AK PARTİ 10-16 Mayıs Engelliler Haftası Mesajı:

Tarih : 2009-05-11 / Kategori : Genel Haber

“Dünya'da önemli gün ve haftalar çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. İçinde bulunduğumuz haftada Engelliler Haftasıdır. Bilindiği üzere ülke nüfusumuzun yüzde 12,23'lük bir kesimini özürlü vatandaşlarımız oluşturmaktadır.
   

Bu oran yaklaşık olarak 8,5 milyon vatandaşımızı kapsamaktadır. Bununla birlikte Partimiz, özürlü vatandaşlarımıza sayısal ve oransal olarak değil, hizmet merkezli sorumluluğunun bir gereği olarak kucak açmakta ve ilgi duymaktadır.
    Partimiz, İnsanı yeryüzündeki en değerli varlık olarak görmekte ve bu felsefe istikametinde toplumsal meselelere el atmakta ve çözümler üretmektedir. AK Parti olarak özürlü vatandaşlarımıza yönelik duyarlılığımız işte bu yüzden hat safhada bulunmaktadır.
Zira Partimiz programında; özürlü vatandaşlarımızın insan onuruna yakışacak şekilde yaşamalarını sosyal devletin olmazsa olmazı olarak kabul etmiş, hiçbir özürlümüze zihinsel ve bedensel özürleri nedeniyle ayrımcılık yapılmasına müsaade etmeyeceğini vurgulamıştı.
İşte özürlülerimize yönelik bakış açımızı net bir şekilde ortaya koyan bu düstur çerçevesinde, dur durak demeden yine milletimizle birlikte yol almaya devam etmektedir. Gerek Parti olarak yaptığımız çalışmalarımızla, gerekse de Hükümetimiz nezdindeki girişimlerimizle, tüm kesimlerin olduğu gibi özürlü vatandaşlarımızın da sorunlarına ortak olma ve onlara hayatı daha yaşanılabilir kılma gayretlerimizi büyük bir inanç ve kararlılıkla sürdürmekteyiz.
Partimiz, özürlü vatandaşlarımızın sorunlarını yakından takip etmek ve bunlara karşı çözüm üretmek
maksadıyla Sosyal İşler Başkanlığı bünyesinde özürlülerin de temsil edilmesini sağlamıştır. Bir yılı herkes gibi
365 gün olarak yaşayan ancak bu günler içerisinde çok sınırlı bir şekilde hatırlanan özürlü vatandaşlarımızı, yılın
her günü hatırlamaya yönelik çalışmalarımız büyük ölçüde tamamlanmıştır. Bu doğrultuda, özürlülerimizin
sorunlarının yerinde çözüme kavuşturulabilmesi gayesini güden bir teşkilatlanma modeli uygulanmaya
başlanmış ve Özürlüler Koordinasyon Merkezleri tüm Türkiye genelinde tesis edilmiştir. Özürlüler
Koordinasyon Merkezlerimiz bulundukları yerlerde özürlü vatandaşlarımızın görmeyen gözü, işitmeyen kulağı,
yürüyemeyen ayağı olmuştur.    Yine   özürlülerle   ilgili   sivil   toplum   kuruluşlarıyla   da   temaslarımız
sürmekte ve özürlülerin sorunlarını çözüm üretmek için onlarla ortaklaşa programlar tertip etmekteyiz
AK Parti, ülke meselelerini ele alırken, hiçbir zaman siyasi hesaplar içinde bulunan bir konumda olmamıştır. Her problemi; kendi zemininde, ülkenin görünür şartlarını dikkate alarak çözme yolunu tutmuş, herkesin üzerinde yaşamaktan keyif alacağı bir Türkiye'yi yine milletiyle birlikte inşa etmeye varlığını adamış bir Partidir.
Onun içindir ki, özürlü vatandaşlarımız, göreve geldiğimiz ilk günden bu yana, aklımızdan ve gönlümüzden çıkarmadığımız bir kesim olmuştur. Geçmişte yaşadıkları unutulmuşlukların, buna bağlı olarak da ortaya çıkan dezavantajlı durumlarının ortadan kaldırılması ve avantajlı hale getirilmesi düşüncesiyle, AK Parti İktidarı, özürlü vatandaşlarımız lehine büyük hamleler gerçekleştirmiştir. Öyle ki AK Partiyle birlikte özürlü vatandaşlarımız kendi tabirleriyle adeta altın devirlerini yaşamışlardır. Özürlülerin hayata daha umutla baktığı bir dönem olan bu dönemde, eğitimden sağlığa, rehabilitasyon hizmetlerinden ulaşıma, istihdamdan, vergi muafiyetlerine kadar bir çok alanda Partimiz,  büyük beğeni gören ve destek alan şu icraatları gerçekleştirmiştir: AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında Özürlü Vatandaşlarımıza devlet tarafından ödenen aylık 24.48 TL iken, 2008   Yılı itibariyle bu aylık   249,24 TL olmuştur. Bu rakamlar göstermektedir ki özürlü aylıkları AK Parti
Hükümetinin İş başına geldiği  yıldan  bu yana tam   10 kat artırılmıştır.  2008  itibariyle 368  bin özürlü vatandaşımıza özürlü aylığı ödenmektedir İlk kez AK Parti Hükümeti döneminde uygulamaya konulan Özürlülerin evde bakımı için Türkiye Genelinde 2009   İtibariyle 130 Bin'i aşmış bulunmaktadır. 2008 yılında konuyla ilgili uygulama çerçevesinde toplamda 55 bin TL bakım ücreti ödenmiştir. Bu eski paraya göre 55 trilyon yapmaktadır. Kişi başına ödenen Bakım Ücreti ise Mart 2009 İtibariyle Aylık 477 TL.dir. Özürlü vatandaşlarımızın, özel bakım merkezlerinde bakılmaları halinde ise devlet aylık olarak 954 TL ödeme yapmaktadır. AK Parti İktidarı döneminde, özürlülerimizin ekonomik şartlarını iyileştirmeye dönük düzenlemelerden, ilk kez 18 yaşın altındaki özürlü çocuklarımız da yararlanmış ve kendilerine de özürlü aylığı bağlanmıştır. AK Parti İktidarında hayata daha güvenle bakabilme imkanı bulan özürlü vatandaşlarımız için yapılan en önemli düzenlemelerden biri de destek eğitimi alanında olmuştur. Özürlülerin destek eğitimlerinin devlet tarafından karşılanmasıyla, on binlerce aile ücretsiz olarak özürlü çocuğuna destek eğitimi aldırma fırsatı yakalamıştır. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylere, velisinin sosyal güvencesine bakılmaksızın, 2006 Haziran ayından itibaren bir kişiye aylık 406 TL'den yılda toplam 4.872 TL destek eğitim yardımı verilmeye başlanmıştır. Haziran 2008 tarihi itibariyle 1.755 kurumda öğrenim gören 196.044 öğrenciye aylık toplam 68.871.754 TL. ödeme yapılmıştır.
Otomobil, ev, özel araç gereç ve bilgisayar programlan gibi özürlülerimizin yaptığı   çeşitli harcamalara vergi muafiyeti getirilmiştir. %90 ve üzerinde özürlü olanlar ile özel tertibatlı araç kullanan kişilerin, 5 yılda bir olmak üzere, alacağı 1600
motor silindir hacmini geçmeyen arabalardan özel tüketim vergisi ve bu araçların yıllık motorlu taşıtlar vergisi kaldırılmıştır Karayolları Yönetmeliğinde yapılan bir değişiklikle, karayolu taşımacılığında ücretler özürlülere %50 oranında
indirimli uygulanmaya başlanmıştır. 2004'ten beri devlete ait özel eğitim okullarına giden öğrenciler ücretsiz servislerle taşınmaktadır. Bu servislerin ücreti Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Genel Müdürlüğü tarafından ödenmektedir. 65 yaş üstü   muhtaç aylığı alan 85 yaşına gelmiş vatandaşlar ile özürlülük oranı yüzde 70'in üzerinde olan vatandaşlardan talep edenlere 3 ayda bir aldıkları maaşların evlerinde teslim edilmesi uygulaması başlatılmıştır. 24 Temmuz 2003 tarihinde çıkan bir kanunla,   babasından   dolayı   SSK ve Bağ kur   güvencesi olan özürlü bayanların,  evlenseler  dahi   maaşlarının   kesilmemesi     ve   sosyal   güvencelerinin   de  deva  devam  etmesi sağlanmıştır.
 Bakıma Muhtaç Özürlü Çocuğu Bulunan Kadınlara 5 yıla kadar Erken Emeklilik Hakkı getirilmiştir Bağ Kur'lu ve Emekli Sandığı mensupları için de motorlu malul arabası alabilme imkânı sağlanmıştır. Özürlü vatandaşları ilgilendiren diğer bir gelişme ise emekliliklerinin üç aşamalı hale getirilmesidir. Özür grubu; % 40-% 60 oranında olan özürlüler 20 yılda, %60 -%80 oranında olan özürlüler 18   yılda, %80'nin   üzerinde olanlar 15 yılda emekli olabilecekler. Büyükşehir belediyelerince engellilerin toplum hayatıyla bütünleşmelerini sağlayıcı ve kolaylaştırıcı çalışmalarını yürütmesi için "Büyükşehir Belediyeleri Özürlü Hizmet Birimleri Yönetmeliği" çıkarılmıştır. Özürlü  vatandaşlarımıza,  resmi  sağlık  kurumundan  sevk  almadan,  doğrudan  özel  muayenehanelerde  diş tedavilerini yaptırma imkanı getirilmiştir. Mesleki olan özürlü devlet memurlarının mesleklerine uygun münhal kadrolara atanması  sağlanmakta ve mesleklerini icra ederken kullanacakları yardımcı araç ve gereçleri kurumlarınca karşılanmaktadır Özürlü  vatandaşlarımıza,   resmi   sağlık   kurumundan   sevk  almadan,   doğrudan   özel   muayenehanelerde   diş tedavilerini yaptırma imkânı Özürlülere yönelik mesleki rehabilitasyon hizmetleri yaygınlaştırılmıştır Özürlü üniversite öğrencilerine araç-gereç temini yapılmakta, özel ders materyalleri hazırlanmakta, özürlülere uygun eğitim, araştırma ve barınma ortamlarının hazırlanması sağlanmaktadır Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na yapılan ekle, yayımlanan eserlerin özürlülerin kullanımına uygun bir kopyası yoksa, eserin bu kişilerin erişimine uygun bir versiyonunun telifsiz olarak hazırlanması hüküm altına alınmıştır Özürlünün işini yapabilmesine yönelik tedbirler alınması ve fiziki çevre düzenlemeleri yapılması zorunluluğu
getirilmiştir. Malul sayılma oranını da aşağı çekmiş, daha evvel çalışma gücünün 2/3'nün (% 66,6) kaybedilmesi durumunda kişiler malul sayılırken, bu oran % 60'a indirilmiştir. Elli ve üzerinde personel çalıştırmakta olan kurum ve kuruluşlarda özürlü çalıştırma zorunluluğu en az %3'e çıkartılmıştır. Kamuda ise bu oran yüzde 4'e çıkartılmıştır. Özürlü çalıştırmayan işverenlerden alınan aylık para cezası caydırıcı bir orana çıkartılmıştır. İşte Partimiz, 2009 yılının Engelliler Haftasında, özürlü vatandaşlarına yönelik anlattığımız bu dev icraatların mutluluğu ve onuru yaşamaktadır. Engelli vatandaşlarımızla el ele yürüyeceğimiz bu hizmet yolculuğunun, ülkemize hayırlar getirmesini dilerken, tüm engellilerimizin Engellilerimiz Haftasını AK Parti olarak kutlar, kendilerine ve ailelerine sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.”
 Iğdır Ak Parti İl Başkanı  Abdulcabbar BAŞTEMUR   
AK  Parti Özürlüler Koordinasyon Merkezi Başkanı Konya Milletvekili  Orhan ERDEM  

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası