Dünya Sulak Alanlar Günü Kutlandı

Tarih : 2012-02-04 / Kategori : Genel Haber

Dünya Sulak Alanlar Günü Kutlandı

          Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bakanlıkta düzenlenen Dünya Sulak Alanlar Günü etkinliğinde, sulak alanlarla alakalı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

         Ramsar Sözleşmesi'nin imzalandığı tarih olan 2 Şubat'ın Dünya Sulak Alanlar Günü olarak kutlandığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu yılın temasının ''sulak alanlar ve turizm'' olduğunu ifade etti.
           Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'de yıllarca sulak alanların öneminin bilinmediğine işaret ederek, ''Belki o zaman bir mecburiyet vardı. Devlet, sıtma hastalığı sebebiyle o tarihlerde bataklıkların bir an önce kurutulmasını istiyordu. Bu durum o zaman için belki mazur görülebilir. Artık böyle bir durum söz konusu değil. Sulak alanları kurtarıyoruz. Emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum'' dedi.
Sulak alanların, aynen ormanlar ve meralar gibi karbondioksiti yutarak, havaya oksijen verdiğini dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ayrıca sulak alanların balık, kuş türü gibi birçok biyolojik çeşitliliğe de yaşam alanı sunduğunu söyledi.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sulak alanların turizmin gelişmesi, yeraltı suyunun beslenmesi ve dengelenmesi konusunda da büyük faydaları olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Atalarımız, kuşların korunması için bir sürü vakıf kurmuşlar. Başka bir medeniyette bu yok. Binaların, camilerin duvarlarına kuşluklar yapmışlar. Osmanlı parklara, ormanlık, yeşil alanlara kuşların su ihtiyacının karşılanması için 'sulak' dediğimiz yapılar yapmışlar. Maalesef zaman içinde bunlar tahrip edilmiş. Bu sene biz de bütün yaban hayatı için büyük bir gayret gösterdik. Bunlar devletin asli görevlerinden birisidir. Ekolojik dönüş çevriminden birisini çektiğiniz zaman ekolojik denge bozuluyor. Bunun da zararı bütün insanlara hatta küresel iklim değişikliğine kadar varıyor.''

Geçen sene bazı basın mensuplarının bilmeden ''sulak alanlar kayboluyor'' diye yazdığını hatırlatan Prof. Dr. Eroğlu, Türkiye'deki sulak alan miktarının şu anda 1 milyon 640 bin hektara ulaştığını ve sulak alanların gitgide büyüdüğünü ifade etti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, geçmişte ''sulak alanların planlanması'' diye bir şeyin söz konusu olmadığını vurgulayarak, 2003'te 3 ve 2011'de 27 sulak alanın projelendirildiğini, 2012'de de 32'sinin daha planlanacağını anlattı.

İçme ya da sulama suyu eylem planları gibi sulak alanlar konusunda da eylem planları hazırladıklarını kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle devam etti:

''Sulak alanları koruyacağız, muhafaza edeceğiz ve daha da artıracağız. Bazıları geliyor, sulak alanlarla alakalı talepleri oluyor, müsaade etmiyoruz. Her talep eden yapamaz. Türkiye'de ilk defa biz kırmızı noktalar belirledik. Bunlardan bazıları sulak alanlar, milli parklar ve yaban hayatıdır. Bazıları dağların elden çıktığını söylüyor. Yok öyle şey. Müsaade etmiyoruz. Türkiye önemli kuş göç yolları üzerinde yer alıyor. Kuşların besleneceği sulak alanların korunması gerekiyor. Sulak alanlarının korunmaması çok büyük bir kayıp olur. Kuş göç yolları üzeri için rüzgar santralleri veya maden faaliyetleri için talepler geliyor. “dedi.

 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası