Iğdır Üniversitesin’de, Sarıkamış Harekâtının 104. Yıl Dönümü Münasebetiyle Konferans Düzenlendi

Tarih : 2019-01-19 / Kategori : Eğitim

Iğdır Üniversitesin’de, Sarıkamış Harekâtının 104. Yıl Dönümü Münasebetiyle Konferans Düzenlendi

        Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü Konferans Salonunda, Sarıkamış Harekâtının 104. yıl dönümü dolayısıyla “Bir Milletin Beyaz Destanı” konulu konferans düzenlendi. Öğr. Gör. Sözer Akyıldırım’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, öğretim üyeleri ve öğrenciler de ilgi gösterdi.

             Konferansta Sarıkamış Harekâtını, “Bir Milletin Beyaz Destanı” olarak nitelendiren Öğr. Gör. Akyıldırım, harekât öncesi yaşanan gelişmelerle ilgili bazı bilgiler verirken, 29 Ekim 1914 tarihinde Osmanlı Devleti’nin Rusya’ya ait olan Karadeniz limanlarını bombalayarak fiilen I. Dünya Savaşına girdiğini belirtti. Çarlık Rusya’sının da Osmanlı’nın bu saldırılarına Kafkaslarda cevap verdiğini belirten Öğr. Gör Akyıldırım, “Çarlık Rusya’nın bu cevabı hiç de beklenildiği gibi güçlü olmadı; çünkü Rus Ordusu aynı zamanda Avrupa çehrelerinde savaşıyordu ve bu nedenle Kafkaslardaki askeri gücü oldukça zayıftı” dedi.
O dönem Başkomutan Vekili olarak Enver Paşa’nın görevde olduğunu belirten Öğr Gör. Akyıldırım, “Sarıkamış taarruz planı zamana karşı hazırlanmıştı. Aslında Sarıkamış’ın stratejik önemi o kadar da fazla değildi, önemli olan Kars ve çevresiydi. Asıl amaç, ilk etapta Hazar Denizi'ne kadar olan bölgeyi Türk Ordularının hâkimiyeti altına almaktı ve taarruz planının adı  ‘Sarıkamış İhata Taarruzu’ydu.  O dönem, Osmanlı Ordusunun lojistik desteği ve teçhizatı iyi durumda değildi, mevsim kıştı ve şartlar oldukça ağırdı. İşte bu noktada zamana karşı verilecek mücadele de artıyordu. Sarıkamış alınırsa, Osmanlı ordusu bir nebze olsun dinlendirilebilecekti. Son kertede Osmanlı Devleti, bu taarruzu başarı ile tamamlayamadı. Savaş esnasında ölen askerler kadar ağır kış şartları karşısında da birçok kayıp verildi” ifadelerini kullandı.
Konferans, yapılan konuşmanın ardından toplu fotoğraf çekimi ile son buldu

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası