IĞDIR VE NAHCIVAN´DA 9 BİNE YAKIN LEYLEK VAR

Tarih : 2024-04-15 / Kategori : Genel Haber

IĞDIR VE NAHCIVAN´DA  9 BİNE YAKIN LEYLEK VAR

DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE EN ÇOK LEYLEK IĞDIR DA BULUNUYOR

Doğu Anadolu bölgesinde Iğdır il sınırların da en çok leylek olduğu belirtildi.
 
Edinilen bilgiye göre Iğdır da yaklaşık 1000 civarında leylek yuvası var. Bu yuvalarda 2 leylek ve yavrulama olayı göz önüne alındığında 6000 civarında leylek var. Nahcıvan Özerk Cumhuriyetini de eklediğimizde bu sayının 8-9 bin arasında olacağı tahmin ediliyor.
 
Iğdır Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Şimşek, Iğdır ve yöresi kuş çeşitliği açısından zengin bir yerdir. Iğdır ılıman iklimine sahiptir. Iğdır’ın coğrafi yapısı nedeniyle Aras kuş araştırma istasyonunu yaptığı bilimsel araştırmada Iğdır’da 350 çeşit kuş türüne sahiptir. Bundan dolayı kuşların göç ettiği noktasındadır. Iğdır sembolü olarak kabul edilen leylekler Iğdır da daha çoktur. Leylekler havalar ısınınca Iğdır’a geliyorlar. Iğdır ve Nahcıvan leyleklerin çok olduğu yer.. Kışın Afrika’nın sahra bölgelerine gitmektedirler. Havalar ısınınca da geri geliyorlar. Iğdır da leylekler kışın sıcak bölge olduğu için Mekke ve Medine’ye giderler İlkbaharda da üremek için Iğdır a geliyorlar. Bunun için Iğdırlılar leyleklere hacı leylek adını koymuşlardır. Iğdır’ın sembolüdürler Iğdır kaysısı gibi bunun için Iğdır’ın girişine leylek heykeli koymuşlardır."dedi.
 
Iğdır ve Nahcıvan rakım olarak çukurda ve sulak arazilere, alanlara sahip olduğundan leylekler Iğdır ve Nahcıvan´da çok bulunuyor. Genellikle yol üzerlerinde, elektrik direkleri üzerine yuvalar yapıyorlar.
 
Her yıl kış aylarında sıcak ülkelere göç eden leylekler, havaların ısınmaya başlamasıyla bıraktıkları yuvalarına geri dönüp, buralara yumurtlayarak, yavruları ile birlikte tekrar göç ediyor. Iğdır -Aralık -Nahcıvan Karayolu kenarında bulunan demir elektrik direklerinin tepesinde bir leylek yuvası görmek mümkün. Leylekler tarafından yapılan bu yuvalara, her yıl bahar ayında gelen leylekler yaz ayını geçirip yavrulamak için mesken tutuluyor ve kış mevsimiyle birlikte sıcak ülkelere göç ediyorlar bu göçten dolayı yörede leyleklere "Hacı leylek " deniliyor.
 
Nahcıvan Özerk Cumhuriyeti’nin Şerül ilçesi girişinde bulunan 2-3 katlı leylek yuvaları da dikkat çekiyor. Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası