Iğdır İl Sağlık Müdürlüğünden Karbonmonoksit Zehirlenmesi Uyarısı

Tarih : 2011-12-02 / Kategori : Genel Haber

Iğdır İl Sağlık Müdürlüğünden Karbonmonoksit Zehirlenmesi Uyarısı

Iğdır İl Sağlık Müdürü Dr. Seyfettin Yeşilboya, Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı tedbirli olunması gerektiğini belirterek, bu sesiz katile karşı dikkatli olunması konusunda vatandaşları uyardı.

Dr.Yeşilboya, yaptığı yazılı açıklamada" Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte soğuk havanın kendini hissettirdiği şu günlerde evlerin başköşesine kurulan sobalar, dikkat edilmediği takdirde büyük facialara neden oluyor. Özellikle uykuda iken farkına varılmasının güçlüğü bu zehirlenmeye karşı önlemler konusunda daha bilinçli olunmasını gerektirmektedir. Yatarken sobanın söndürülmemesi, baca temizliğinin yapılmaması ve sobaların kılavuzuna göre kullanılmaması zehirlenmelere yol açıyor." ifadelerini kullandı.
Karbon monoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında "karbon" bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gaz olduğunu belirten Yeşilboya şunları kaydetti: "Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için "Sessiz katil" olarak bilinmektedir. Bu sessiz katile karşı hepimiz tedbirli olmalıyız. Karbon monoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, nefes darlığı, baş dönmesi, mide bulantısı, nezle hali olması nedeni ile nezle ve grip gibi viral hastalıklarla karışabilmektedir. ( önemli bir farlılık olarak bu tip zehirlenmede ateş görülmez) Bu nedenle ev ya da grup içinde bulunan diğer bireylerde de belirtilerin aynı zamanda olması karbon monoksit zehirlenmesi yönünden önemlidir. Zehirlenmelerde öncelikli yapılacaklar Zehirlenen bir kişiye yardıma koşan kişi de zehirlenme tehlikesine karşı kendisini korumalıdır. Hemen camlar açılmalı, açılmıyorsa kırılmalıdır, Hasta hızla ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Acil Yardım Servisi 112 aranmalıdır. Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaştırıldığında hava yolu açık değilse hava yolu açılmalı, solunum yoksa Temel Yaşam Desteğine başlanmalıdır. Korunmak için de Ev ve işyerlerinde doğal gaz ile kullanılan cihazların her yıl bakımlarını yaptırarak iyi durumda olduklarını kontrol edilmeli.Doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanmalıdır. Onun için pencerelerden içeriye oksijen girmesini sağlayacak açıklıklar olmalıdır. Bunlar hiçbir zaman kapatılmamalıdır. Cihazın içerisine hava girişi sağlayan kısmı bloke edilmemelidir. Soba yakılan odalar sık sık havalandırılmalıdır. Baca ve soba borusu bağlantısının uygun bir biçimde yapıldığından emin olunmalıdır."

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası