Iğdır Üniversitesi Van’ın Muradiye ve Tuşba İlçelerinde Yüzey Araştırması Yapacak

Tarih : 2018-09-04 / Kategori : Eğitim

Iğdır Üniversitesi Van’ın Muradiye ve Tuşba İlçelerinde Yüzey Araştırması Yapacak

         Iğdır Üniversitesi Türkiye’nin tarihi yerlerinde bilimsel araştırmalarına devam ediyor. Bu kapsamda üniversitemiz, Van’ın Muradiye ve Tuşba ilçelerinde yüzey araştırması yapacak. 
        Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ve Türk Tarih Kurumu Başkanlığı’nın finansal destekleriyle yürütülen “Arkeolojik ve Epigrafik Bulgular Işığında Van Gölü Havzası Urartu Dönemi Yol Güzergâhları” adlı proje kapsamında üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bilcan GÖKCE’nin başkanlığındaki bir ekip tarafından, Van’ın Muradiye ve Tuşba İlçelerinde 01-15 Eylül tarihleri arasında yüzey araştırması yapılacak. 

 

         Gökce; “Urartu Dönemine ait yol ağı sisteminin ortaya çıkarılmasını amaçlıyoruz” 
          Yürütülen proje ile ilgili önemli bilgiler veren Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bilcan GÖKCE, araştırmanın konusunu oluşturan Urartu Krallığı’nın M.Ö 9-7 yüzyıllar arasında Doğu Anadolu, Kuzeybatı İran ve Ermenistan’ı içine alan bir bölgede güçlü bir devlet kurduklarını ifade ederek krallığın başkentinin Van Gölü’nün doğusunda bulunan Van Kalesi (Tuşpa) olduğunu dile getirdi. Gökçe; “Urartu Kralları her yıl düzenli bir şekilde Van Gölü Havzası’ndan hareketle farklı ülkeler üzerine seferler düzenlemiştir. Nitekim bu seferler belirli yol güzergâhları takip edilerek yapılmıştır. Söz konusu yol güzergâhları üzerinde Urartulara ait çok sayıda yerleşim yeri (kale, höyük vs.) ve epigrafik veri yer almaktadır. Yapacağımız yüzey araştırmasında söz konusu arkeolojik ve epigrafik buluntular ışığında Urartu Dönemine ait yol ağı sisteminin ortaya çıkarılmasını amaçlıyoruz. Böylelikle proje, yol ağı ile bağlantılı olarak kullanılan konaklama tesisleri, köprüler, steller ve kaya yazıtlarının tespit edilmesi çalışmamız açısından önem arz ediyor” dedi. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası