Bölgede Azerbaycan Türklerine Yönelik Soykırımlar ve Ermeni İddaları"Konulu Konferans Yapıldı

Tarih : 2011-04-01 / Kategori : Genel Haber

Bölgede Azerbaycan Türklerine Yönelik Soykırımlar ve Ermeni İddaları

KONUŞMACILAR ”TÜRKİYE VE AZERBAYCAN DİASPORALARI ERMENİ YALANLARINA KARŞI DAHA AKTİF OLMALI” DEDİLER

Iğdır’da Türkiye Azerbaycan Derneği - TAD tarafından düzenlenen ve Türkiye Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi - TÜRKSAM, Türkiye Kamu Sen Iğdır Şubesi ile Azerbaycan ve Türk Dili Halklar ile Emektaşlık Teşkilat  - ATXEM'in desteklediği,  "Iğdır ve Bölgede Azerbaycan Türklerine Yönelik Soykırımlar ve Ermeni İddiaları" konulu  konferans yapıldı. Kültür sarayında yapılan konferansta yapılan konuşmalarda Türkiye ve Azerbaycan diasporalarının Ermeni yalanları karşısında daha aktif olmaları gerektiği, son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda AB parlamenterlerinin Ermeni yalanlarına inanmadıkları vurgulanarak, 1915 yılından beri Ermeniler Rusya destekli olarak Türk düşmanlığı, vahşi soykırımlar yaptıkları vurgulandı.
Açılış konuşmasını yapan  ve konferansı idare eden TÜRKSAM ve TAD Başkanı Sinan Oğan,”Türk Milleti asil bir millettir. Tarih boyunca hiçbir millete zülüm yapmamıştır. Soykırım yapmamıştır. Bugün hür dünya Ermeni yalanlarıyla hareket etmekte gözünün önünde gerçekleşen Hocalı faciasını görmemektedir.Türk milletini soykırımla itham etmektedir. Bugün burada 31 Mart Azerbaycan soykırımını anacağız” dedi.
Daha sonra ilk konuşmayı yapan Azerbaycan milletvekili Prof. Dr. Musa Gasımlı, ”31 Mart 1918 yılında Ermeniler Azerbaycan da toplu katliam yaptılar. Bu yapılan bir soykırımdır. Öldürdükleri insanların tek suçu vardı Türk ve Müslüman olmak. Bunu yapanlar Bolşevik Ruslar ve Ermenilerdi.Amaçları Azerbaycan’ın bağımsızlığa giden yolu engellemekti.Bakü de bulunan petroldü.Türkiye güçlü bir ülke maalesef Ermenilerin Türk milletine yaptığı soykırımları dünyaya anlatmakta  yetersiz ve geç kalmıştır.Ermenilerin Türkiye de Azerbaycan da yaptıkları katliamları kitaplaştırabilir.dünyaya anlatabilirdi. Ama geç kalındı. Haklıyken haksız duruma düştük.1918 yılında Türk askeri Azerbaycan’a geldi o zaman bağımsız ilk Türk cumhuriyeti kuruldu. Ermenilerin gözünde Türk olmak suçtur.İster Azerbaycan ister Türkiye Türkü olsun fark etmiyor.Türkiye de bazı kişiler diyor Dağlık Karabağ Türkiye’nin meselesi değildir.Hayır D.Karabağ Türkiye’nin meselesidir.Çünkü Türkiye’nin Türk dünyasına açılan kapısı Zengelanı Dağlık Karabağı aldılar. Amaç Türkiye’yi zayıflatmaktı. Yine D.Karabağ’ın arkasında büyük bir petrol oyunu vardır. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol hattına engel olmak istediler. Haydar Aliyev çektirdi ve Türkiye’yi bir enerji merkezi haline getirdi. Türk milleti birlik olmalı.”dedi.
Eski Nahcıvan Kültür bakanı Fettah Heyderov’Sovyetler birliği dağıldıktan sonra  Azerbaycan toprakalrının5/1 i işgal edildi. 20 bin insan öldü.bir milyondan fazla kaçkın öz yurdundan kaçkın duruma düştü.Bunlarda gösteriyor ki 1915 yılında başlayan Ermeni soykırımı hala devam ediyor. Biz asil milletiz kimseye soykırım yapmayız. Ermenilere soykırım yapmadık. Ermeniler Türklere yaptı. Bugün hür dünya Ermenilere gereken dersi vermese Bir gün Yüce yaratan Allah verecektir. Güçlü ordusu ekonomisi olan Azerbaycan güçlü kardeşi Türkiye ile Ermenilerin bundan sonra soykırım yapmasına fırsat vermeyecektir.20 Ocak olaylarında Türk milleti sesini yükseltmiştir.D.Karabağ da Türkiye’nin desteyi ile çözülecektir. “dedi.
Türkiye ile Azerbaycan sözde değil özde yürekte bir millet olduğunu vurgulayan Milletvekili Azay Guliyev,” Ruslar tarafından silahlandırılan Ermeniler her dönem Türk düşmanlığı yapmıştır.Bunun için devletlerimiz güçlü olmalı.Ermeni yalanlarını kitap ve belgelerle ortaya koymalıyız. Yaptıkları soykırımları anlatmalıyız. Azerbaycan ve Türkiye devletleri güçlendikçe Ermeni yalanlarını çürütüyoruz. Bu konuda daha çok aktif olmalıyız. Ab parlamenterleri Ermeni yalanlarına artık inanmıyor. Her Türk Ermeni meselesini iyi bilmeli ve herkse anlatmalıdır.”şeklinde konuştu.
Milletvekili Fazıl Mustafa,ise “tarihten ders almalıyız. Nuri paşa geçmişte Ermenileri bakü’den temizledi. Daha çok güçlü olmalıyız zor olanları başarmalıyız. Soykırım hadislerini analım ve hatırlatalım.fakat takılıp kalmayalım.O zaman tarih bizi yargılar.teşkilatlanalım işgal edilen toprakları azad edelim.”dedi.
Milletvekili Genire Paşayeva’da Ermeni soykırımına uğrayanların tek suçu Türk olmalarıydı. Türk olmanın bedelini ödediler. Türklüğün ön cephesi oldukları için can verdiler. D.Karabağ sorunu Türk dünyasının sorunudur. Dünyanın her yerinde Ermeniler bizlere soykırım yaptılar. Fakat Türkler soykırım yaptı yalanını yaydılar. Bizler çocuklarımıza Ermenilerin yaptıklarını iyi öğretmeliyiz ufak hesaplar peşinde koşmamalıyız.Bugün Bir ermeni Bir İsrail’li nerde olursa olsun davarlına sahip çıkıyorsa bizlerde davamıza vatanımıza Türklüğümüze sahip çıkmalıyız. Güçlü Türkiye, güçlü Azerbaycan inancı ile mücadele etmeliyiz.Bunu başardığımızda menfaatlerden uzak her sevgiden önce vatan sevgisi gelirse başaramayacağımız hiçbir şey yoktur ”şeklinde konuştu. Konferans sonrasında da Ermeni katliamlarını anlatan kitabını imzaladı.,
Konferansa Iğdır valisi Amir Çiçek,Emniyet müdür Cemil Tonbul ve vatandaşlar katıldılar.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası