Halfeli İlçe Oluyor

Tarih : 2014-12-29 / Kategori : Genel Haber

Halfeli İlçe Oluyor

          Iğdır'ın merkeze bağlı Halfeli Belediye Başkanı Reşat Başkara; "2001 yılından beri yürüttüğümüz çalışmalarda son aşamalara gelinmiştir" dedi.

 

        İlçe yapıldığı taktirde, nüfus bakamından Iğdır'ın Tuzluca'dan sonra ki ikinci büyük ilçesi olacak olan Halfeli, dönemin Belediye Başkanı Reşat Başkara'nın talebiyle  eski Milletvekili Ali Güner'in 2001 yılında TBMM'sine verdiği önerge ile başlayan ilçe talebi, tekrardan gündeme geldi ve 28-11-2014 tarihli ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne gönderilen yazı ile talep yeniden işleme konuldu.

         Halfeli Beldesinin  Ak Partili Belediye Başkanı Reşat Başkara yaptığı açıklamada, “İçişleri Bakanlığımızın talebi doğrultusunda Beldenin genel yapısını özetleyen bir rapor hazırladık ve bakanlığa sunduk.

         Raporda:

            İLGİ: Belediye Başkanlığımızın 15/11/2000 tarih ve 15365 sayılı yazılı talebimiz.

            İlgi yazımız ile beldemiz 18.06.1992 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla belediyelik olmuş 27.03.1994 tarihinde yapılan Genel Mahalli seçimlerle Belediye teşkilatı kurulmuştur. Belediyelik olduğu zaman 3.524 olan nüfusumuz 1997 yılında yapılan nüfus sayımında 4.623 ve 22 Ekim 2000 yılında yapılan nüfus sayımında ise nüfusumuz 5.471 kişi olmuştur. Beldemizin ilçe yapılması için yazılı talebimiz üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığınca 26/11/2001 tarih ve 2/837 esas numara ile incelenmek ve görüşülmek üzere havale edilmiştir.

            Söz konusu, beldemizin 2007 yılında adrese dayalı yapılan nüfus sayımında ise beldemizin nüfusu 7.666 kişi ve 2013 yılı ulusal adres dayalı nüfus sayımında 7.683 kişi olduğu tespit edilmiştir. Beldemiz İğdır ili merkezine 11 km'dır. Nüfus artışında da görüleceği gibi hızla gelişmekte ve göç almaktadır. Belde bir uçtan diğer ucuna yaklaşık 8 km'lık alan üzerinde kurulmuştur. Sürekli göç almasına rağmen dağınık bir alana yayılmıştır. İğdır iline bağlı olan ilçeler Tuzluca'nın nüfusu 9.175, Aralık ilçesi 6.393, Karakoyunlu ilçesini ise 2.642'dır. Görüldüğü gibi Tuzluca ilçesinden sonra en büyük nüfusa ve Iğdır'da en büyük yerleşim alanına sahiptir.

            Beldemizin İlçe olması durumunda genel bütçeye ek yük getirmeyeceğinden, beldemizde; 4 katlı hizmet binamız, belediyemizin Araç Parkı olarak; 2 Adet binek oto, 1 Adet Kamyonet, 2 Adet Damperli Kamyon, 1 Adet JCB-Kazıyıcı ve Yükleyici Kepçe, 1 Adet Eskavaktör(19 Tonluk Kazıcı-Yükleyici) 1 Adet İtfaiye Aracı, 1 Adet Vidanjör Aracı, 2 Adet Çöp Toplama Kamyonu, 2 Adet Römorklu Traktör, 1 Adet cenaze nakil aracı, 1 Adet İlaçlama Aracı 2 adet gezici motosiklet mevcut olup, sosyal tesis alanında 1 Adet Kapalı Spor Tesisi, EPDM yüzeyli aydınlatmalı Voleybol/Basketbol sahası, Sentetik Çim Yüzeyli 500 Kişilik tribünlü ve aydınlatmalı semt sahası, İdari bina ve soyunma odaları mevcuttur. Altyapı olarak, Şehir Kanalizasyon Şebekesi ve içme suyu şehir şebekeleri tamamlanmış olup halkın hizmetine sunulmuştur. Ayrıca beldemizde diğer kamu kuruluşuna ait, 1 Adet Anadolu İmam Hatip ve Çok Programlı Lisesi, bünyesinde ortaokulu ve bünyesinde 40 kişilik anaokulu ve lojmanı, 2 Adet ortaokul, 2 Adet 720 öğrenci kapasiteli taşımalı ilkokul-anaokul ve milli eğitime bağlı 600 yataklı kız ve erkek yurdu, 1 Adet sağlık ocağı ve 2 katlı lojmanı, 1 Adet PTT şubesi, 1 Adet TEİAŞ trafo merkezi 3 katlı hizmet binası ve lojmanı, 1 Adet TEDAŞ'a ait indirgeme binası ve lojmanı, 2 Adet Hayvancılık ve Tarımsal Kalkınma

Kooperatifi, 4 Adet camii ve 4 Adet kuran kursu mevcuttur. Beldenin okuma-yazma oranı %95 civarındadır. İlçe olması durumunda 1 belde ve 18 köyün merkezi konumunda olup ulaşımı çift şeritli refüj ve aydınlatmalı asfaltlı yol ile sağlanmaktadır. Beldemizin gerek coğrafi durumu, ekonomik durumu, sosyal ilişkiler ve kamu hizmetinden doğan ilişkiler bakımından ilçe olmanın tüm koşulları sağlamakta ve ilçe olmamasının bir nedeni yoktur. Söz konusu beldemizin ilçe yapılması için tüm kurum ve kuruluşların teknik görüşleri içeren dosya EK'te sunulmuştur. Beldemizin Halfeli adında ilçe yapılması hususunu. 

            Bilgilerinizi ve gereğini önemle arz ederim.”

             Raporun sonucunu takip ettiklerini belirten Halfeli Belediye Başkanı Reşat Başkarı, "Halfeli ve çevresinin daha iyi gelişmesi açısından  ilçe yapılması şarttır. Nüfusumuz giderek artıyor ve hizmet alanımız genişliyor. Belde imkanları ile yapılacak hizmetler sınırlıdır. İlçe olursak çok daha faydalı olacaktır." dedi. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası