İl Sağlık Müdürü Yeşilboya, Kanserden korunma yolları ile ilgili bilgi verdi

Tarih : 2011-04-01 / Kategori : Genel Haber

İl Sağlık Müdürü Dr. Seyfettin Yeşilboya, 1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftasında: Kanserden korunma yolları ile ilgili bilgi verdi.

Yeşilboya,  Kanser, sağlıklı olduğu düşünülen bir hücrenin normal davranışlarını düzenleyen mekanizmaların bozulması sonucu oluşur. Kanserin oluşmasında çevre, kötü beslenme, sigara, obezite, güneş gibi çok sayıda faktörün etkisi vardır Bu nedenle günden güne kanser vakalarının sayısı artıyor.
Ama önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz. Korku doktora gitmeyi önler ve hastalığın iyileştirilmesini engeller. Hastalık belirtilerini yorumlamak yalnızca doktorların görevidir. Kanserin belirtilerini bilmek ve bu belirtilerin herhangi birini hissettiğimizde derhal doktora başvurmak şarttır.Bu belirtilere dikkat edin! Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler. Beklenmeyen kanama ve akıntılar. Uzun süren, iyileşmeyen yaralar. Meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler. Yutma güçlüğü veya hazımsızlık. Siğil ve benlerde belirgin değişiklik. Uzun süren ses kısıklığı ve öksürük gibi. Hiç rahatsızlık duymasak da yılda bir kez mutlaka genel kontrolden geçmeliyiz.Kanserden korunma yolları basit ve uygulanabilir şeylerdir. 
1. Sigarayı bırakın. “Dumansız Hava Projesi”ni destekleyin.
2. Sağlık taramanızı aksatmayın
3. Fazla kilolardan kurtulun
4. Aktif olun
5. Yeşil gıdaları artırın
6. Alkol alımını azaltın
7. Yiyeceklerinizi renklendirin 
8. Kırmızı eti azaltıp, beyaz ete yönelin
9. Güneş ışığından korunun
10. Emzirin
Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile doğru orantılıdır.Kanserde erken tanı:Tedavi şansını arttırır.Tedaviyi kolaylaştırır.Tedavi giderlerini azaltır.Doku ve organ kaybını önler.Sakatlık bırakmaz hayat kurtarır.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası