“Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam İl Kurulu” 3. Toplantısı Yapıldı

Tarih : 2011-06-25 / Kategori : Genel Haber

“Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam İl Kurulu” 3. Toplantısı Yapıldı

          “Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam İl Kurulu” 3. Toplantısı Sağlık Müdür Yardımcısı Yaşar Özkan başkanlığında, İl Kurul Üyeleri ile birlikte Sağlık Müdürlüğü Eğitim Salonunda yapıldı.

             Sağlık Müdür Yardımcısı Yaşar Özkan,  Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetlerine bağlı Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı tarafından, illerde İl Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurullarının oluşturulması amaçlanmıştır. Oluşturulan bu kurul aracılığı ile il genelinde başta obezite olmak üzere beslenme bozukluklarının önüne geçmek ve hareketli yaşamı özendirmeye yönelik izlenecek politikaların değerlendirilmesi ve karara bağlanması hedef alınmıştır.”dedi.
               Özkan;Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam İl Eylem Planı doğrultusunda paydaş kurumlar tarafından gerçekleştirilen faaliyetler sunularak değerlendirmeler yapıldı.
1. Müdürlüğümüz Eğitim Şubesi tarafından   10 Mayıs “Sağlık İçin Hareket Et Günü” ve  22  Mayıs “Avrupa Obezite Günü”etkinlikleri kapsamında  obeziteyle etkin şekilde mücadele etmek, vatandaşların konu ile ilgili bilgi düzeyini arttırmak, yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalarını teşvik etmek ve böylece obezite ile ilişkili hastalıkların (Kalp-damar hastalıkları,diyabet,bazı kanser türleri,hipertansiyon ve kas-iskelet sistemi hastalıkları vb.)görülme sıklığını azaltmak amaçlı konuya  dikkat çekici  el pankartları amatör spor klübü öğrencileri tarafından 16.05.2011 tarihinde İlimiz Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün düzenlediği “Atatürk’ü Anma Gençlik Koşu ve Yürüyüşü”nde taşınarak konuya dikkat çekilmiş,  toplumda farkındalık yaratılmıştır. İlimizde bu tür yürüyüş ve etkinliklerin devam edilmesine karar verilmiştir.
2.Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı İlk ve Orta öğretim okullarındaki kantin denetimleri yapılıyor olup denetimler amacına ulaşmış, gazlı içeceklerin, cips ve fast food türü yiyeceklerin çok fazla tüketilmediği gözlenmiş denetimlere devam edilmesi kararı alınmıştır. 
3.Müdürlüğümüz Eğitim Şubesi, İlimiz Iğdır Üniversitesinde, Temsaş ve Gimaş alışveriş merkezlerinde de  stand açarak, boy, kilo, tansiyon ölçümü ve Beden Kitle İndeksi tespiti yapmış,konu ile ilgili el broşürleri dağıtarak  Obezite (Şişmanlık) ,Yeterli ve Dengeli Beslenme, Hareketli Yaşam konusunda halkı bilgilendirmiştir.Yapılan bu etkinlikler halkımız tarafından büyük bir ilgi görmüş olup, bu tür etkinliklerin devamı kararı alınmıştır.
4.Okul, Hastane kantin ve yemekhanelerinin  rutin olarak denetimlerinin devamı, yaz sezonunda gıda satışı yapacak olan “Valilik Yolu” üzerindeki işyerlerinin denetimlerinin ve buralarda görevli kişilerin düzenli portör muayenelerinin yapılması kararı alınmıştır.
5.İl Milli Eğitim Müdürlüğüne  ve İl Müftülüğüne eğitimlerde kullanacakları materyal, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve dağıtımı yapılmıştır.
6.Üniversitenin kendine ait konferans salonu açıldığı zaman, İl Sağlık Müdürlüğü ve Üniversite  işbirliği ile öğrencilere “Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam”  seminerleri düzenlenmesi kararı alınmıştır.
7.İl Milli Eğitim Müdürlüğünün okul aile  birliği aracılığı ile yapılan öğrenci velilerine yönelik  eğitimler yapılmış  olup, devam edeceği kararı alınmıştır. 
8.Üniversitemiz “Dünya Gıda Günü” dolayısıyla ilköğretim okullarına  broşür dağıtımı yapmış  ve yapmaya devam edecektir.
9.İlköğretim okullarında konu ile ilgili olarak, yerli malı haftasında resim, şiir, kompozisyon ve bilgi yarışmalarının düzenlenmesi kararı yinelenmiştir.
10.Beden Eğitimi öğretmenlerinin “Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam” konusunda eğitime alınmaları ve öğrencilere bu konuda eğitim vermelerinin sağlanması kararı alınmıştır.
11.”Beslenme Dostu Okul” ve “Beyaz Bayrak” Projeleri ilimizde devam etmekte olup,  ikisi lise  biri  ilköğretim olmak üzere üç okulumuz dereceye girmiştir.
12.Sağlık Müdürlüğü olarak İlimiz  merkez ve ilçelerindeki tüm okullara “Yeterli ve Dengeli Beslenme, Obezite ile Mücadele” konularında eğitimler verilmiş, eğitimler esnasında boy ve kilo ölçümleri yapılarak,beden kitle indeksi hesaplanarak obez sayılabilecekler ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirilmiştir.Eğitimlerin devamı kararı alınmıştır.
13.Sağlık Müdürlüğümüz tarafından konu ile ilgili yazıların basında yer alması sağlanmıştır.
14. İl Müftülüğü tarafından yaz aylarında düzenlenen “Kur’an Kursu” programlarında  Beslenme ve Fiziksel Aktivite eğitimleri de verilmesi kararı alınmıştır.
15. İl ve ilçelerimizde  uygun alanlara çocuk parkları, yürüyüş-koşu yolu, bisiklet yollarının yapılması konusunda belediyeye  öneri sunuldu.
16.Bir sonraki İl Kurul Toplantımızın Aralık 2011 tarihinde yapılacağı kararı alınmıştır.



Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası