Uçan Süpürge "Çocuk Gelinler" için İlimizde

Tarih : 2010-10-14 / Kategori : Genel Haber

    Uçan Süpürge Kadın  İletişim ve Araştırma Derneği‘nin 54 ilde Sabancı Vakfı’nın desteğiyle yürütmekte olduğu “Çocuk Gelinler” projesi  Iğdır Kültür Merkezi’nde kadınlara yönelik ücretsiz film gösterimi ve söyleşi ile anlatıldı.
       

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin; küçük yaşta veya zorla evlendirmelere dikkat çekmek, bu yaygın sorunun çözümünde toplumsal işbirliği arayışlarını hızlandırmak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla hazırladığı Çocuk Gelinler projesi Sabancı Vakfı tarafından desteklendiği belirtildi.
          Türkiye’nin çocuk gelin nüfusun en yoğun olduğu ülkelerden biri olduğu belirten Çocuk Gelinler projesinin koordinatörü Selen Doğan, “Bugün dünyada 60 milyondan fazla ‘çocuk gelin’ olduğu tahmin ediliyor. Neredeyse Türkiye nüfusu kadar bir kitleyi ilgilendiren bu toplumsal soruna karşı aileler, öğretmenler, hekimler, hukukçular, polis, medya, din görevlileri ve sivil toplum kuruluşları birlikte hareket etmeli ve çözüm alternatiflerini çoğaltmalı. Türkiye’de erken evlilikler çok yaygın. Bunu bir ‘gelenek’ olarak değil, çözülmesi gereken bir büyük düğüm olarak görmeliyiz. Kalıcı ve etkin kamu politikaları oluşturulmadan bu sorun çözülemez.” Bunun için Iğdır’dan en az bin imza bekliyoruz.’dedi.
      Selen Doğan,” Uçan Süpürge Çocuk Gelinler projesiyle; küçük yaşta veya zorla evlendirilme tehdidi altındaki kız çocuklar ile, erken evlendirildiği için sosyal yaşamdan, eğitimden ve istihdam olanaklarından mahrum bıraktırılan kadınlar için; yasa koyucuların, kadın, çocuk ve insan hakları örgütlerinin, üniversitelerin, uluslararası toplumun, eğitim, sağlık ve iş dünyasının, kamu politikalarına yön veren tüm yapıların işbirliğini öngörüyor. Proje kapsamında düzenlenen ulusal imza kampanyası Iğdır’da  devam edecek Uçan Süpürge, ulusal imza kampanyasına en büyük desteği Iğdır’dan bekliyor.”şeklinde konuştu.  
         Salonu dolduran kadınlara dağıtılan broşürde şu görüşlere yer verildi:” Türkiye’de kadınların üçte biri küçük yaşta evlendiriliyor. Baskı altında evliliğe zorlanan kadınlar ömür boyu fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklarla mücadele ediyor. Bu uygulama toplumsal cinsiyet eşitliğinin de en güçlü muhalifi. Çünkü  kadınların yaşadığı bütün toplumsal sorunların kaynağı eşitsizlik.”
         Toplantıya Iğdır belediye başkan vekili Hüseyin Malk,Melekli beldesi belediye başkanı  Emine Çankaya ,İl sosyal hizmetler müdürü Halil Yükselen toplum merkezine devam eden kadınlar ve öğrenciler katıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası