Iğdır Valisi Amir Çiçek Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Iğdır İstasyonunu Gezdi

Tarih : 2011-06-25 / Kategori : Genel Haber

Iğdır Valisi Amir Çiçek Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Iğdır İstasyonunu Gezdi

VALİ AMİR ÇİÇEK ÇİFTÇİLERİMİZ MODERN SULAMA SİSTEMİNE GEÇMELİ DEDİ

               Iğdır Valisi Amir Çiçek, Toprak Ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Iğdır İstasyonunu gezerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.
1986 yılında kurulan Toprak Ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Iğdır İstasyonu hakkında bilgi veren Erzurum Enstitüsü Müdürü Hikmet Birhan, “Bu istasyonda Iğdır’ın iklim ve toprağına uygun deneme ürün ekimleri yapmaktayız. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalar sonucunda toprağın en çok bodur elmayı sevdiğini gördük. Şimdiye kadar ziraat alanında 900 çeşit ürün üzerinde çalışmalar yapıldı.
                   Çiftçiler verimli ürün almak istiyorsa mutlaka tarım danışmanlarından bilgi almalıdırlar. Şu anda yer altı ve yer üstü damla sulama sistemini uyguluyoruz. Bu sistemi de çiftçilerimize tavsiye ediyoruz.” dedi. İstasyonda yapılan bilimsel çalışmaları ve ürünleri yerinde inceleyen Iğdır valisi Amir Çiçek’te “bu alan kapalı bir kutu olmamalı halka açılmalı çiftçilerimiz buradaki örnek çalışmaları yakından görmeli ve tanımalıdır.
Bu konuda tarım müdürlüğümüze büyük iş düşüyor. Tarım müdürlüğü zaman zaman çiftçileri buraya getirerek gezdirmeli burada çok güzel çalışmaların yapıldığını gördük. Iğdır çiftçisi babadan kalma sulama sisteminden vaz geçmeli son teknoloji olan israfı önleyen verimi artıran damlama sulama sistemine geçilmelidir. Burada elma, kaysı, kiraz gibi ürünler yetişiyor yetişen bu ürünlerde kaliteli ve bol verim alınıyor.
Bu ürünleri de çiftçilerimiz  kendi bahçelerinde aynı şekilde yetiştirebilirler. Iğdır’da hava, su, toprak güneş olmasına rağmen çiftçilerimiz ürünlerinden verim alamıyor. Bizde çiftçilerimize il özel idare ve tarım müdürlüğü tarafından bodur elma ve verimi bol olan kiraz alarak dağıtıyoruz. Amaç Iğdır’da bir yılda 3 ürün nasıl alabiliriz bunun çalışması içindeyiz. Iğdır’ meyvede markalaşmalıdır. Bu markalaşma kaysıda olabilir. Ziraat fakültesinden öğrenciler bu alanda çalışmalar yaparak faydalanıyor.  İşsizliği tarım ve sanayiyi gelişmesiyle kaldırabiliriz. Toprak Iğdır için altındır bunun kıymetini bilmeliyiz. Değerlendirmeliyiz. Bu gün Iğdır’da Tarım alanında gelişmeler vardır” şeklinde konuştu.
               İl Tarım Müdürü Mehmet Nuri Turan, “İl Tarım müdürlüğü olarak çiftçilerimizi bu alanda gezdirerek damlama sulama ve meyve çeşitleri verimliliği konusunda bilgiler vermekteyiz.” dedi.
               Geziye Iğdır İl Özel İdaresi sekreteri Ferhat Akkuş, Tarım İl Müdürü Mehmet Nuri Turan, Çevre ve Orman İl Müdürü Taner Tazegün katıldı.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası