışında, bugün deniz, kum ve güneşten ibaret olan kitle turizmi modelinin dışına çıkılarak yeni modeller ve alternatif ürünler ortaya çıkarılmak istenmektedir. Bu yöneliş ve yeni cazibe merkezleri oluşturma istekleri, ülkemizde Iğdır gibi alternatif turizm potansiyeli olan illeri öne çıkarmaktadır. Binlerce yıllık tarihi, geleneksel halk kültürü, özel iklim özelliği ve muhteşem doğal güzellikleriyle Iğdır, her türlü turizm çeşitliliğine sahip iller arasındadır.
           Kentte dini günler olan Nevruz Bayramı ve Muharrem ayı ile 14 Kasım'da ilin düşman işgalinden kurtuluşunda çeşitli etkinlikler düzenlenir. Ayrıca Iğdır'da başta Kayısı Festivali, Korhan Yaylası Festivali ve Geleneksel Ağrı Dağı Festivali olmak üzere bir çok festival düzenlenmektedir
           Azerbaycan, Ermenistan ve İran olmak üzere üç ayrı ülkeyle sınırı olan Iğdır, binlerce yıldır farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir kenttir.
İlimizin;
-    İklimi, doğal kaynakları ve bozulmamış çevresi,
-    Zengin tarihi, örf -adet ve kültür yapısı,
-    Turizme çabuk adapte olabilecek genç ve dinamik nüfusu,
-    Coğrafi konumu nedeniyle üç sınır kapısının olması,
-    Kayısı ve elma gibi zengin ve güçlü tarım ürünleri ile,
-    Birçok efsaneye konu olmuş Ağrı Dağının büyük bir bölümünün ilimizin sınırları içinde olması Iğdır turizminin önemli avantajları olarak sıralanabilir. Ağrı Dağı; kayak severlere, dağcılara, yamaç paraşütü yapanlara, bisikletçilere, avcılara, foto safari yapanlara, kısacası her türlü doğa sporu yapanlara eşsiz imkânlar sunmaktadır.
          Ayrıca İlimiz, Tuz Mağaraları, Kervansarayı, Kümbetleri, Kaleleri, Koç Başlı Mezar Taşları, Anıt Müzesi ve diğer kültürel varlıklarıyla potansiyel bir turizm merkezi olma yolundadır.
          Tuzluca Tuz Mağaraları: Tuz mağaraları Tuzluca ilçesinde bulunmaktadır. 55 dönümlük bir araziyi kaplamaktadır. Türkiye'nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. Sağlık turizmi açısından da çok önemli bir yere sahip olan mağaralarda, tünellerde bulunan havanın bir çok solunum yolu hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Günlük 60 ton tuz üretilmektedir. Ancak tam kapasite çalışırsa 200 ton tuz da üretebilir.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası