ÖĞRETMENLERE DENETİMLİ SERBESTLİK SİSTEMİ ANLATILDI

Tarih : 2009-05-07 / Kategori : Genel Haber

Iğdır Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğünce İl ve İlçelerinde bulunan başta rehber öğretmenler olmak üzere öğretmenlere yönelik Denetimli Serbestlik Sisteminin Tanıtımı, Denetimli Serbestlik Sisteminde Eğitim Yaptırımı konularında İl Kültür Merkezinde konferans verildi.
              

Konferans Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğünde görevli Denetleme Memuru Nesip Tekay’ın açılış konuşması ile başladı.
            Konferansta, Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürü Resul Emrah Bilgin  “Denetimli Serbestlik Sisteminin Tanıtımı hakkında katılımcılara bilgi verdi.
     Bilgin, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Denetimli Serbestlik Sistemi toplumun huzur ve mutluluğunu korumak üzere vardır ve Ceza yargılamasının parçası olan bir infaz yöntemidir. Sosyal anlamda denetimli serbestlikte, kişinin  ıslahı ve topluma kazandırılması esastır. Türk Hukuk Sisteminde Denetimli Serbestlik; kişinin  işlediği bir suç nedeniyle tutuklanması  ya da mahkemece hakkında mahkumiyet kararı verilmesi sonucunda cezaevine girmesi yerine, cezasını toplum içerisinde gözetim ve denetim altında çekmesini ifade eder. Alternatif bir infaz sistemidir.  Şüpheli, Sanık veya Hükümlüler hapsinin alternatifi olan bu sistemde, şarta bağlı olarak serbest bırakılmakta ve kendilerine bir takım yükümlülükler getirilmektedir.        Denetimli Serbestlik Sisteminin amacı adli makamların talepleri doğrultusunda toplumdaki suçluların denetimini yürütmek, etkin bir gözetim sağlayarak suç işleyen kimseyi rehabilite etmek; gerekli sosyal ve psikolojik desteklerin sunulmasıyla topluma yeniden uyum sağlamasını kolaylaştırmak, telafi edici süreçler ve arabuluculuk yoluyla mağduru korumak, yeniden suç işleme riskini azaltarak toplumu korumaktır.
    Yukarıda bahsedilen tüm neden ve amaçlardan dolayı Türkiye’de bir denetimli serbestlik sisteminin kurulması zorunlu hâle gelmiştir. “
                  Daha sonra Iğdır Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdülüğünce hazırlanan Ayrıca Denetimli Serbestlik Sistemini konu alan halk tarafından beğeniyle izlenilen Avrupa Yakası filminden bir kesit sunuldu.                     Şube müdürlüğünde görevli Uzman Öğretmen Nurcan Arslan da “Denetimli Serbestlik Sisteminde Eğitim Yaptırımı” konusunda katılımcılara bilgi verdi. Arslan yapmış olduğu konuşmasında; Millî Eğitim Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı Arasında, Eğitim Kurumu veya Programına Devam Etme  Kararlarının Uygulanmasına Dair İşbirliği Protokolü ve bu protokolün amacı Millî Eğitim Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı işbirliğinde, mahkemeler tarafından verilen Eğitim Kurumuna veya Proğramına Devam Etme kararlarının yerine getirilmesi sürecinde, bireylerin bir işe girebilmelerine kolaylık ve destek sağlayacak düzeyde bir meslek ve beceri
öğrenmelerinin ve eğitim yaşamlarına daha sağlıklı ve başarılı olarak devam etmelerinin sağlanarak yeniden topluma kazandırılmaları ve denetimli serbestlik tedbiri altında olan ve eğitimlerine devam eden kişilerin denetim sürelerinde etkili izleme ve iyileştirme çalışmalarının yürütülmesini sağladığını belirterek Mahkemelerce Eğitim Kurumu veya Programına devam etme yaptırımı ya da yükümlülüğü  verilmesi  halinde infaz aşamalarını anlattı.
    Sunum, katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla son buldu.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası